BLINKENOVA PORUKA IZRAELU: Imaju strateške interese da pobede Hamas uz minimalne civilne žrtve

Tanjug

20. 12. 2023. u 18:48

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da SAD smatraju da Izrael ima obavezu da eliminiše pretnju koju predstavljaju militanti Hamasa, a da istovremeno minimizira civilne žrtve u Pojasu Gaze.

БЛИНКЕНОВА ПОРУКА ИЗРАЕЛУ: Имају стратешке интересе да победе Хамас уз минималне цивилне жртве

FOTO: AP/Tanjug

- I dalje smatramo da Izrael ne mora da bira između uklanjanja pretnje Hamasa i minimiziranja civilnih žrtava u Gazi - rekao je Blinken novinarima.

On je naglasio da Tel Aviv  "ima obavezu da uradi i jedno i drugo i ima strateški interes da uradi i jedno i drugo - prenosi Rojters.

Blinken je na godišnjoj konferenciji za novinare naveo da SAD žele da okončaju tekući sukob "što je pre moguće", zaustave "razarajući ciklus nasilja" i donesu "trajni mir" na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar je rekao i da se nada da će kasnije tokom današnjeg dana imati dobre vesti o oslobađanju američkih i političkih zatvorenika u Venecueli. 

Izvor iz venecuelanske administracije saopštio je danas Rojtersu da predsednik Venecuele Nikolas Maduro planira da oslobodi do 36 ljudi, uključujući 12 Amerikanaca, u zamenu za oslobađanje svojih saveznika zatvorenih u SAD.

-Želimo da obezbedimo da naši sugrađani Amerikanci budu oslobođeni. Takođe smo fokusirani na političke zatvorenike u Venecueli i pokušavamo da izdejstvujemo njihovo oslobađanje - rekao je Blinken.

On je još naveo da SAD veoma aktivno rade i na oslobađanju dvojice Amerikanaca Evana Gerškoviča i Pola Vilana, za koje Vašington smatra da su "protivpravno pritvoreni" u Rusiji.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE- Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)