RAT U IZRAELU: Galant - Eskadrile moraju biti spremen za brzi nastavak rata; Četvoro mrtvih u terorističko, napadu (VIDEO/FOTO)

Novosti onlajn

30. 11. 2023. u 07:22 >> 00:28

RAT u Izraelu - 55 dan. U Izrael ponovo stigao i američki državni sekretar Entoni Blinken. U noći između srede i četvrtka pušteno je 16 talaca koje je Hamas držao u Pojasu Gaze, kao i 30 palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora. Hamas saopštio da je tokom izraelskog bombardovanja ubijen najmlađi talac, 10-mesečna beba Kfir Bibas, zajedno sa svojom majkom i četvorogodišnjim bratom. Izrael još uvek proverava navode Hamasa. Sukobi i u Dženinu na Zapadnoj obali, gde je uhapšeno 17 Palestinaca, ranjeno šest, uključujući dvoje dece. Izraelska vojska saopštila da je ubila dva visokorangirana operativca Islamskog džihada.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Галант - Ескадриле морају бити спремен за брзи наставак рата; Четворо мртвих у терористичко, нападу  (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Galant: Eskadrile moraju biti spremen za brzi nastavak rata

Izraelski ministar odbrane Joav Galant posetio je večeras operativni štab Vazduhoplovstva u Kriji i zajedno sa komandantom Ratnog vazduhoplovstva general-majorom Tomerom Barom razmotrio je operativne planove i istakao da eskadrile moraju biti spremne za brzi nastavak borbe.

Foto Ariel Hemoni/MoD Izraela

-Moramo biti spremni za brzi prelazak u punu ofanzivu u bilo kom trenutku, danas, sutra, prekosutra. Odmah nakon što vratimo taoce, nastavićemo intenzivnu borbu širom Pojasa Gaze, poručio je Galant, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da eskadrile moraju biti spremne da izvrše svoju misiju na svim poljima, sa naglaskom, kako je naveo, na pojas Gaze.

-Kada nastavimo borbu, uradićemo to punom snagom, samo tako ćemo nastaviti da udaramo na Hamas i dovesti do oslobađanja još talaca, rekao je izraelski ministar.

Pentagon: Pomoć Izrael ne utiče na pomoć Kijevu

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država negiralo je da bi bilo kakve odluke Vašingtona da proširi vojnu pomoć Izraelu imale negativan efekat na odbrambenu podršku Ukrajini, saopštio je Pentagon.

Foto Tanjug/AP

-Pružamo Izraelu ono što je potrebno u borbi protiv terorističke organizacije kao što je Hamas. Mi obezbeđujemo visokopreciznu municiju i opremu za protivvazdušnu odbranu, ono što je potrebno Odbrambenim snagama Izraela, istakla je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing na konferenciji za novinare, prenosi Ukrinform.

 

Crni bilans terorističkog napada u Jerusalimu

Broj ubijenih u pucnjavi u Jerusalimu porastao je na četiri pošto je preminuo muškarac, koji je teško ranjen tokom napada, prenose izraelski mediji.

Kako navodi Tajms of Izrael, reč je o muškarcu koji je otvorio vatru na teroriste, ali su izraelski vojnici pucali na njega nakon što su ga verovatno pomešali sa napadačem.

U napadu na ulazu u Jerusalim ubijeni su još 73-ogodišnji muškarac, žena stara oko 60 godina i 24-ogodišnja žena, dok su ranjene četiri osobe.

Foto: Printskrin/Tviter/DM

Prema navodima policije, teroristi iz istočnog Jerusalima nosili su automatsku pušku M16 i pištolj kada su došli na raskrsnicu Givat Šaul, kod ulaska u Jerusalim, i počeli da pucaju po civilima na autobuskoj stanici.

Dvojicu napadača ubile su izraelske bezbednosne snage, ali i jedan civil, koji se našao na licu mesta.

Izraelska bezbednosna agencija Šin Bet identifikovala je napadače kao Palestince iz istočnog Jerusalima - braću od 30 i 38 godina, koja su bila povezana sa Hamasom.

Hamas je preuzeo odgovornost za napad.

 

Hamas spreman da produži ugovor o primirju

Hamas je spreman da produži sporazum o primirju sa Izraelom, javlja AFP, pozivajući se na izvor blizak palestinskom pokretu.

Humanitarno primirje u Pojasu Gaze, koje je jutros produženo, ističe u petak u 7 časova po lokalnom vremenu.

Izraelska vojska: Hamas oslobodio još šest talaca, na putu su za Izrael

Blinken: Izrael da formira bezbedne zone za stanovnike Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je američka administracija trenutno usredsređena na saradnju sa partnerima kako bi se produžila pauza u borbama između Izraela i Hamasa i pozvao Izrael da stvori „bezbedne zone“ u južnim i centralnim delovima Pojasa Gaze, pre nastavka sukoba.

„Masovni gubitak života civila i raseljavanje civila na severu Gaze ne smeju se ponoviti na jugu“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD u Jerusalimu.

On je naveo da je tokom sastanka koje je imao sa izraelskim liderima rekao da kada Izraelske odbrambene snage nastave vojnu kampanju, moraju da jasno odrede više bezbednih zona na jugu i u centralnom delu Pojasa Gaze kako bi civili izbegli sukobe.

Oglasio se direktor agencije UN za pomoć palestinskim izgbeglicama

Direktor Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku Filip Lazarini upozorio je da bi, u slučaju izraelskog vojnog napada na jug Pojasa Gaze, moglo da dođe do stvaranja milion izbeglica.

Lazarini je, nakon susreta sa Palestincima tokom posete Pojasu Gaze, pozvao Izrael da razmisli o posledicama ofanzive na jugu Pojasa Gaze, ukoliko se ne produži privremeno primirje, koje je trenutno na snazi.

Izraelski ministar odbrane: Borićemo se protiv Hamasa dok ne pobedimo

„Borićemo se protiv Hamasa dok ne pobedimo — ma koliko dugo to trajalo“, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Galant je zahvalio Blinkenu i američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na podršci.

„Nastavićemo sa ovim ratom sve dok ne pobedimo, porazimo organizaciju Hamas, lišimo jenjenih upravljačkih i vojnih sposobnosti i vratimo sve taoce“, rekao je Galant.

Objavljen spisak talaca koje bi Izrael trebao da oslobodi

Udruženje palestinskih zatvorenika objavilo je spisak od 30 palestinskih zatvorenika, koje bi Izrael trebalo danas da oslobodi.

Na spisku se nalazi osam žena i dvadeset dvoje dece.

Kan u poseti Izraelu

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan boravi u poseti Izraelu, na zahtev i poziv preživelih i porodica žrtava napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, saopštio je taj sud.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X (Tviter), Kan će posetiti i Ramalu kako bi se sastao sa palestinskim zvaničnicima.

U saopštenju se napominje da poseta nije „istražne prirode“, ali da je prilika za izražavanje saosećanja sa svim žrtvama i angažovanje u dijalogu.

Blinken Netanjahuu: Izrael da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija na jugu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je, tokom sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Natanjahuom, da Izrael mora da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija u južnom delu Pojasa Gaze.

„Državni sekretar je pozvao Izrael da preduzme sve moguće mere kako bi se izbegle civilne žrtve“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, objavljenom nakon sastanka dvojice zvaničnika.

Blinken je naglasio da Sjedinjene Države i dalje podržavaju pravo Izraela da se zaštiti od terorističkih napada u skladu sa međunarodnim pravom.

Iz Stejt departmenta dodaju da su Blinken i Netanjahu razgovarali o naporima da se obezbedi oslobađanje svih preostalih talaca, kao i o potrebi da se ubrza isporuka humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Američki državni sekretar je istakao da Izrael treba da preduzme korake kako bi izraelski doseljenici na Zapadnoj obali odgovarali za napade na palestinski narod.

Blinken razgovarao sa Abasom

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Ramali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, navodeći da će nastaviti da zahteva punu odgovornost za ekstremističko nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali, saopštio je Stejt department.

Blinken i Abas su razgovarali i o hitnoj potrebi mera za poboljšanje bezbednosti i slobode Palestinaca na Zapadnoj obali, navedeno je u saopštenju.

Bilo je reči i o o tekućim naporima da se ubrza isporuka humanitarne pomoći Gazi, uključujući i maksimiziranje humanitarnih pauza.

Blinken je ponovio da SAD ostaju posvećene unapređenju opipljivih koraka za palestinsku državu.

Oglasio se Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da će Pariz nastaviti da radi na oslobađanju drugih talaca.

„Delim ovu veliku radost sa njenom porodicom i svim Francuzima“, naveo je Makron, nakon što je Hamas oslobodio izraelsko-francusku državljanku Miu Šem.

Brazil: Masovne demonstracije u Rio de Žaneiru u znak podrške Palestini

Ulicama brazilskog grada Rio de Žaneira organizovan je veliki marš od crkve Kandelarija u centru grada do trga kod Generalnog konzulata SAD. Okupljeni nose transparente solidarnosti sa stanovnicima Pojasa Gaze i zahtevaju rešavanja statusa Palestine.

Holandija pred sudom zbog saučesništva u ratnim zločinima u Gazi

Predstavnici holandske države će se u ponedeljak pojaviti pred Okružnim sudom u Hagu, na osnovu optužbi za saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi, koje su organizacije za zaštitu ljudskih prava podnele zbog izvoza u Izrael delova za borbeni aviona F35, saopšteno je iz tog suda.

Organizacije, uključujući holandske ogranke Amnesti internešenela i Oksfama, tvrde da je "Holandija doprinela širokom i ozbiljnom kršenju humanitarnog prava Izraela u Gazi" dozvolivši pošiljke rezervnih delova za izraelske borbene avione dok su sukobi u toku, prenosi Rojters.

Hapšenje na Zapadnoj obali

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći na Zapadnoj obali uhapsila 23 Palestinca, uključujući 10 operativaca Hamasa.

Uporedo sa hapšenjima, izraelska vojska tvrdi da su vojnici zaplenili vojnu opremu, zastave Hamasa i novac predviđen za terorističke svrhe.

Do sada je oko 2.100 Palestinaca uhapšeno na Zapadnoj obali tokom tekućeg rata u Gazi, od kojih su 1.100 pripadnici Hamasa.

Organizacija za zaštitu Arapa žalila se izraelskom sudu zbog zabrane protesta

Predsednik Visokog komiteta za arapske državljane Izraela Muhamed Barake uputio je danas žalbu Visokom sudu pravde protiv policije, tražeći da prestane da sprovodi "potpunu zabranu antiratnih demonstracija u gradovima sa većinskim arapskim stanovništvom".

U dokumentu koji je podnela organizacija za pravnu pomoć Adala, ističe se da je policija više puta odbila da dozvoli antiratne demonstracije na jednom trgu u Nazaretu.

Peticija je podneta nakon što je prošle nedelje odbijen još jedan zahtev za dozvolu za antiratni protest u tom gradu, prenosi "Tajms of Izrael".

Italija i UAE razmatraju mogućnost postavljanja terenske bolnice u Gazi

Italija i Ujedinjeni Arapski Emirati razmatraju mogućnost postavljanja terenske bolnice u Pojas Gaze, saopštila je danas italijanska vlada.

Zvanični Rim je već poslao humanitarnu pomoć u region vojnim brodom, koji bi trebalo da stigne u Egipat 3. decembra.

”Očekuje se da će lekari iz drugih zemalja, počevši od Katara, raditi na tom brodu”, navela je italijanska vlada, prenosi Rojters.

Dodaje se da je sva pomoć poslata u skladu sa dogovorom postignutim sa glavnim regionalnim partnerima i Izraelom.

Španski ambasador u Izraelu pozvan u MIP zbog Sančezove izjave

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu naložio je ministru spoljnih poslova Eliju Koenu da pozove španskog ambasadora u Izraelu, nakon komentara španskog premijera Pedra Sančeza, koji je rekao da ima "ozbiljne sumnje da [Izrael] poštuje međunarodno humanitarno pravo" i da "ono što vidimo u Gazi nije prihvatljivo", prenose izraelski mediji.

