LONDON PROTIV KRITIČARA: Britanska vlada češlja korisnike društvenih mreža

A. V. V.

20. 11. 2023. u 16:42

NAJMANjE 15 odeljenja britanske vlade angažovano je u kampanji profilisanja stručnjaka iz različitih oblasti na društvenim mrežama, kako bi sprečili kritičare da govore na javnim događajima pod pokroviteljstvom vlade, izvestio je "Obzerver", pozivajući se na podatke u koje je imao uvid.

ЛОНДОН ПРОТИВ КРИТИЧАРА: Британска влада чешља кориснике друштвених мрежа

Foto: Unsplash/Ilustracija

Vladini zvaničnici u svakom odeljenju imali su posebne smernice koje određuju uslove za izradu i čuvanje "tajnih dosijea" o javnim govornicima za koje se smatra da su kritički nastrojeni prema datom resoru, navodi list, a prenosi RT. Profilisanje je obično uključivalo proveru naloga date osobe na platformama "Iks", "Fejsbuk", "Instagram" i "Linkedin", kao i pretraživanje detalja o pojedincima na "Guglu" koristeći ključne reči poput "kritika vlade ili premijera".

Ministarstvo prosvete Ujedinjenog Kraljevstva, koje se, prema izveštaju "Obzervera", nalazi među resorima koji učestvuju u kampanji profilisanja, saopštilo je u odgovoru aktivističkoj grupi "Prajvasi internešenel" da nikada nije pribegavalo takvoj praksi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave