NASAMS-I NESTALI U AKCIJI: Nema informacija o sistemima PVO obećanim Ukrajini (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 01. 2024. u 22:00

VOJNA pomoć koju Zapad šalje Ukrajini se u poslednjih nekoliko meseci značajno smanjila, a poznato je da su novi američki i evropski paketi pomoći odloženi zbog neslaganja unutar predstavničkog Kongresa i Evropskog saveta.

НАСАМС-И НЕСТАЛИ У АКЦИЈИ: Нема информација о системима ПВО обећаним Украјини (ВИДЕО)

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Kao so na ranu pojavila se i vest o navodnom nestanku najsavremenijih sistema protivvazduhoplovne odbrane NASAMS, čiju je isporuku kanadska vlast obećala još pre godinu dana, prenosi "Jurejža tajms".

Planovi o donaciji sistema PVO u vrednosti od 406 miliona dolara, objavljeni su 10. januara 2023. godine, nakon što se kanadski premijer Džastin Trudo sastao sa predsednikom SAD, Džozefom Bajdenom.

Foto: Printskrin

Početna ideja bila je SAD potpišu ugovor o prodaji vojne tehnike sa Ukrajinom, a da Kanada zauzvrat nadoknadi američkoj vladi cenu celokupnog sistema. Na taj način bi se izbegla procedura za dobijanje neophodnih ovlašćenja za transfer naoružanja američke proizvodnje trećoj državi, ovom slučaju Ukrajini.

Međutim, trenutno nije poznato da li kanadska vlada zna kada će sistem konačno biti isporučen Kijevu, uprkos tome što je ova zemlja platila punu cenu američkoj vladi u martu 2023. godine.

Sa druge strane jedan od dva proizvođača NASAMS-a, saopštio je da nema ugovor vezan za kanadsku donaciju i to godinu dana nakon prvobitne najave isporuke sistema Ukrajini.

Neispunjavanje obećane isporuke pokrenulo je niz pitanja za kanadsku i američku administraciju, ali za sada nema nikakvih konkretnih informacija kada i da li će NASAMS-i uopšte biti isporučeni Ukrajini. Povodom čitavog slučaja više se nisu oglašavali ni kompanije proizvođači - "Konsberg" i "Rejteon", što čitavoj situaciji daje poseban ton.

Sve ovo dešava se u trenutku kada je Rusija intenzivirala raketne napade sa ciljem onesposobljavanja ukrajinskog vojnoindustrijskog kompleksa tokom zime, dok se Ukrajina suočava sa manjkom sredstava PVO. Zbog toga je ukrajinski predsednik ponovio da razmeštanje sistema ove vrste na prvim linijama fronta ostaje prioritet za ukrajinske snage ove godine.

Svoj apel zapadnim donatorima uputili su i drugi zvaničnici iz Kijeva, naglašavajući da su sredstva poput NASAMS-a "neophodna za zaštitu teritorije od ruskog bombardovanja", prenosi "Jurejža tajms".

Uprkos pritiscima Zelenskog, deluje da će ukrajinske snage morati da sačekaju bar još neko vreme do isporuke NASAMS-a, ako se sistemi koje je Kanada platila uopšte i pojave.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)