KIJEV JE IZGUBIO SUVERENITET Zaharova: Ukrajina nakon Majdana postala uboga, odumiruća zemlja

Novosti online

20. 11. 2023. u 14:56

UKRAJINA je nakon Evromajdana izgubila državni suverenitet i pretvorila se u ubogu teritoriju koja odumire, navodi se u komentaru portparola Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove povodom 10. godišnjice od početka ukrajinskog Evromajdana.

КИЈЕВ ЈЕ ИЗГУБИО СУВЕРЕНИТЕТ Захарова: Украјина након Мајдана постала убога, одумирућа земља

FOTO: AP/Tanjug

- Danas je umesno postaviti pitanje šta je zaista Evromajdan doneo Ukrajini, da li se ostvario njen san o integraciji u evropsku porodicu. Odgovor je očigledan - konstatovala je Zaharova.

Ona je primetila da se iz samodovoljne, industrijski razvijene i mnogoljudne republike bivšeg SSSR Ukrajina pretvorila u ubogu, odumiruću zemlju.

- Ukrajina je izgubila suverenitet i izdržavaju je zapadni kolonizatori, koji određuju njenu unutrašnju i spoljašnju politiku - zaključila je portparolka.

Pristalice evrointegracija zauzele su glavni kijevski trg – Majdan Nezaležnosti (Trg nezavisnosti) – 21. novembra 2013. godine, odmah nakon izjave vlade o suspenziji potpisivanja asocijacije sa EU. Kasnije je Majdan postao epicentar sukoba policije i ekstremista, sukobi su se pretvorili u desetine žrtava. U februaru 2014. Vrhovna rada je uklonila sa vlasti Viktora Janukoviča, koji je tada bio predsednik, i on je bio primoran da napusti Ukrajinu. Kasnije je za šefa zemlje izabran Petro Porošenko.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić