"VELIKA GREŠKA HELSINKIJA": Finska rasporedila vojsku na granicu s Rusijom

Novosti online

20. 11. 2023. u 08:55

FINSKA je rasporedila vojnike na granici sa Rusijom, dugoj 1.340 kilometara, sa zadatkom da pomognu u jačanju zaštite na graničnom prelazu Vartius.

ВЕЛИКА ГРЕШКА ХЕЛСИНКИЈА: Финска распоредила војску на границу с Русијом

Foto: Tanjug/AP

Taj prelaz je jedan od četiri koji su i dalje otvoreni nakon odluke Helsinkija da zatvori južne ulazne tačke zbog optužbi da Rusija "usmerava" migrante i tražioce azila iz trećih zemalja ka finskoj granici.

- Na graničnom prelazu Vartius grade se privremene barijere u pograničnom području. Odbrambene snage podržavaju graničnu stražu u građevinskim zadacima - navela je Granična služba na društvenoj mreži Iks, dodajući da vojnici nisu bili uključeni u kontrolu same granice.

Direktor granične stanice Joki Kinunen rekao je da vojska postavlja privremene bezbednosne barijere na kontrolnom punktu.

Finska je prethodno u subotu zatvorila četiri ulazna punkta na jugoistoku zemlje navodeći da je to zbog sprečavanja priliva migranata. Vlast je zabeležila porast broja ilegalnih prelazaka uključujući one migranata iz Sirije, Jemena i Iraka.

Finski ministar odbrane Anti Hakanen opisao je zatvaranje kao "kristalno jasnu poruku Rusiji" za koju tvrdi da koristi migrante kako bi ubrzala migrantsku krizu u Evropi i destabilizovala njeno jedinstvo.

Potezu zatvaranja granice protivili su se neki stanovnici Finske, uključujući Ruse koji žive u Finskoj i osobe sa dvojnim državljanstvom. Nekoliko stotina ljudi održalo je protest u Helsinkiju u nedelju, osuđujući novu "gvozdenu zavesu".

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je navode o migrantima kao "potpuno neosnovane".

- Rusija nikada u svojoj novijoj istoriji nije pretila Finskoj. Nismo imali razloga za konfrontaciju - rekao je ove nedelje portparol Kremlja Dmitrij Peskov, tvrdeći da bi zatvaranje graničnih prelaza bilo "velika greška" Helsinkija.

Kao i sve druge zemlje članice EU, Finska je uvela sankcije Rusiji zbog njenog sukoba sa Ukrajinom. Finska je takođe odustala od svog tradicionalnog vanblokovskog statusa i pridružila se NATO-u u aprilu 2023. Rusija je, u međuvremenu, u više navrata nazivala kontinuirano širenje vojnog bloka predvođenog SAD na istok kao jedan od osnovnih uzroka trenutnih tenzija sa NATO-om.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)