ZA POVRATAK "MOZGOVA" - SMANJENJE POREZA: Država Italija urgentno donela mere

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

12. 12. 2023. u 22:57

PAD nataliteta u Italiji više je nego zabrinjavajući i tzv. “odliv mozgova“, stoga je država reagovala sa ponudom poreskih olakšica.

ЗА ПОВРАТАК МОЗГОВА - СМАЊЕЊЕ ПОРЕЗА: Држава Италија ургентно донела мере

Foto: EPA

Država za povratak pojedinaca i porodica sa registovanim prebavilištem u Italiji, nudi od 1. januara 2024. smanjenje poreza na zaradu i do 70 odsto.

Te olakšice se posebno nude onima koji se vrate i započnu posao na jugu zemlje, sa stalnim boravkom na toj teritoriji. Takvom odlukom olakšice se posebno odnose na one sa najvišim obrazovanjem, fakultetima, doktoratima, specijalizacija. Period olakšica trajaće pet godina, a ako povratnik kupi kuću biće produžen za još tri godine. Isto važi za porodice koje dobiju u međuvremenu decu.

Iz Italije je po zvaničnoj statistici Nacionalnog statističkog instituta (Istat) za deset godina, između 2011. i 2021, otišlo čak 1.3 miliona osoba starosti između 20 i 39 godina. Smatra se da ih je 3.2 puta više, jer odlaskom mnogi zadrže adresu prebivališta u Italiji. Osim mladih sa visokim nivoom obrazovanja, u taj broj se računa i jedna četvrtina onih koji nemaju ni srednju školu.

 Prošle godine u Italiju se vratilo 24.450 osoba, od toga 1.800 naučnika i univerzitetskih profesora, među njima su takođe i menadžeri i top menadžeri. Za pokrivanje poreskih olakšica država će izdvojiti u narednoj godini 1,3 milijarde, a u 2023 taj izos je bio 673.9 miliona evra.

Istovremeno se priprema i propis za one koji bi pokušali da prevare državu, registruju se u Italiji kako bi imali poreske olakšice a potom ostanu i rade u inostranstvu.

Od izlaska Velike Britanije iz EU promenjeni su uslovi za ostanak inostrane radne snage u toj zemlji i Italija se nalazi na trećem mestu po broju zahteva za radnu dozvolu, posle Rimunije i Poljske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon