JUŽNA KOREJA ULOŽILA PROTEST KINI I RUSIJI: Vojni avioni narušili vazdušni prostor dve zemlje

Tanjug

15. 12. 2023. u 12:15

MINISTARSTVO odbrane Južne Koreje danas je uložilo protest Kini i Rusiji povodom upada njihovih vojnih aviona u zonu protivvazdušne odbrane Južne Koreje u četvrtak.

ЈУЖНА КОРЕЈА УЛОЖИЛА ПРОТЕСТ КИНИ И РУСИЈИ: Војни авиони нарушили ваздушни простор две земље

Foto: Z. Jovanović

Protest je preneo načelnik političkog biroa Ministarstva odbrane vojnim atašeima u ruskoj i kineskoj ambasadi u Seulu, rečeno je u saopštenju ovog ministarstva.

- Ministarstvo izražava žaljenje obema zemljama zbog leta u blizini našeg vazdušnog prostora iznad osetljivih područja bez ranije najave - poručeno je u saopštenju.

Borbeni avioni Japana i Južne Koreje poleteli su na znak uzbune kada su dve kineske i četiri ruske letelice preletele more između te dve zemlje i ušle u njihove vazdušne prostore, javlja Rojters.

Zona za identifikaciju protivvazdušne odbrane je područje gde zemlja jednostrano može da zahteva da strani avioni preduzmu posebne korake da se identifikuju, prema odredbama Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva.

Moskva ne priznaje južnokorejsku protivvazdušnu zonu odbrane, dok je Kina saopštila da ta zona nije teritorijalni prostor i da, u skladu s tim, sve zemlje treba da imaju pravo kretanja tim prostorom.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)