PREDSTAVNIČKI DOM ODOBRIO ISTRAGU O OPOZIVU BAJDENA: Republikanci optužuju američkog predsednika da je bio umešan u koruptivne radnje

Tanjug

14. 12. 2023. u 08:33

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa formalno je odobrio vođenje istrage o opozivu predsednika Džozefa Bajdena zbog optužbi republikanaca da je bio umešan u koruptivne radnje i da je u periodu dok je bio potpredsednik SAD, od 2009. do 2017. godine, profitirao od poslovnih poduhvata svog sina.

ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ ОДОБРИО ИСТРАГУ О ОПОЗИВУ БАЈДЕНА: Републиканци оптужују америчког председника да је био умешан у коруптивне радње

Foto: Tanjug/AP

Za prihvatanje pokretanja opoziva protiv Bajdena glasali su svi republikanski članovi predstavničkog doma, koji imaju većinu, njih 221, dok je 212 poslanika bilo protiv, prenosi Glas Amerike.

Proces opoziva može da dovede do ultimativne kazne za jednog predsednika - da bude smenjen s položaja ukoliko bude osuđen u Senatu.

- Ne shvatamo lako ovu odgovornost i nećemo prejudicirati rezultat istrage - saopštio je predsedavajući Majk Džonson, dodajući da je dosadašnje dokaze nemoguće ignorisati.

Predsednik SAD Džozefa Bajden rekao je juče, posle usvajanja formalnog pokretanja istrage protiv njega, da su ga republikanci u američkom predstavičkom domu napali "lažima", dok je u saopštenju koje je objavila Bela kuća Bajden istragu nazvao "neosnovanim političkim trikom", prenosi Rojters.

Istraga o opozivu fokusira se na to da li je Bajden imao koristi od poslovanja svog sina Hantera Bajdena u stranim zemljama, a glasanje je održano nekoliko sati pošto je Bajdenov sin odbio da svedoči iza zatvorenih vrata.

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da su Bajden i njegova porodica nepropisno profitirali od odluka u kojima je stariji Bajden učestvovao dok je bio potpredsednik od 2009. do 2017.

Njihova istraga se sada fokusira na poslove Hantera Bajdena u Ukrajini i Kini u tom periodu.

Kako navodi Glas Amerike, našli su dokaze da je mlađi Bajden navodio svoje klijente da veruju da može da im pruži pristup kancelariji potpredsednika, ali nisu uspeli da pronađu dokaze da je Džozef Bajden preduzeo bilo kakve zvanične korake da pomogne tim kompanijama ili stekne finansijsku dobit od njih.

Bela kuća odbacuje istragu navodeći da je politički motivisana i da se ne zasniva na činjenicama.

Bajden je kritikovao republikance što nisu podržali nijedan predlog njegovih domaćih prioriteta ili glasali za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini i Izraelu.

- Republikanci u Predstavničkom domu neće da mi se pridruže. Umesto da učine bilo šta da poboljšaju život običnim Amerikancima, fokusirani su na to da me napadaju lažima - rekao je predsednik SAD.

Bajden se sprema za moguću novu predsedničku trku protiv Donalda Trampa, koji mu je bio rival i na izborima 2020. godine.

Tramp je prvi predsednik u američkoj istoriji koji je opozvan dva puta i trenutno se priprema za četiri predstojeća suđenja.

Skoro je sigurno da inicijativa neće dovesti do smene Bajdena, ocenjuje Glas Amerike i ukazuje da bi, čak i ako Predstavnički dom smeni predsednika, Senat morao da ga osudi sa dve trećine glasova, što je gotovo nemoguće u gornjem domu Kongresa gde demokrate imaju većinu od 51 prema 49 glasova.

Međutim, istraga bi mogla da pomogne republikancima da iznose svoje optužbe za korupciju tokom većeg dela predsedničke kampanje 2024. godine.

Glasanje je održano tri meseca pošto su republikanci neformalno započeli istragu i nije neophodan korak da bi se predsednik ili drugi zvaničnici smenili s položaja.

Međutim, ova dozvola bi republikancima mogla da pruži veća pravna ovlašćenja da primoraju Bajdenovu administraciju da sarađuje u istrazi, piše Glas Amerike.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!