VELIKE VESTI: Kina pokrenula prvu nuklearnu elektranu četvrte generacije

Novosti online

06. 12. 2023. u 15:16

KINA je pokrenula prvu nuklearnu elektranu (NPP) četvrte generacije na svetu, saopštila je Državna uprava za energetiku Narodne Republike Kine.

ВЕЛИКЕ ВЕСТИ: Кина покренула прву нуклеарну електрану четврте генерације

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nuklearna elektrana je u probnom režimu radila 168 sati, nakon čega je puštena u komercijalni rad.

- To ukazuje da je Kina dostigla vodeći svetski nivo u istraživanju, razvoju i primeni tehnologija nuklearne energije četvrte generacije - ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je najznačajnija prednost VGR-a njegova sigurnost u oblasti proizvodnje električne energije, te stoga takve nuklearne elektrane imaju široku perspektivu. 

Postrojenje za visokotemperaturni gasno hlađeni reaktor (VGR) "Šidaovanj" nalazi se u istočnoj provinciji Šandong. 

Prema izveštaju Svetske nuklearne asocijacije, koja daje prognoze razvoja nuklearne energije u 21. veku, kapacitet nuklearnih centrala u svetu mogao bi da se udvostruči do 2040. godine. 

Kapacitet nuklearnih elektrana neće se povećati samo kroz izgradnju novih blokova, od kojih bi najveći deo trebalo da bude pušten u rad u Kini i Indiji, biće produžen i radni vek postojećih nuklearnih elektrana.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)