PROJEKTIL DIZAJNIRAN ZA SU-57: Ruska raketa RVV-MD2 „Dogfajt“ prvi put se pojavljuje na sajmu u Dubaiju (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

19. 11. 2023. u 19:45

U ONOME što se veruje da će biti njegovo prvo pojavljivanje u inostranstvu, ruska raketa vazduh-vazduh kratkog dometa RVV-MD2 dizajnirana za njenu petu generaciju nevidljivih aviona Su-57 Felon prikazana je na sajmu u Dubaiju, pored mnoštva drugih opreme koju Moskva agresivno plasira.

ПРОЈЕКТИЛ ДИЗАЈНИРАН ЗА СУ-57: Руска ракета РВВ-МД2 „Догфајт“ први пут се појављује на сајму у Дубаију (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update


Raketu kratkog dometa RVV-MD2, koja se prvi put pojavila u Moskvi na izložbi Armija 2023, izložila je ruska državna agencija za izvoz oružja Rosoboroneksport (Rosoboronexport), izvestio je časopis European Defense Review.

Pored toga, za gledaoce su takođe bile izložene raketa vazduh-vazduh velikog dometa RVV-BD i potpuno nova krstareća raketa vazduh-zemlja H-69.

Sve ove gore pomenute rakete postavljene su u odeljku naoružanja borbenog aviona pete generacije Su-57 za koji su projektovane. Međutim, njima se mogu opremiti i supersonični lovački bombarderski/udarni avioni srednjeg dometa Su-34 za sve vremenske uslove i lovci Su-35 i Su-30SM.

U intervjuu za EDR Onlajn, zvaničnici ruske državne agencije za izvoz oružja Rosoboroneksport izjavili su da američki analozi rakete RVV-MD2 zaostaju za raketama ruskog dizajna za pet do deset godina. Iako je prvi put izložena u stranoj zemlji, raketa se već nalazila u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

U avgustu ove godine, kada je prvi put predstavljen RVV-MD2, stručnjaci su objasnili da bi raketa mogla da bude smeštena u unutrašnje odeljke trupa lovca pete generacije Su-57.

U to vreme, Viktor Murahovski, glavni urednik lokalnog ruskog odbrambenog časopisa Arsenal Otečestva, rekao je novinarima da je RVV-MD2 prva raketa kratkog dometa koja koristi inercijalni sistem upravljanja, koji ima za cilj da stabilizuje i reguliše projektil tokom autonomnog leta.

Prema Murahovskom, nova raketa može da pogodi ciljeve iz svih pravaca, posebno u zadnjoj hemisferi. Drugim rečima, RVV-MD2 se ispaljuje napred, okreće se u vazduhu i pogađa neprijateljski avion koji se krije iza Su-57.

Raketa RVV-MD2 ima kombinovani sistem navođenja koji se sastoji od kanala za prijem radio korekcije, višeelementnog dvokanalnog infracrvenog tragača sa povećanom otpornošću na smetnje i inercijalnog navođenja. Bez obzira na spoljne uticaje, projektil može autonomno da odredi svoje koordinate. Oblast skeniranja od 180° prednje hemisfere za samovođenje omogućava praćenje pokreta izbegavanja svih neprijateljskih aviona.

Cilindrično telo RVV-MD2 ima prečnik 0,17 metara i ukupnu dužinu od 2,92 metra. Bojeva glava ima osam kilograma eksploziva, a njena lansirna težina je otprilike 106 kilograma. Ruski mediji su ponovili da bi projektil mogao da uništi ciljeve koji lete brzinom od 2.500 kilometara na sat na visini od 20 do 20.000 metara.

RVV-MD može efikasno da radi iz bilo kog pravca, danju ili noću, usred izazovnog okruženja elektronskih protivmera (ECM). Nova raketa poseduje nekoliko prednosti koje će, kako tvrde ruski mediji, učiniti veoma efikasnom i smrtonosnom u vazdušnom ratu.

Sa RVV-MD2 koji prenosi ove napredne karakteristike i poboljšanja, obećava da će još više podići borbene sposobnosti borbenog aviona Su-57. Odluka da se ove rakete prikažu na sajmu aviona u Dubaiju je značajna kada Rusija nastoji da izvozi svoje stelt borbene avione Su-57 u prijateljske zemlje i potencijalne kupce.

Uprkos koordinisanim naporima u poslednjih nekoliko godina, Su-57 nema kupce. Naime, prvog dana aeromitinga, predstavnici ruske vlade su izjavili da se nadaju da će pronaći partnere za razvojni program Su-75 Chehmate, pored toga što će izazvati interesovanje za Su-57E, izvoznu verziju lovca pete generacije.

Foto Rosoboronexport


AGRESIVNI POKUŠAJI RUSIJE DA PRODA SU-57

Su-57 je višenamenski lovac pete generacije, koji se odlikuje svojim stelt tehnologijama i naprednom ugradnjom elektronike. Dizajnirano za svestranost, ovo borbeno vozilo može da nosi oružje u unutrašnjim odeljcima svog trupa. Rusija je treća zemlja sa avionima pete generacije pored Sjedinjenih Država i Kine.

Uprkos nekoliko neuspeha sa kojima se susreli tokom razvoja Su-57, Moskva je i dalje uverena da će ovaj borbeni avion na kraju postati suštinski deo odbrambene tehnologije, služeći kao vitalno oruđe za obeshrabrivanje mogućih neprijatelja.

Ruski vojni sektor aktivno radi na održavanju nivoa proizvodnje za snabdevanje ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga svežim serijama Su-57, bez obzira na umešanost Rusije u sukob sa Ukrajinom. Rečeno je da je avion bio raspoređen protiv Ukrajine, ali na ograničen način. Navodno je vršila prikrivene patrole duž granice i ispaljivala rakete dugog dometa iz ruskog vazdušnog prostora.

Federalna služba za vojno-tehničku saradnju (FSMTC) Rusije saopštila je da je, ukoliko dobije zahteve spoljnih klijenata, spremna da ispita mogućnost prodaje borbenog aviona pete generacije Su-57.

-Su-57 je najnoviji lovac pete generacije. Danas je glavni zadatak ispunjavanje državne odbrambene narudžbe i zadovoljavanje potreba ruskog naručioca – Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Ako nam se naši strani partneri jave, spremni smo da počnemo da radimo na ovom pitanju, rekao je FSMTC Ruske Federacije na sajmu u Dubaiju.

Kada je Rusija početkom ove godine započela svoj forum Armija-2023 u Parku Patriota u blizini glavnog grada Moskve, državni izvoznik Rosoboroneksport izjavio je da se u velikoj meri kladi na avione pete generacije Su-57 u zemlji tako što je predložio zajedničku proizvodnju sa zainteresovanim partnerima.

Aleksandar Mihejev, predsednik Rosoboroneksporta, rekao je za TASS na marginama simpozijuma Vojska-2023 da Rusija sa nekoliko partnera razgovara o saradnji na svojim borbenim avionima pete generacije, SU-57E i Su-75 Šah-mat, uključujući i njihove zajednički razvoj i proizvodnja.

Kako nastavlja da se prodaje na nekoliko avio sajmova i izložbi na kojima je još uvek dozvoljeno da učestvuje, Rusija takođe stalno dodaje naprednije karakteristike Su-57 kako bi ojačala njegove borbene sposobnosti. Na primer, avion je sada opremljen motorom drugog stepena, „Proizvod 30“, među mnoštvom drugih stvari koje je nedavno detaljno opisao EurAsian Times.

Kako se avio-salon u Dubaiju bliži kraju, Rusija bi se mogla nadati da će prikaz njenog Su-57 Felon i najsavremenije municije za koju je dizajnirana da nosi konačno privući neke kupce.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!