KIRBI O RATU U CRVENOM MORU: Očekujemo da Huti uzvrate napade SAD i Velike Britanije

Tanjug

14. 01. 2024. u 21:25

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena očekuje da će Huti koje podržava Iran, koji remete brodarstvo u Crvenom moru, verovatno odgovoriti na udare SAD i Velike Britanije na položaje te grupe prošle nedelje, saopštio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

КИРБИ О РАТУ У ЦРВЕНОМ МОРУ: Очекујемо да Хути узврате нападе САД и Велике Британије

Foto Tanjug/AP

-Niko ne želi da se sukobe sa Hutima. Mi ovde ne tražimo sukob sa Jemenom. Pokušavamo da zaustavimo ove napade, istakao je Kirbi.

Dok SAD još procenjuju štetu, zvaničnici veruju da su udari imali "pozitivan efekat" na infrastrukturu Huta u Jemenu koja je korišćena za napad na brodarstvo u regionu, rekao je Kirbi, prenosi CNN.

Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u noći između četvrtka i petka, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva, dok je američka vojska naknadno izvela novi napad na Hute u Jemenu.

Vašington i London su saopštili da je ova operacija u toku zbog napada Huta na brodove u Crvenom moru.

Foto Tanjug/AP

KAMERON: BRITANIJA ĆE PODRŽATI SVOJE REČI AKCIJAMA PROTIV HUTA U JEMENU

Ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da je Velika Britanija "spremna da naše reči potkrepi akcijama" protiv Huta, nakon što je preduzela vojnu akciju u Jemenu zbog napada te militantne grupe u Crvenom moru.

Bivši premijer Velike Britanije je rekao da je Velika Britanija davala Hutima "upozorenje za upozorenjem" pre nego što se London pridružio napadima pod vođstvom SAD, koji su pokrenuti radi zaštite globalnog brodarstva, prenosi BBC.

-Napadi (na Hute) su ograničeni, srazmerni, ciljani, legalni, kao i neophodni, istakao je Kameron.

O tome kako će Huti reagovati na vazdušne napade, Kameron je rekao da ako se napadi nastave, borci bi mogli da gađaju američke i britanske bojne brodove koristeći "stotine dronova i krstarećih projektila".

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)