„Izrael deluje i nastaviće da deluje u skladu sa međunarodnim pravom i nastavićemo sa ratom do oslobađanja talaca i eliminacije Hamasa u Gazi“, navodi Koen u saopštenju.

Netanjahu: Ništa nas neće zaustaviti u uništenju Hamasa

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovio je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da će uništiti Hamas.

Dvojica zvaničnika razgovarali su nakon napada pripadnika Hamasa u Jerusalimu, kada je ubijeno troje, a ranjeno šest osoba.

„Ovo je isti Hamas. To je isti Hamas koji je počinio strašni masakr 7. oktobra, isti Hamas koji pokušava da nas ubije svuda. Rekao sam mu da smo se zakleli, i zakleo sam se, da ćemo uništiti Hamas. Ništa nas neće zaustaviti“, rekao je Netanijahu, prenosi Tajms of Izrael.

On je ponovio da će se rat u Gazi nastaviti sve dok Izrael ne oslobodi sve taoce, ne pobedi Hamas i ne bude mogao da garantuje da iz Gaze više nikada neće doći slična pretnja.

Ben Gvir: Hamas prekršio dogovor o prekidu vatre

„Jednom rukom Hamas potpisuje primirje, a drugom šalje teroriste da ubijaju Jevreje u Jerusalimu“, navodi se u izjavi ministra, prenosi Tajms of Izrael.

„Moramo da prekinemo dogovore sa đavolom i da se odmah vratimo u borbu“, istakao je Ben Gvir.

Hamas preuzeo odgovornost za napad u Jerusalimu

Hamas je saopštio da su njihovi pripadnici izveli napad u Jerusalimu u kojem su poginule tri osobe, a više njih ranjeno.

U saopštenju organizacije se navodi da je "operacija usledila kao prirodan odgovor na zločine bez presedana tokom okupacije", navodeći vojnu kampanju Izraela u Pojasu Gaze i tretman palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Egipat i Katar traže dvodnevno produženje primirja

Egipatski i katarski pregovarači zalažu se za novo dvodnevno produženje primirja u Gazi zajedno sa oslobađanjem više zatvorenika i povećanjem isporuke humanitarne pomoći, navodi se u saopštenju egipatskog državnog medijskog tela.

- Egipat će nastaviti da ulaže najveće napore kako bi osigurao kontinuiran priliv humanitarne pomoći severno i južno od Pojasa Gaze - navodi se u saopštenju.

Izrael i Hamas usaglasili su se, rano jutros, o produženju prekida vatre za najmanje još jedan dan, nekoliko minuta pre isteka šestodnevnog primirja. 

- U svetlu napora posrednika da nastave proces oslobađanja talaca i u skladu sa uslovima okvira, operativna pauza će se nastaviti - navodi se u saopštenju izraelske vojske, objavljenom nekoliko minuta pre isteka primirja.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da će primirje u Gazi biti nastavljeno danas, nakon što je nedavno primljen spisak 10 žena i dece talaca koji su spremni za oslobađanje iz Gaze, a koji su u skladu sa dogovorenim pravilima o prekidu vatre.

Sa druge strane, Izrael će osloboditi 30 palestinskih zarobljenika i dozvoliti pružanje istog nivoa humanitarne pomoći kao tokom prethodnih šest dana, rekao je šef egipatske državne informativne službe.

Primirje je trebalo da istekne u 06.00 sati po srednjeevropskom vremenu, a počelo je prošlog petka. 

IDF: Palestinski vozač namerno udario u rezerviste na kontrolnom punktu Zapadne obale

Izraelske odbrambene snage  (IDF) saopštile su da su vojnici pucali na palestinskog vozača koji je naleteo automobilom na rezerviste na vojnom kontrolnom punktu u dolini Jordana.

Dva vojnika su lakše povređena u incidentu, za koji IDF kaže da je bio nameran napad.

Izraelske trupe pregledaju područje u potrazi za još potencijalnih osumnjičenih.

