ZAMRZNUT SPORAZUM O MIGRANTIMA: Ustavni sud u Tirani zaustavio ratifikaciju memoranduma Albanije i Italije

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

16. 12. 2023. u 12:02

U Tirani je, zasada, zaustavljena primena Memoranduma o saradnji između Albanije i Italije koji su 7. novembra potpisali u Rimu italijanski premijer Đorđa Meloni i njen albanski kolega Edi Rama.

ЗАМРЗНУТ СПОРАЗУМ О МИГРАНТИМА: Уставни суд у Тирани зауставио ратификацију меморандума Албаније и Италије

Foto: Tanjug/AP

Sporazum se odnosio na izgradnju, na albanskoj teritoriji, dva italijanska centra za prijem izbeglica koje sakupe italijanski brodovi na moru.

Ratifikacija sporazuma bila je predviđena u Tirani za juče, ali je sve zamrznuo Ustavni sud koji je prihvatio da razmotri dve žalbe tamošnje opozicije, tako da se sve odlaže za najviše tri meseca, do 6. marta. Dve strane moraju da dostave dokumentaciju koja se odnosi na Sporazum do 4. januara 2024. iduće godine, a prvo zasedanje suda zakazano je za 18. januar.

Iz Palate Vlade Italije nema komentara te "tehničko-pravne" odluke Tirane, uz obrazloženje: "Ne možemo komentarisati legitimnu odluku ustavnog organa druge zemlje".

U svakom slučaju, izgleda kao da nema zabrinutosti zbog kašnjenja u primeni Memoranduma, a zna se da su centri trebalo da budu spremni za prijem izbeglica u proleće 2024. godine.

U Tirani se desni centar, protivnik socijalističke vlasti, obratio najvišem sudu kako bi protestovao protiv mehanizma saradnje u suprotnosti sa Ustavom i međunarodnim konvencijama kojih se Albanija pridržava. Reč je o dve odvojene žalbe sudu, jedna od Demokratske partije, a druga od 30 poslanika povezanih sa bivšim premijerom Albanije Saljijem Berišom.

Foto: AP Photo/Hektor Pustina

- Naš premijer se ponaša kao sultan ove zemlje, ne poštuje procedure i traži prečice van zakona. Za Memorandum se traži odluka predsednika republike, jer se radi o teritoriji. Moja zemlja ima najjaču flotu brzih čamaca u Evropi, a on želi da silom usmeri promet ljudi koji lako postaju plen mafije, kako je dobro poznato Rami - kaže Beriša za italijansku "Stampu.

Iz Brisela, sa sastanka EU - Zapadni Balkan, Rama poručuje da "nije zabrinut, jer Ustavni sud samo sledi proceduru u zemlji koja maksimalno poštuje državno pravo".

Stop, uprkos podršci EU

Italijanska izvršna vlast daje na znanje da je upravo u danu zaustavljanja Memoranduma u Albaniji iz Brisela od Ursule fon der Lajen stiglo pismo podrške rešavanju pitanja izbeglica. Navodi se da se na taj sporazum gleda kao na "primer zasnovan na odgovornosti prema drugim zemljama, da je na liniji sa obavezama evropskog i međunarodnog prava" i "model koji treba slediti".

Protokol koji su potpisali dva premijera u Rimu, a predviđa izgradnju dva centra za migrante na albanskoj teritoriji, prihvat i iščekivanje azila u Italiji, ili repatrijaciju, kojima upravlja i finansira ih Italija, stvorio je oštre sukobe i u Italiji između vladine većine i opozicije. Memorandum je takođe trebalo da stigne ovih dana u italijanski parlament na ratifikaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave