AMERIČKI ISW: “Ruska komanda planira upotrebu padobranaca u pozadini ukrajinskih snaga tokom ofanzive”

Novosti online

14. 01. 2024. u 19:46

RUSKA komanda priprema nekoliko vazdušno-jurišnih brigada za raspoređivanje u pozadinu ukrajinskih trupa tokom planirane ofanzive na određenim delovima linije fronta.

АМЕРИЧКИ ISW: “Руска команда планира употребу падобранаца у позадини украјинских снага током офанзиве”

Foto: Arhiva

Ovo je izvestio takozvani američki „Institut za proučavanje rata“ (ISW).

Prema analitičarima ISW, ruska komanda priprema napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine sa pozadine sa ciljem da probije odbranu ukrajinske vojske u nekoliko pravaca odjednom. U tu svrhu se navodno spremaju vazdušno-jurišne brigade koje će se transportovati helikopterima i spuštati u pozadinu bez padobrana radi bržeg prebacivanja ljudstva. Pri tome, Amerikanci se pozivaju na ruske izvore koji tvrde da je jedna takva brigada već formirana u sastavu 58. armije – reč je o 49. zasebnoj vazdušno-jurišnoj brigadi.

-Ruski izvori tvrde da takva vazdušno-jurišna brigada – 49. odvojena – već deluje na pravcu Zaporožja u sastavu 58. kombinovane armije, prenosi ISW.

Kako pretpostavljaju Amerikanci, ove brigade će se koristiti zajedno sa kopnenim snagama Oružanih snaga Rusije, a ne Vazdušno-desantnim snagama. Njihov zadatak je da pomognu pešadiji da probije odbranu Oružanih snaga Ukrajine tokom kopnenih juriša, udarajući sa pozadine. A ruska vojska ima iskustva u korišćenju velikih helikopterskih desanta, setite se samo 2022. godine i Gostomela.

Napomenimo da su u sovjetskoj vojsci postojale vazdušno-jurišne brigade i bataljoni, bili su u sastavu Kopnene vojske i bili su potčinjeni komandi vojske, a ne Vazdušno-desantnim snagama. Njihov zadatak je bio da helikopterima slete u neposrednu pozadinu neprijatelja i izvršavaju postavljene zadatke u zoni dejstva „svoje” vojske.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!