UZBUNA NA ZAPADU: Ruski višenamenski lovac MiG-35 mogao bi da dominira u Ukrajini, ali i na drugim bojištima (VIDEO)

P. Z. S. /militarywatchmagazine.com

25. 11. 2023. u 09:11

RUSKI borbeni avion MiG-35 može da izvodi napade na čitavoj teritoriji Ukrajine, piše časopis „Militari voč“.

УЗБУНА НА ЗАПАДУ: Руски вишенаменски ловац МиГ-35 могао би да доминира у Украјини, али и на другим бојиштима (ВИДЕО)

V.N.

-Ta klasa lovaca je dobro optimizovana za izvođenje visokopreciznih udara po ciljevima na čitavoj teritoriji Ukrajine, bez obzira na rastojanje, navodi se u članku.

Avion je prošao borbeno testiranje na frontu u Ukrajini.

Taj model aviona prevazilazi sve ono što imaju oružane snage Ukrajine, kada je reč o sistemima vazduh-vazduh.

Glavni konstruktor Sergej Korotkov je nedavno rekao da se ovaj avion već primenjuje u zoni SVO iako mu tek predstoje probni letovi.

Rusko vazduhoplovstvo je prvi put potvrdilo raspoređivanje borbenog aviona MiG-35 „4+ generacije“ za borbena dejstva na ukrajinskom pozorištu, navodi se u izjavi glavnog konstruktora državne Ujedinjene avio-kompanije Sergeja Korotkova.

-U svetlu aktuelnih događaja, posebno [rata u Ukrajini], avion već učestvuje u svim operacijama koje su u toku. Dalji probni letovi tek treba da se završe, a potom će Ministarstvo odbrane doneti konačnu odluku, naveo je on, ističući da su trenutno u toku pregovori o mogućem izvozu letelice.

Samo šest aviona MiG-35 trenutno je u upotrebi u ruskom vazduhoplovstvu, pri čemu je služba fokusirala investicije na teže klase lovaca, uključujući različite derivate Su-27 Flanker, kao i nove Stelt lovce Su-57 Felon. MiG-35 je derivat lakšeg kolege Su-27, MiG-29, koji nosi mnogo manji radar i ima mnogo manji domet od aviona iz porodice Su-27, što ograničava njihovu sposobnost da patroliraju ogromnom teritorijom Rusije.

Avionika MiG-35 je među najsavremenijim u inventaru ruskog ratnog vazduhoplovstva, iako je lovac navodno imao planove da integriše radar Žuk-A/AE (AESA) otkazan kako bi smanjio troškove što ograničava njegovu svest o situaciji i mogućnosti elektronskog ratovanja i povećava njegov radar potpis. Klasa lovaca je dobro optimizovana za izvođenje preciznih udara po ciljevima širom Ukrajine na vizuelnom i van vizuelnom dometu, i veoma udobno nadmašuje bilo šta u ukrajinskom inventaru u pogledu svojih vazdušno-vazduh sposobnosti.

Bez AESA radara, nijedna od sposobnosti MiG-35 nije izvanredna po standardima drugih lovaca u ruskom vazduhoplovstvu, međutim, dok činjenica da takvi lovci srednje težine čine sve manji deo flote podriva prednosti koje bi se mogle dobiti od pružanja posadama borbenog iskustva. Očekuje se da će primarna korist biti na izvoznim tržištima, gde će lovac moći da se plasira kao onaj koji je borbeno testiran i reklamiran za domet vazduh-zemlja, a moguće čak i rakete vazduh-vazduh koje je koristio u ratnoj zoni.

Primarne prednosti MiG-35 u odnosu na teže lovce kao što su Su-30SM i Su-35 su njegove mnogo manje potrebe za održavanjem i operativni troškovi, kraći zahtevi za poletno-sletno-sletnom stazom i niski životni troškovi koje kombinuje sa pristupom sličnom naprednom naoružanju i avionici. Lovac je godinama bio jedina klasa u ruskom vazduhoplovstvu koja nikada nije videla borbu.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!