KINEZI OTKRILI NAJNOVIJI NOSAČ AVIONA: Ima moćnu sposobnost koju nijedan na svetu nema (FOTO)

Novosti online

03. 01. 2024. u 10:23

KINESKI mediji objavili su slike najnaprednijeg nosača aviona do sad koji ima i piste sa kojih mogu da polete različiti avioni.

КИНЕЗИ ОТКРИЛИ НАЈНОВИЈИ НОСАЧ АВИОНА: Има моћну способност коју ниједан на свету нема (ФОТО)

Foto: Iks

Brod "Fudžijan", koji je u javnosti prvi put prikazan 2022. godine, u potpunosti je dizajniran i izgrađen u Kini, navodi Rojters.

Taj brod, koji i dalje nije isproban na moru, tehnološki je napredniji od "Šandonga", koji je pušten u upotrebu 2019, i "Lijaoninga" koji je Kina kupila od Ukrajine 1998. godine.

- U novoj godini ćemo iskoristiti svaki minut i radićemo odlučno težeći borbenoj gotovosti - prenela je televizija izjavu jednog oficira iz "Fudžijana".

Osim nosača aviona klase "Ford", nove klase nosača na nuklearni pogon koji se razvija za američku mornaricu, "Fudžijan" će biti jedini nosač aviona na svetu opremljen najnovijim elektromagnetnim sistemom za lansiranje aviona (EMALS).

Kineska verzija EMALS-a može da lansira više vrsta aviona nego "Šandong" ili "Lijaoning", a takođe će biti pouzdanija i energetski efikasnija, označavajući prekretnicu u modernizaciji kineske vojske, navodi Rojters.

Predsednik Si Đinping je više puta pozivao na povećanje borbene gotovosti i tehnološki napredak uoči stote godišnjice osnivanja kineske Narodne oslobodilačke armije (PLA) 2027. godine.

(rt.rs)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)