BAJDEN ŽIVI U SVOM FILMU: Izjavom o Tajvanu zbunio sve, čeka li i njih ukrajinski scenario?

Novosti online

14. 01. 2024. u 14:39

AMERIČKI predsednik Džo Bajden izjavio je da SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana nakon što je vladajuća partija odnela treću uzastopnu pobedu na izborima.

БАЈДЕН ЖИВИ У СВОМ ФИЛМУ: Изјавом о Тајвану збунио све, чека ли и њих украјински сценарио?

Tanjug

Bajdenova izjava stavlja u nezgodnu poziciju pobednika predsedničkih izbora u Tajvanu Laj Čing-tea, koji se protivi ambicijama Kine da preuzme Tajvan.

Iako Bajdenova izjava ne predstavlja iznenađenje za diplomatsku zajednicu, ona je u suprotnosti sa atmosferom koju stvara Bela kuća, njena diplomatija i obaveštajne agencije, u kojoj se činilo da su SAD ocenile da Kina postaje globalni strateški problem i da je spreman da učini sve da odbrani Tajvan u slučaju kineske invazije.

Drugim rečima, kada je Bajdenu odgovaralo, emitovao je poruke da će vojno zaštititi Tajvan, ali je sada više voleo da umiri kineske vlasti, koje nisu krile bes jer opcija prihvatljiva Komunističkoj partiji Kine nije prošla u Tajvanski izbori.

Samo naizgled suptilna promena u stavu Bele kuće dovodi pobednika na tajvanskim izborima u situaciju da u slučaju kineske invazije mora da pregovara sa kineskim vlastima bez direktne vojne podrške Sjedinjenih Država.

Tajvan bi se mogao naći u sličnoj situaciji kao Ukrajina; ako ih Kinezi napadnu, dobiće vojnu i finansijsku pomoć od Sjedinjenih Država, ali američka vojska i mornarica, uprkos verbalnoj političkoj podršci, neće intervenisati.

Pre invazije Rusije na Ukrajinu, SAD su gurale Kijev ka članstvu u NATO-u, ali posle Putinovog napada fokus Zapada je sveden na političku, finansijsku i vojnu pomoć, bez direktnog mešanja u najkrvaviji sukob od Drugog svetskog rata.

Ne tako davno, u septembru 2022, Džo Bajden je javno odgovorio na pitanje novinara da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju kineske invazije. On je izričito rekao da se posle kineskog napada na Tajvan, Sjedinjene Države neće pozicionirati kao u Ukrajini, ali će Amerikanke i muškarci zaista braniti Tajvan.

Direktna američka vojna pomoć Tajvanu ponuđena je tokom posete bivšeg lidera demokrata u Kongresu Nensi Pelosi. Ona je insistirala da poseti Tajvan u avgustu 2022. uprkos upozorenjima Kine da to smatraju najgorim mogućim incidentom.

Tada je Pelosi rekla da američki lideri nikada neće popustiti autokratama. Ona je podsetila da je pre četiri i po decenije američki Kongres doneo zakon kojim se zahteva vojna pomoć SAD u slučaju napada na Tajvan, iako to nije bilo precizno tumačenje starog akta.

Bajden je zapravo u više navrata najavljivao rat s Kinom, ukoliko napadnu Tajvan. U intervjuu 2021. je takođe rekao da će Sjedinjene države učiniti sve što je potrebno da obrane, Tajvan. Međutim, Džo Bajden bio je senator kada je 1979. lično glasao za akt u kojem se Sjedinjene države obvezuju na pomoć Tajvanu da se brani od napada, ali ne i na vojnu intervenciju.

Nejasno je zašto je 2021. Bajden ipak najavljivao obvezu vojne intervencije Sjedinjenih Država "u slučaju nezabeženog napada", da bi nakon poslednjih izbora poručio kako Sjedinjene Države ne podržavaju nezavisnost Tajvana, što je, uostalom, i bila višedecenijska službena politika Sjedinjenih Država.

(b92)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)