UDARI NA HUTE NE PRESTAJU: SAD i Velika Britanija napale vojno-mornaričku bazu u Jemenu (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

13. 01. 2024. u 08:02 >> 02:20

AMERIČKA vojska izvela je rano jutros novi napad na položaje Huta u Jemenu, dan nakon što su SAD i Britanija pokrenule vazdušne napade na ciljeve Huta u toj državi, prenosi AP.

УДАРИ НА ХУТЕ НЕ ПРЕСТАЈУ: САД и Велика Британија напале војно-морнаричку базу у Јемену (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto: Depositphotos

Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u petak, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva.

Vašington i London su saopštili da su akciju izveli zbog napada Hita na brodove u Crvenom moru.

Predsednik Džo Bajden upozorio je juče da bi Huti mogli da se suoče sa daljim udarima.

 

U napadu na Hute u Jemenu uništena oko četvrtina njihove sposobnosti za lansiranje

U američkim i britanskim napadima na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu uništena je oko četvrtina njihove sposobnosti za lansiranje raketa i dronova, objavio je danas „Njujork tajms“ pozivajući se na dva neimenovana američka zvaničnika.


Bajden:Teheranu poslata poruka da su SAD dobro pripremljene nakon napada na Hute

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države poslale privatnu poruku Teheranu da su uverene da su dobro pripremljene, nakon druge noći američkih i britanskih napada na jemensku pobunjeničku grupu Huti koje podržava Iran.

 

Foto Tanjug/AP

 

Rezultati napada američkih i britanskih vazdušnih snaga na Jemen (MAPA/FOTO)

Ujutro su na internetu osvanuli snimci posledica raketnog udara američkih i britanskih vazduhoplovnih snaga na Jemen, koji se dogodio u noći 12. januara.

Očigledno, Ansaralahu je nedostajalo nekoliko hangara na aerodromu Al-Hodeidah (od kojih su neki ipak uništeni) i mala zgrada na aerodromu Taiz. Dva priobalna mesta u zalivu Gilifka, južno od Al-Hodeide u oblasti Ad-Duraihimi, takođe su pogođena.

S jedne strane, slike potvrđuju činjenicu napada Huti na nekoliko ciljeva. Ali izbor ciljeva postavlja određena pitanja: posebno, obe vazdušne luke koje su bile napadnute su već teško oštećene tokom bombardovanja UAE od 2015. do 2021. godine i nisu dugo korišćene iz očiglednih razloga.

Ilustracija telegram rybar

Obalni objekti, s obzirom na njihovu blizinu autoputa Al-Hodeida-Mokka, teoretski bi mogli biti istovarna mesta za krijumčarenje iz Irana. Međutim, Ansarala ima na raspolaganju veliku luku u Al-Hodeidahu i zašto je pokret odjednom morao da napravi pretovarno mesto negde na periferiji takođe je dobro pitanje.


SAD i Velika Britanija napale vojno-mornaričku bazu u Jemenu

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvode napade na vojno-mornaričku bazu u gradu Hodejda na zapadu Jemena, saopštio je izvor za Sputnjik.

Foto: profimedia


Izaslanik UN u Jemenu izrazio zabrinutost zbog situacije u toj zemlji

Specijalni izaslanik UN u Jemenu Hans Grundberg izrazio je zabrinutost zbog situacije u toj zemlji i pozvao "sve uključene strane da budu maksimalno uzdržane".

On je ponovio poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša uključenim stranama da izbegavaju akcije koje bi ''pogoršale situaciju u Jemenu, eskalirale pretnju pomorskim trgovačkim putevima ili dodatno podstakle regionalne tenzije u ovom kritičnom trenutku'', prenosi Gardijan.
Takođe je naglasio potrebu da se ''zaštite jemenski civili i da se zaštiti napredak mirovnih napora''.
''Sa ozbiljnom zabrinutošću zapažamo sve nesigurniji regionalni kontekst i njegov negativan uticaj na mirovne napore u Jemenu, kao i stabilnost i bezbednost u regionu'', naveo je Grundberg.
 

Stigao odgovor Huta

Zvaničnik jemenskih Huta, Nasruldin Amer, izjavio je danas da u najnovijem napadu SAD na položaje te grupe militantne grupe u Sani nije bilo mrtvih ni povređenih, i obećao "snažan i efektan odgovor".

"Nije bilo povređenih, materijalne štete niti ljudskih gubitaka", istakao je Amer za Al Džaziru.

Potparol Huta, Mohamed Abdulsalam, izjavio je za Rojters da američki napadi na Jemen, uključujući i poslednji na vojnu bazu u Sani, prestonici te zemlje, nemaju značajan uticaj na sposobnost te grupe da i dalje sprečava prolazak plovila povezanih sa Izraelom kroz Crveno i Arapsko more.

"Pre i posle"

Satelitski snimci vojnih objekata Huta u Jemenu pre i posle napada SAD i Velike Britanije

Kuba tvrdi da napadi SAD na Jemen krše međunarodno pravo

Kuba osuđuje vojne napade SAD i njihovih saveznika u NATO-u na Jemen, budući da to krši međunarodno pravo, saopštio je na platformi X Bruno Rodrigez Parilja, ministar spoljnih poslova Kube.

U saopštenju je dodato da "dela ovakve prirode podstiču genocid u Gazi". Rodrigez Pariljo je istakao da Kuba ponavlja poziv na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

Visoki zvaničnik Huta pozvao SAD i Britaniju da se povuku iz Crvenog mora

Muhamed Ali al-Huti, šef Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta, pozvao je Amerikance i Britance da se "vrate u svoju zemlju" i fokusiraju se na rešavanje problema rasizma, a ne na zaštitu izraelskih brodova. Al-Huti je, u govoru na velikom protestu u jenenskoj prestonici Sani, kritikovao SAD i Veliku Britaniju zbog njihove "agresije" i pokretanja vazdušnih napada.

On je, takođe, savetovao ovim zapadnim zemljama da obrate pažnju na nedavno upozorenje lidera pokreta Huti, Abdula-Malika al-Hutija, koji je rekao da će svaki napad na Jemen naići na snažan odgovor.

"Mi nismo napali američke obale, nismo došli do obala Floride i nismo napali američka ostrva. Vi ste nacisti i vaši udari na našu zemlju su akt terorizma", poručio je Al-Huti zvaničnicima SAD i Velike Britanije, negirajući navode Vašingtona da su napadi izvedeni u samoodbrani.

Nastavak američke akcije

Centralna komanda SAD saopštila je da je u "nastavku akcije" rano jutros napadnuta lokacija na kojoj je bio radar Huta, a da je napad izveo mornarički razarač koristeći rakete Tomahavk.

TV kanal koji kontrolišu Huti, Al-Masirah javio je rano jutros da SAD i Britanija napadaju glavni grad Jemena, Sanu.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)