BELORUSKI DIPLOMATA: Sve akcije Minska su odgovor na zapadnu agresiju

Tanjug

30. 11. 2023. u 22:45

SVE akcije Belorusije u međunarodnoj bezbednosti, uključujući raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja, bile su iznuđen odgovor na zapadnu agresiju, izjavio je danas zamenik beloruskog ministra spoljnih poslova Jurij Ambraževič.

БЕЛОРУСКИ ДИПЛОМАТА: Све акције Минска су одговор на западну агресију

Foto AP

-Sve naše akcije, uključujući suspenziju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi CFE u vezi sa Poljskom i Češkom i raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja, su iznuđene i izvedene kao odgovor, rekao je on tokom 30. Ministarskog saveta OEBS-a u Skoplju, prenosi TASS.

Prema rečima Ambrazeviča, Belorusija nije u stanju da ekonomske sankcije koje su uticale na 70 odsto nacionalnog izvoza, kao ni „skoro potpuno zatvaranje granica na zapadu i na severu, gašenje vazdušnog i železničkog saobraćaja” doživljava kao bilo šta drugo, osim agresije.

-Ukupnu dinamiku odnosa u evropskoj bezbednosti, posebno nakon raspada SSSR-a, godinama definišu akteri zapadno od Beča, kako kažu u OEBS-u. Nažalost, oni su delovali isključivo u skladu sa sopstvenim jednostranim interesima i snose punu odgovornost za aktuelnu bezbednosnu krizu, rekao je diplomata.

On je naveo da Belorusija ne učestvuje u OEBS-u da bi nekoga optuživala, već da garantuje sopstvenu nacionalnu bezbednost.

-Nismo ni protiv koga, mi smo zajedno sa svima, rekao je diplomata i pozvao sve zainteresovane strane na dijalog i pregovore.

Prema njegovim rečima, moguće je razvijati principe mirnog suživota, ne samo u Evropi, već i u Evroaziji.

-Svima postaje očigledno da je evropska bezbednost neodvojiva od evroazijske u 21. veku. Ovi principi moraju da povrate nedeljivost bezbednosti, da zabrinu sve strane bez izuzetka i, na kraju, da garantuju bezbednost svima, poručio je beloruski diplomata.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!