PPS: Na Zapadnoj obali sinoć uhapšeno najmanje 40 Palestinaca, od 7. oktobra 3.365

- Najmanje 40 Palestinaca uhapšeno je sinoć na okupiranoj Zapadnoj obali - saopštio je Klub palestinskih zatvorenika.

Dodali su da je od 7. oktobra uhapšeno 3.365 Palestinaca.

Netanjahu: Izraelska vlada će nastaviti sa naoružavanjem građana

Nakon današnje pucnjave u Jerusalimu u kojoj su ubijene tri osobe, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će njegova vlada nastaviti sa deljenjem oružja civilima.

Netanjahu je rekao da ceni to što je naoružani civil koji je bio na mestu događaja ubio napadače.

- Vlada na čijem sam čelu nastaviće da deli oružje građanima - napisao je Netanjahu na društvenoj mreži Iks.

Njegova izjava usledila je nedugo nakon što je ministar za nacionalnu bezbednost Ben Gvir dao slične komentare, poručujući da će nastaviti sa naoružavanjem civila.

Blinken: Primirje između Izraela i Hamasa daje rezultate

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je privremeno primirje između Izraela i Hamasa dalo rezultate i da se SAD nadaju da će se nastaviti.

Blinken je u društvu izraelskog predsednika Isaka Hercoga rekao da je Vašington fokusiran da pomogne u oslobađanju talaca koje je oteo Hamas 7. oktobra, prilikom smrtonosnog napada na jug Izraela, kada je ubijeno 1.200 ljudi, a oteto oko 240. Hercog je rekao da je oko 150 talaca ostalo u Gazi.

- Tokom prošle nedelje videli smo veoma pozitivan razvoj, taoci su došli kućama, ponovo su ujedinjeni sa porodicama. I to treba da se nastavi i danas. Primirje je, takođe, omogućilo povećanje humanitarne pomoći nevinim civilima kojima je preko potrebna. Dakle, ovaj proces donosi rezultate, što je važno. Nadamo se da će se to nastaviti - napomenuo je Blinken.

Sjedinjene Američke Države traže od Izraela da više zaštite palestinske civile i da ograniče štetu na infrastrukturi ukoliko dođe do ofanzive na jug, rekli su američki zvaničnici.

- Jedva čekam detaljne razgovore sa vladom Izraela o daljem pristupu u Gazi - poručio je Blinken.

Sastanak Blinkena i Hercoga se odigrao u Tel Avivu, dok se u Jerusalimu jutros odigrao teroristički napad na ulazu u grad, kada su ubijene najmanje tri osobe i ranjeno još osam, saopštila je izraelska policija.

Blinken i Hercog su osudili napad.

Očekuje se da će Blinken, koji je bio treći put u region od 7. oktobra, posetiti Zapadnu obalu, gde će se verovatno sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, rekao je palestinski zvaničnik.

IDF: Gvozdena kupola presrela sumnjivu vazdušnu metu iz Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je sistem Gvozdena kupola presreo "sumnjivu vazdušnu metu" koja je ušla u izraelski vazdušni prostor iz Libana.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u zajednicama Matat, Sasa i Dovev na severu Izraela.

Povređenih i oštećenja nema.

Sančez: Sumnjam da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo

S obzirom na broj žrtava među civilima u Gazi, postoji sumnja da Izrael ne poštuje međunarodno humanitarno pravo, izjavio je španski premijer Pedro Sančez, i istakao da vojna akcija u palestinskoj enklavi nije prihvatljiva.

- Uzimajući u obzir sve snimke koje možemo da vidimo, kao i sve veći broj dece koja umiru, ozbiljno sumnjam da Izrael poštuje međunarodno pravo - rekao je Sančez u intervjuu za špansku državnu televiziju TVE.

Rekao je da je neselektivno ubijanje nevinih civila uključujući na hiljade dečaka i devojčica, potpuno neprihvatljivo.

Prošle nedelje Sančez i njegov belgijski kolega Aleksander de Kro su tokom posete prelazu Rafa iz Egipta u Gazu dali slične komentare, nakon čega je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao da su takve izjave ''lažne tvrdnje'' i da ''podstiču terorizam''.

