RAT U UKRAJINI: Ruske oružane snage odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu

Novosti online

10. 12. 2023. u 07:39 >> 00:49

RAT U Ukrajini - dan 655. Ruska vojska nastavlja da izvršava zadatke u zoni specijalne vojne operacije. Helikopteri Ka-52M su prvi put primenjeni u zoni SVO. Ruska vojska odbila je napad 58. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine i osujetila pokušaj njene rotacije u Novodonjecku.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске оружане снаге одбиле три напада јуришних група Оружаних снага Украјине на купјанском правцу

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Lavrov: Rusija mnogo jača nego pre sukoba

Rusija je mnogo jača nego što je bila pre izbijanja sukoba u Ukrajini, koji su podstakle Sjedinjene Američke Države, ocenio je  ruski ministar spoljniih poslova Sergej Lavrov. 

- Već su vidljivi rezultati rata sa Rusijom, koji su SAD pokrenule preko Ukrajine. Pomenuli ste širenje NATO, ali je ključan rezultat za nas i za druge to da je Rusija postala mnogo jača nego pre svih ovih dešavanja - rekao je Lavrov obraćajući se putem interneta prisutnima na forumu u Dohi.

On je dodao da će tako i biti dok se borbena dejstva ne završe, prenosi Tas.

( Tanjug )

 

Bajden je pozvao Zelenskog na sastanak u Beloj kući 12. decembra

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na sastanak 12. decembra u Beloj kući kako bi razgovarali o tekućem ratu protiv Rusije i od vitalnog značaja stalne podrške SAD njihovim odbrambenim naporima.

Bela kuća je saopštila da će Bajden i Zelenski razgovarati o "hitnim potrebama“ Ukrajine sa kojima  suočava, u vreme kada Bela kuća pokušava da postigne dogovor sa Kongresom SAD kojim bi se obezbedila vojna pomoć Ukrajini i Izraelu.

( Reuters )

 

Zelenski u Argentini, sastanci s predsednicima Ekvadora, Urugvaja i Paragvaja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se u Argentini na inauguraciji novog predsednika Havijera Mileija s predsednicima Ekvadora, Paragvaja i Urugvaja.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je za Telegram da je delegacija iz Kijeva razgovarala o formuli mira Ukrajine sa liderima Ekvadora, Paragvaja i Urugvaja.

( Reuters )

 

Ukrajina prve kamione u Poljsku prevezla železnicom preko blokirane granice

 

Ukrajina je prevezla prve kamione do Poljske vozom, zaobilazeći blokadu poljskih vozača, saopšteno je danas iz ukrajinske državne železnice, prenosi Rojters.

- Pošiljka kamiona stigla je u Poljsku železnicom. Ukrajinska i poljska strana dogovorile su se o svim pitanjima oko transportne, carinske i granične procedure -  saopštila je kompanija na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, dodajući da će kamioni nastaviti dalje put do svog odredišta.

Prevoz kamiona železnicom obavljaće se redovno modernim voznim platformama, dodaju iz ukrajinske železnice koja je, prethodno, u četvrtalk najavila planove Kijeva da vozovima zaobiđe blokadu svojih granica.

Blokada granice poljskih kamiondžija, koja traje od 6. novembra, sa zahtevom da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinski kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz njega ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, dovela je do porasta cena goriva i nekih prehrambenih proizvoda, ali i do kašnjenja u isporuci dronova ukrajinskoj vojsci.

Dok zahtev poljskih vozača kamiona Kijev i Brisel smatraju nemogućim, njima su se od prvog dana decembra pridružili i prevoznici u Slovačkoj, a nove blokade od sutra najavili su i mađarski prevoznici.

 


Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

◾Ruski PVO sistemi oborili su šest projektila Hajmars i 20 bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine;

◾Oružane snage Rusije pogodile mesto okupljanja komandnog sastava taktičkih grupa „Katran“ i „Omaha“, Oružanih snaga Ukrajine;
◾Ruske oružane snage odbile su tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;
◾Ruske oružane snage su odbile napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio do 50 vojnika;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 300 vojnika na donjeckom pravcu;
◾Ruske oružane snage su gađale položaje protivnika u blizini Artjomovskog, Krasnog, Kleščejevke, Andrejevke, Kurdjumovke, Marinke;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 80 vojnika na južnodonjeckom pravcu.

Ignat - Kijev održava i konsultacije sa Stokholmom o isporukama švedskih lovaca JAS 39 Gripen

Ukrajinske vlasti bi želele da dobiju 150 borbenih aviona iz zapadnih zemalja kako bi zamenili sovjetsku tehniku, saopštio je predstavnik Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat televiziji Rada.

"Generalno, već je objavljeno koliko je aviona ovog (zapadnog) tipa Ukrajini potrebno. Reč je o 150 (aviona) plus školski – tada ćemo u potpunosti zameniti flotu, sovjetske tehnike“, rekao je on odgovarajući na pitanje koliko bi aviona Kijev potencijalno mogao da dobije od zapadnih partnera.

Ignat tvrdi da će glavni borbeni avion koji bi trebalo da bude isporučen Ukrajini biti američki lovac F-16. Prema njegovim rečima, Kijev održava i konsultacije sa Stokholmom o isporukama švedskih lovaca JAS 39 Gripen.

Prethodno je Ignat izjavio da bi Ukrajini bilo dovoljno 60 lovaca F-16 za izvršavanje borbenih zadataka. U januaru je izrazio mišljenje da je ukrajinskoj vojsci potrebno do 200 lovaca F-16. Zatim je rekao da je ukrajinskim oružanim snagama potrebno „pet brigada“ taktičke avijacije opremljene zapadnim lovcima. Kako navodi Ukrajinska pravda, pet brigada taktičke avijacije ima do 200 aviona.

Ignat je nedavno primetio da su modifikacije F-16 koje je obećavao Zapad već zastarele i da neće moći da pariraju ruskim Su-30, Su-34 i Su-35. Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da isporuke F-16 Ukrajini „nisu srebrni metak“ koji će suštinski promeniti situaciju na bojnom polju.

Čehov - Ruska vojska osujetila pokušaj rotacije OS Ukrajine

Ruska vojska odbila je napad 58. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine i osujetila pokušaj njene rotacije u Novodonjecku, Donjecka Narodna Republika (DNR), saopštio je portparol grupe Istok Oleg Čehov.

„Jedinice grupe Istok nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke na južnodonjeckom pravcu. Uz podršku artiljerije i avijacije napad je zaustavljen, kao i rotacija jedinica 58. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Novodonjecka. Artiljerija je pogodila privremene baze prvog bataljona ove brigade u rejonu Urožajna, kao i 118. brigade teritorijalne odbrane u rejonu Makarovke“, rekao je on.

Prema rečima Čehova, teški sistemi za bacanje plamena su naneli gubitke i uništili uporišta protivnika u području Novomihajlovke, dok su bombarderi bili aktivni u području Praskovjevke.

Gubici neprijatelja se kreću oko 80 ubijenih i ranjenih, dok su uništana dva vozila, dodao je portparol grupe.

Žestok udar ruskih helikoptera

Ruska vojska helikopterima Ka-52M napala je položaje Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

„Posade armijske avijacije na helikopterima Ka-52M, kao deo udarne grupe, izvele su napad nevođenim projektilima na neprijateljska uporišta i ljudstvo na donjeckom pravcu“, navodi se u saopštenju.

Tokom operacije, vojska je uništila ukrajinski kontrolni centar i oklopna vozila. Udare su izveli piloti uz podršku kopnenih snaga. Prvi put je saopšteno da je Ka-52M primenjen u zoni vojnih operacija.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave