ŠARL MIŠEL TVRDI: EU već ima sporazum o pridruživanju Ukrajine evropskom bloku

Tanjug

01. 12. 2023. u 15:27

EVROPSKA unija već ima sporazum o pridruživanju Ukrajine evropskom bloku, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, upitan da prokomentariše poruke iz Budimpešte o potpisivanju "strateškog partnerstva" sa Kijevom, pre nego što Ukrajina počne pristupne pregovore.

ШАРЛ МИШЕЛ ТВРДИ: ЕУ већ има споразум о придруживању Украјине европском блоку

Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban je pozvao da se prvo pređe na "strateško partnerstvo" u periodu od pet do 10 godina, umesto dozvoljavanja Ukrajini da odmah krene ka potencijalnom članstvu ka Evropskoj uniji.

Njegovi komentari došli su uoči samita evropskih lidera, zakazanog za 14. i 15. decembar, gde će se 27 zemalja članica javno izjasniti o početku pregovora sa Ukrajinom, kada ispuni sve uslove, navodi Rojters.

Upitan da prokomentariše Orbanove primedbe, Mišel je rekao za Rojters na samitu KOP28 u Dubaiju da EU već ima sporazum o pridruživanju sa Ukrajinom, koji, kako navodi, nudi mnogo mogućnosti za blisku saradnju sa Kijevom.

- U decembru, imaćemo temeljnu debatu, gde će 27 kolega proceniti kakvu ćemo odluku doneti - rekao je Mišel.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!