Uprkos diplomatskoj prepirci, Sančez, koji se zalaže za mirovnu konferenciju, rekao je da je odnos između Izraela i Španije "ispravan" i da "prijateljske zemlje takođe moraju da kažu stvari jedna drugoj".

Insistirao je da evropske zemlje razgovaraju o priznanju palestinske države.

Ganc: Teroristički napad u Jerusalimu jača rešenost Izraela da nastavi da vodi rat protiv Hamasa

Ministar ratnog kabineta Izraela Beni Ganc rekao je da jutrošnji napad u Jerusalimu jača rešenost Izraela da nastavi da vodi rat protiv Hamasa u Gazi.

- Ovaj teroristički napad je još jedan dokaz naše obaveze da nastavimo da se snažno i odlučno borimo protiv ubilačkog terorizma, koji preti našim građanima. U Jerusalimu, Gazi i svuda - napisao je Ganc na društvenoj mreži Iks.

Ben Gvir: Izrael mora da odgovori na teror vojnim pritiskom

Ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir povodom jutrošnjeg napada u Jerusalimu rekao je da Izrael mora da odgovori na teror vojnim pritiskom.

- Ova vrsta incidenta ponovo dokazuje koliko ne možemo da pokažemo slabost, koliko moramo da razgovaramo sa Hamasom samo kroz namere, samo kroz rat - rekao je Gvir.

On je dodao da jutrošnji napad, u kojem su palestinski naoružani napadači navodno ubijeni uz pomoć vojnika koji nije bio na dužnosti, podržava njegovu politiku da više civila nosi oružje.

- Uprkos kritikama svih vrsta partija, nastaviću sa politikom deljenja oružja svuda, i hitnim službama i civilima. Oružje spasava živote - poručio je Gvir na društvenoj mreži Iks.

Broj ubijenih u terorističkom napadu u Jerusalimu porastao na tri 

Tri osobe su ubijene, a šest je ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu tokom jutarnje saobraćajne gužve.

Zasad se zna da je ubijena devojka stara 24 godine i muškarac star 73, u napadu koji se dogodio kod autobuske stanice na ulazu u Jerusalim, saopšteno je iz jerusalimske hitne pomoći Magen David Adom (MDA).

Međutim, Džeruzalem post javlja jda je još jedna osoba podlegla povredama.

Prema saopštenju policije, teroristi su došli iz istočnog Jerusalima i nosili su automatsku pušku M16 i puštolj, a došli su na raskrsnicu Givat Šaul, kod ulaska u Jerusalim i počeli da pucaju po civilima na stanici.

Dodaje se da su teroriste ubile izraelske bezbednosne snage, ali i jedan civil koji se našao na licu mesta.

Hamas pristao na produžetak primirja sa Izraelom

Hamas je jutros saopštio da je pristao na produžetak primirja sa Izraelom sedmi dan zaredom, dok je izraelska vojska ranije poručila da će primirje sa Hamasom biti produženo kako bi se omogućilo posrednicima da rade na oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da će primirje u Gazi biti nastavljeno danas, nakon što je nedavno primljen spisak 10 žena i dece talaca koji su spremni za oslobađanje iz Gaze, a koji su u skladu sa dogovorenim pravilima o prekidu vatre.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara potvrdilo je jednodnevno produženje primirja između Izraela i Hamasa, rekavši da će ono biti pod istim uslovima kao i prethodnih šest dana, kada je Hamas oslobodio najmanje 10 talaca u zamenu za najmanje 30 palestinskih zatvorenika koje je oslobodio Izrael.

Izraelska vojska je navela u četvrtak da će se primirje sa Hamasom nastaviti "u sklopu napora posrednika da se nastavi sa procesom oslobađanja talaca, kao i u skladu sa dogovorom".

Prethodno je Hamas saopštio da je oslobodio 16 talaca u zamenu za 30 palestinskih zatvorenika u sredu, tvrdeći da je "Izrael odbio da primi još sedam žena i decu" kao i tela tri taoca, a da se zauzvrat produži primirje.

