FAJNENŠEL TAJMS TVRDI: EU priprema rezervni plan za slanje do 20 milijardi evra Ukrajini

Tanjug

27. 12. 2023. u 00:31

EVROPSKA unija priprema rezervni plan za slanje pomoći Ukrajini u vrednosti do 20 milijardi evra, kojim bi se zaobišao veto mađarskog premijera Viktora Orbana, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС ТВРДИ: ЕУ припрема резервни план за слање до 20 милијарди евра Украјини

Foto Tanjug/AP

Nakon što lideri EU ranije ovog meseca nisu uspeli da se dogovore o planiranom četvorogodišnjem paketu od 50 milijardi evra za Ukrajinu, zvaničnici su tražili alternative da spasu Kijev od nadolazeće budžetske krize, navodi list.

Zvaničnici koji su učestvovali u razgovorima, kažu za FT da se plan EU odnosi na garancije koje bi dale zemlje članice, što bi omogućilo Evropskoj komisiji da pozajmi do 20 milijardi evra kako bi pomogla Ukrajini.

O planu se i dalje pregovora, a tačan iznos biće određen u skladu sa potrebama Ukrajine i njene vojske.

Ono što je najvažnije, ovakav plan ne bi zahtevao garancije svih 27 članica Unije, sve dok bi ga podržale i zemlje sa najvišim kreditinim rejtingom.

Time bi, prema pisanju lista, EU mogla da zaobiđe veto Mađarske jer ne bi bila neophodna jednoglasna podrška.

Nekim zemljama, uključujući Nemačku i Holandiju, trebalo bi odobrenje parlamenta, što je proces za koji se zvaničnici nadaju da bi mogao da bude završen na vreme kako bi Ukrajini bila poslata pomoć do marta 2024. godine.

Ukoliko bi se evropski lideri dogovorili oko plana do 1. februara, Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao bi da oslobodi oko 900 miliona dolara koji bi Kijevu pomogli da izbegne štampanje novca i rast inflacije.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)