"FIGARO": A ŠTA AKO UKRAJINA GUBI RAT? Promena diskursa na Zapadu povodom situacije u kojoj se nalaze vlasti u Kijevu zbog stanja na bojišt

Ukrajina se suočava sa spektrom vojnog poraza. Ovaj naslov u vrhu prve strane francuskog "Figaroa" dao je sasvim novi pogled sa Zapada na aktuelnu situaciju u ratu između Rusije i Ukrajine i pristupom predstavlja pravi mali potres u odnosu na dosadašnji način izveštavanja.

ФИГАРО: А ШТА АКО УКРАЈИНА ГУБИ РАТ? Промена дискурса на Западу поводом ситуације у којој се налазе власти у Кијеву због стања на бојишт

Foto: Printskrin

Mogućnost poraza Ukrajine, kojoj zapadni saveznici pružaju podršku, do sada u ovdašnjim mejnstrim medijima nije predstavljana na ovako upečatljiv način.

- Da li je to Ukrajina na putu da izgubi rat protiv ruskog osvajača? – pita "Figaro" i u isto vreme daje odgovor, ističući da ovo pitanje ostaje tabu tema u Kijevu, kao i u zapadnim prestonicama, imajući u vidu njegovu težinu.

Kao potvrdu ovoj tezi, "Figaro" navodi da se posle dvadeset meseci rata loše vesti umnožavaju za Ukrajince, kako na vojnom planu, tako i na diplomatskom. Rusi su, ističe se, pokazali otpornost, kapacitete taktičke adaptacije i stavili vojnu industriju u službu borbe. Istovremeno, navodi se da nije došlo do očekivanog urušavanja ekonomije uvedenim sankcijama, dok je diplomatsku izolaciju Moskve osujetio "Globalni jug". Takođe, rat između Izraela i Hamasa skreće pažnju, a povratak Donalda Trampa u Belu kuću bio bi "višnja na torti za Kremlj," piše "Figaro".

List navodi i prva neslaganja između ukrajinskog predsedništva i vojnog vrha u vezi sa situacijom na terenu. Ako se tome dodaju "pat pozicija" već duže vreme zaleđenog fronta, neuspela kontraofanziva i dolazak zime, pitanje gubitka rata počinje diskretno da se postavlja.

- Evropljani su potcenili vojne kapacitete Rusije – citira list Aljonu Getmančuk, direktorku analitičke grupe "Novi centar Evrope" iz Kijeva.

Prenosi se da je šef ukrajinskih vojnih snaga Valerij Zalužni priznao ćorsokak u kome se trenutno nalaze njegove trupe, naglasivši da su Rusi ojačali i adaptirali se, dok su Ukrajinci očekivali zapadno oružje koje je isporučivano na kašičicu.

- Paralizovani nuklearnim pretnjama Rusije, strahom od eskalacije sukoba i strepnjom da će Ukrajinci pohrliti direktno sa njihovim oružjem ka Krimu, što bi trebalo da bude crvena linija Vladimira Putina, Zapad je delio vojnu pomoć Ukrajini štedljivo, s oklevanjem i zakašnjenjem – navodi francuski dnevnik, ističući da je ovo oružje dovoljno da se pruži otpor invaziji, ali ne i da se pobedi.

Tako se navodi da je obećanje da će do proleća 2024. godine Ukrajini biti isporučeno milion komada municije do sada ispunjeno samo u visini od 30 odsto. Naglašava se i da se iz Rusije poslednjih nedelja umnožava pobednički način govora.

- Poraz Ukrajine usled nedostatka mobilisanje Zapada bi imao veoma ozbiljne posledice – zaključuje "Figaro" i ističe da "nije ostalo mnogo vremena za buđenje Evropljana."

KO JE IZGUBIO, ZAPAD ILI UKRAJINA

Direktor redakcije "Figaro magazina" Gijom Roket, gostujući povodom ovog teksta na francuskoj televiziji, istakao je da "to nije onaj poraz koji je Putin zamislio na početku vojne operacije", preuzimanjem kontrole nad celom Ukrajinom i zbacivanjem Zelenskog. - Poraz za Ukrajinu je status kvo, sa frontom koji se više ne pomera, čak iako to međunarodna zajednica ne priznaje – kaže Roket, navodeći da status kvo oko teritorije traje još od kraja prošle godine, a da je poginulo na obe strane 350.000 ljudi. On ostavlja mogućnost promene toka rata, ukoliko, na primer zapadne zemlje odluče da Ukrajini dostave avione. Gostujući u istoj emisiji informativne TV "El-Se-I", francusko-ukrajinska politička konsultantkinja Ala Poedi prokomentarisala je pisanje "Figaroa" sledećim rečima: - Pitanje treba da se postavi drugačije: Da li je to Zapad izgubio rat protiv Rusije?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)