Prekid vatre trebalo je da istekne u 06.00 sati po srednjeevropskom vremenu, a počeo je prošlog petka.

Sukobi ispred izraelskog zatvora Ofer, ubijen Palestinac

Palestinski mladić je ubijen, dok je nekoliko ljudi ranjeno u sukobima sa izraelskim snagama rano jutros ispred izraelskog zatvora Ofer u gradu Beitunija, zapadno od Ramale, rekli su zdravstveni izvori.

Isti izvori su potvrdili za palestinsku novinsku agenciju Vafa da je mladić, star 21 godinu, iz sela Beit Ur el Tahta, podlegao teškim povredama iz vatrenog oružja, pošto su ga izraelske snage pogodile u grudi tokom sukoba ispred zatvora Ofer.

Dodaje se da su još najmanje četiri osobe povređene bojevom municijom, odnosno, da su pogođene u gornje i donje ekstremitete, dok su dve osobe povređene nakon što su pale na zemlju tokom napada izraelske vojske.

Vafa ističe da su "okupacione snage" upale u naselja u blizini zatvora, što je dovelo do sukoba sa lokalnim stanovništvom, i da su tada izraelske snage napale Palestince bojevom municijom, šok bombama i suzavcem.

Izrael dobio spisak talaca koje Hamas treba danas da oslobodi

Izraelska vlada dobila je spisak talaca koji će danas biti oslobođeni.

- Izrael je, u skladu sa dogovorenim odredbama sporazuma, dobio listu talaca koji će danas biti oslobođeni i zbog toga će primirje u Gazi biti nastavljeno danas - saopšteno je iz Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Pucnjava u Jerusalimu - jedna osoba ubijena, osam ranjenih

Jedna osoba je ubijena, a najmanje osam je ranjeno u pucnjavi koja se dogodila na autobuskom stajalištu na ulazu u Jerusalim, saopšteno je iz jerusalimske hitne pomoći Magen David Adom (MDA).

Hitna pomoć je saopštila da je ubijena devojka stara 24 godine, a da je osam osoba zahtevalo medicinsku pomoć zbog povreda zadobijenih iz vatrenog oružja na autobuskoj stanici na Vajzman putu, u blizini ulaska u grad Jerusalim.

Direktor MDA Eli Bin rekao je za javni servis Kan da je od osam osoba, petoro u teškom stanju.

Teško ranjeni su prebačeni u bolnicu Šare Zedek, a ostali u bolnicu Hasadah Ein Kerem.

Policija je saopštila da su dvojica osumnjičenih napadača "neutralisani na licu mesta", navodi Rojters.

Posrednici u pregovorima Katar i Egipat

Pregovori Izraela i Hamasa o produženju privremenog primirja u Pojasu Gaze nastavljeni su u noći između srede i četvrtka, a rok prethodno dogovorenog primirja ističe u četvrtak, 30. novembra. Katar i Egipat, ključni posrednici u pregovorima, "veoma su optimistični" da će sporazum o prekidu vatre biti produžen. 

U noći između srede i četvrtka pušteno je 16 talaca iz Pojasa Gaze, kao i 30 palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora. 

Ubijen najmlađi talac

Hamas je saopštio da su u ranijim napadima tokom izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze ubijena tri izraelska taoca i naveo da je reč o najmlađem taocu, 10-mesečnom dečaku Kfiru Bibasu, njegovom četvorogodišnjem bratu i njihovoj majci. Iz izraelske vojske su saopštili da proveravaju tačnost tvrdnje Hamasa i da su obavestili porodicu Bibas o slučaju, ali da je "Hamas u potpunosti odgovoran za bezbednost svih otetih u Pojasu Gaze". 

Netanjahu: Krajnji cilj uništenje Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael, nakon završetka primirja, nastaviti ofanzivu na Pojas Gaze koja za cilj ima uništenje Hamasa.

- Glavni ciljevi su eliminisanje terorističke grupe koja vlada Gazom i vraćanje kući svih talaca otetih 7. oktobra - rekao je Netanjahu u video-obraćanju.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!