INDIJSKA EKONOMIJA PRETIČE NEMAČKU - CEBR: Zavisnost od Rusije u pogledu snabdevanja energijom pogoršala situaciju

I. Stanojević

04. 01. 2024. u 07:00

NEVESELI početak nove godine za nemačku ekonomiju donela je vest da će najjača evropska privreda nastaviti da usporava. Takav trend imaće za posledicu pad sa četvrtog na peto mesto po privrednoj snazi. Eksperti Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), najavljuju da će, najkasnije 2027. godine, Berlin pasti jedno mesto naniže, dok će na njegovo doći Indija.

ИНДИЈСКА ЕКОНОМИЈА ПРЕТИЧЕ НЕМАЧКУ - ЦЕБР: Зависност од Русије у погледу снабдевања енергијом погоршала ситуацију

Foto: Epa

Istraživanje kaže da će pad Nemačke na peto mesto biti rezultat njenog oslanjanja na rusku energiju u pokretanju svog proizvodnog sektora.

- Značaj proizvodnog sektora govori da se Nemačka, poslednjih godina, više suočava sa preprekama, posebno zbog rasta globalnih cena energije 2022. Zavisnost Nemačke od Rusije u pogledu snabdevanja energijom pogoršala je ovo pitanje - zaključuje CEBR u svom istraživanju.

Izloženost pravom šoku cena energenata, dovela je do rasta inflacije u najvećoj ekonomiji EU. Cene su porasle za očekivanih 6,3 procenta u 2023. godini, što je, doduše, pad u odnosu na rast cena od 8,7 odsto u 2022. godini, ali i dalje "neopozivo iznad nedavnih proseka".

- Povišena inflacija doprinela je oslabljenoj potrošačkoj moći, a time i smanjila aktivnost potrošača - ističe se u izveštaju CEBR. - Ovo je znatno pogodilo usluge koje se suočavaju sa potrošačima.

I prognoze za godinu pred nama, nimalo nisu ružičaste. Očekuje se da će se BDP zemlje smanjiti za 0,4 procenta u 2023. "Sa izuzetkom pada izazvanog pandemijom u 2020, ovo predstavlja najslabiji rast Nemačke još od 2009. godine", konstatuje CEBR, napominjući da su problemi na tasu ponude i slabija angažovanost raspoloživih snaga odlučujuće doprineli ovom padu proizvodnje. Drugi faktor koji je bitno uticao je stroža politika kamatnih stopa.

Nezaposlenost u Nemačkoj je, inače, u decembru porasla na 5,9 odsto i sada je najviša od maja 2021. godine, saopštila je juče nemačka Savezna kancelarija za rad. Broj nezaposlenih porastao je 11. mesec zaredom, ovog puta za 5.000, na ukupno 2,7 miliona. Na godišnjem nivou je broj nezaposlenih u Nemačkoj porastao za ukupno 186.000.

- Tržište rada se i dalje dobro drži s obzirom na nivo opterećenja i neizvesnosti - nastojala je da ulije optimizam Andrea Nales, predsednica Savezne kancelarije za rad.

U okviru napora da se izbori sa inflacijom i rastućim manjkom u državnoj kasi, Berlin je od Nove godine uveo drastične novine za radnike. Oni će mesečno dobijati 563 evra, što je standardna stopa za 2024. godinu. Ukoliko odbiju ponuđeni posao, ostaće bez pomoći.

Najbrži rast u Aziji

U izveštaju CEBR se navodi da će se globalni BDP više nego udvostručiti na 219 biliona dolara do 2038. godine. Takav rezultat biće "podstaknut nastavkom ekspanzije u prethodno nerazvijenim ekonomijama, dok sustižu i prestižu tradicionalno bogatije zemlje". Vijetnam, Bangladeš i Filipini, proglašeni su za najbrže rastuće među većim ekonomijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave