RAT U IZRAELU: Kneset odobrio dodatnih 7 milijardi dolara za vojni budžet; Sirene za vazdušnu opasnost odjekuju Izraelom (VIDEO)

Novosti onlajn

14. 12. 2023. u 07:27 >> 00:48

RAT u Izraelu - 69. dan. Nastavljaju se operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze i na granici sa Libanom. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da Izrael ništa neće sprečiti da uništi Hamas. Vašington odlaže prodaju više od 20.000 pušaka američke proizvodnje Izraelu.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Кнесет одобрио додатних 7 милијарди долара за војни буџет; Сирене за ваздушну опасност одјекују Израелом (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Kanal 12: Izrael bi da multinacionalne snage preuzmu kontrolu nad Gazom po okončnju rata

Izraelski bezbednosni establišment sačinio je predloge za posleratnu upravu Gazom, prenosi izraelski Kanal 12, dodajući da nije poznato gledište premijera Benjamina Netanjahua na te predloge.

Šefovi izraelskih bezbednosnih službi se zalažu za uspostavljanje multinacionalnih snaga koje bi preuzele kontrolu nad Pojasom Gaze, sa SAD, Francuskom i Nemačkom među učesnicima.

Administrativni mehanizam uključivao bi službenike palestinskih vlasti sa sedištem u Gazi i biznismene iz Gaze.

U izveštaju se ne precizira koliko dugo bi takav aranžman trajao.

Izrael takođe želi da vidi izgradnju podzemne barijere duž cele granice između Gaze i Egipta, kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja kroz tunele u Pojasu Gaze.

Izrael takođe traži izgradnju novog terminala za robu koja ulazi preko prelaza u Rafi, uz međunarodni i izraelski nadzor.

U izveštaju se navodi da će ovi predlozi biti prosleđeni visokim američkim zvaničnicima u narednim danima.

(Channel 12)

 

Bela kuća: SAD žele da se rat završi što pre

Američka vlada želi da se rat između Izraela i Hamasa okonča "što je pre moguće", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Džon Kirbi je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u Tel Avivu razgovarao o prelasku Izraela na "operacije niskog intenziteta u Gazi u bliskoj budućnosti".

"Ali ne želim da stavljam vremensku oznaku na to", dodao je Kirbi.

On je takođe rekao da SAD "ne diktiraju Izraelcima uslove koliko operacija dugo treba da traje".

"Rat mora da traje onoliko dugo koliko oni osećaju da treba da bi mogli da eliminišu pretnju, ali očigledno svi želimo da se završi što je pre moguće", rekao je Kirbi.

(BBC)

 

Šefica Crvenog krsta u Izraelu

Predsednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjana Špoljarić doputovala je u Izrael, gde će se sastati sa zvaničnicima vlade, razgovarati sa porodicama talaca i posetiti okupiranu Zapadnu obalu.

Neke grupe u Izraelu su kritikovale MKCK zbog, kako su opisali, propusta organizacije da poseti taoce.

MKCK je više puta tražio pristup njima, ali kažu da to ne može učiniti bez saglasnosti obe zaraćene strane.

U ranijem saopštenju iz Crvenog krsta je rečeno da ne znaju gde su taoci i da ne mogu da "nasilno uđe" u Gazu kako bi im pristupili.

Špoljarić će iskoristiti sastanak sa izraelskom vladom da pozove na bolji humanitarni pristup Gazi, gde humanitarne agencije upozoravaju da neadekvatne zalihe i ograničen pristup zbog borbi znače da više ne mogu da pružaju bilo kakvu značajnu pomoć.

(BBC)

 

Galant sa Salivenom: Rat protiv Hamasa potrajaće više od nekoliko meseci

 

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je danas američkim savetniku za nacionalnu bezbednost, Džejku Salivenu, da će rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze potrajati više od nekoliko meseci.

Galant i Salivan sastali su se kako bi razgovarali o operativnim dešavanjima u Pojasu Gaze, kao i o tenzijama na severu sa Hezbolahom i regionalnim pretnjama koje, kako se navodi, predstavljaju akcije Irana i njegova podrška grupama u Libanu, Jemenu, Iraku i Siriji, preneo je Tajms of Izrael.

- Hamas je teroristička organizacija koja se celu deceniju spremala za borbu protiv Izraela, a izgradili su infrastrukturu ispod i iznad zemlje i nije ih lako uništiti - kaže Galant.

Istakao je da će zbog toga obračun sa Hamasom zahtevati duži vremenski period.

- Trajaće više od nekoliko meseci, ali pobedićemo i uništićemo ih - rekao je on.

Galant je izrazio zahvalnost SAD na podršci Izraelu u ratu i nastojanjima Bajdenove administracije da obezbedi oslobađanje talaca koje je Hamas kidnapovao 7. oktobra.

- SAD i Izrael dele zajedničke interese i vrednosti i u ovom ratu i to je važno za našu državu, kao i za ostatak regiona Bliskog istoka -  kazao je izraelski ministar odbrane.

Saliven je stigao u Izrael usred jačanja tenzija između Vašingtona i Jerusalima zbog rata u Pojasu Gaze. 

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u utorak da Izrael gubi podršku u svetu u ratu protiv Hamasa zbog "neselektivnog bombardovanja" u Pojasu Gaze.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven planira da se sutra sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson.

Saliven će se, pored Netanijahua, sastati i sa izraelskim ratnim kabinetom i predsednikom Izraela Isakom Hercogom, prenosi Rojters.

 

Sirene za opasnost u Izraelu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se na severu Izraela.

Broj poginulih u Pojasu Gaze premašio 18.000

U napadima izraelskih snaga u Pojasu Gaze od 7. oktobra poginulo je 18.787 Palestinaca, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Prema najnovijim podacima, broj ranjenih povećan je na 50.897.

Kneset odobrio dodatnih 7,8 milijardi dolara za vojni budžet

Odbor za finansije Kneseta odobrio je na plenumu dopunski budžet za 2023. osmišljen da pokrije troškove borbi u Gazi i na libanskoj granici.

Dopunski budžet predviđa dodatnih sedam milijardi dolara prvobitnom budžetu za 2023. godinu, povećavajući ga na 138 milijardi dolara, prenosi „Tajms of Izrael“.

Dopunskim budžetom će se obezbediti ukupno 7,8 milijardi dolara sredstava za ratove sa Hamasom i Hezbolahom i njihove povezane civilne troškove.

Oko 4,5 milijardi dolara od ovih sredstava će ići za bezbednosne troškove kao što su nabavka oružja i plaćanja za rezerviste Izraelskih odbrambenih snaga, dok će oko tri milijarde dolara biti izdvojeno za finansiranje civilnih troškova, uključujući troškove države za smeštaj evakuisanih iz severnog i južnog Izraela, i finansijsku pomoć za povređene tokom rata.

Saslušanja o rebalansu budžeta na plenumu Kneseta počeće u sredu, a glasanje o budžetu u drugom i trećem čitanju zakazano je za četvrtak.

Prvi rebalans ratnog budžeta za 2023. godinu izglasan je prošle nedelje u Knesetu.

Uhapšeno više od 70 naoružanih Palestinaca?

Izraelska vojska objavila je da je, u zajedničkoj operaciji sa bezbednosno-obaveštajnom agencijom Šin Bet, uhapšeno više od 70 naoružanih Palestinaca na području bolnice „Kamal Advan“ na severu Gaze.

Gađani položaji Hezbolaha

Izraelske snage gađale su položaje Hezbolaha na jugu Libana. Prethodno je, prema saopštenju izraelske vojske, sa teritorije Libana ispaljen projektil na severni deo Izraela.

Hezbolah je saopštio da je jedan njihov pripadnik poginuo u izraelskim udarima. Time je broj poginulih u redovima Hezbolaha od izbijanja sukoba povećan na 104

Oglasio se iranski ministar odbrane

Iranski ministar odbrane Mohamed Reza Aštijani upozorio je da će se predložena multinacionalna operativna grupa za zaštitu brodova u Crvenom moru, koju su Sjedinjene Američke Države podržale, suočiti sa, kako je kazao, izuzetnim problemima.

„Ako naprave takav iracionalan potez, biće suočeni sa izuzetnim problemima“, rekao je Aštijani za iransku agenciju Isna.

Ubijeno još dvoje talaca koje je držao Hamas?

Lokalne vlasti u Izraelu saopštile su da je ubijeno još dvoje talaca koje je u Pojasu Gaze držao Hamas, javili su izraelski mediji, navodeći da je jedan od njih iz Tanzanije.

Borbe izraelska vojske i Hamasa na jugu i severu Pojasa Gaze

U toku su žestoke borbe izraelske vojske i Hamasa i u južnom i u severnom delu Pojasa Gaze.

 

Borbe su nastavljene u Šedžaji i Džabaliji na severu Gaze i u Kan Junisu na jugu, saopštila je izraelska vojska.

U napadu dronom na Zapadnoj obali ubijena dva Palestinca, 10 ranjenih

Novinska agencija Palestinske uprave Vafa tvrdi da su dve osobe poginule tokom noći u napadu izraelske bespilotne letelice u Dženinu na Zapadnoj obali, prenosi Tajms of Izrael.

Navodi se da je reč o 27-godišnjem muškarcu i jednom tinejdžeru.

Još deset osoba je povređeno, od kojih najmanje troje teže.

Operacija IDF-a i hapšenja u gradu na Zapadnoj obali bliži se svom 48. satu.

Do sada su uhapšene stotine osumnjičenih i zaplenjeno oružje. Nema direktnih komentara IDF-a o sukobima tokom noći.

SAD oborile letelicu lansiranu iz područja pod kontrolom Huta

Sjedinjene američke države oborile su letelicu lansiranu iz oblasti pod kontrolom jemenskih Huta posle poziva za pomoć sa tankera koji je pod zastavom Maršalskih ostrva plovio južnim delom Crvenog mora, saopštila je danas američka Centralna komanda (CENTCOM).

Razarač američke mornarice Mason oborio je bespilotnu letelicu lansiranu iz područja pod kontrolom Huta nakon što su pripadnici te grupe napali komercijalni brod, navedeno je u saopštenju na društvenoj mreži Iks.

Nekoliko projektila koji su ispaljeni iz područja Jemena promašilo je brod koji je nastavio da plovi, prenosi Rojters.

CENTCOM navodi da nije bilo prijava o povređenima među osobljem broda, kao ni oštećenja na samom plovilu.

Ovo je poslednji u nizu incidenata u kojima su Huti, grupa sa sedištem na severu Jemena, gađali brodove koji su, kako tvrde, u vlasništvu Izraela ili plove ka njemu.

Broj izraelskih vojnika stradalih u ofanzivi na Hamas porastao na 116

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je juče jedan vojnik poginuo tokom borbi u južnom pojasu Gaze, čime je broj poginulih vojnika u kopnenoj ofanzivi na Hamas porastao na 116.

Tridesetosmogodišnji vojnik je stradao, a još jedan vojnik bataljona je teško povređen nakon što je njihov tenk pogođen protivtenkovskom vođenom raketom.

IDF nastavljaju sa operacijama u Gazi

Odbrambene snage Izraela (IDF) nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze. Borbe se vode i u naselju Šedžaja u gradu Gaza.

Netanjahu: Ništa nas neće sprečiti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da ništa neće sprečiti Izrael da uništi palestinsku militantnu grupu Hamas uprkos pritisku međunarodne zajednice.

Američka administracija odlaže prodaju više od 20.000 pušaka američke proizvodnje Izraelu. Zabrinuti su zbog napada izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali, preneo je američki portal Aksios, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Operacije na severu Libana

Izraelska vojska nastavlja i sa operacijama na severnoj granici sa Libanom. Tokom jučerašnjeg dana gađali su pozicije na jugu Libana sa kojih sumnjaju da su ispaljene rakete.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić