FINSKA ZATVARA POLOVINU GRANIČNIH PRELAZA SA RUSIJOM: Obustavlja se teretni saobraćaj

Novosti online

16. 11. 2023. u 14:49

FINSKA Vlada je donela odluku o zatvaranju četiri od osam prelaza na granici sa Rusijom zbog pogoršanja situacije sa migrantima, navodi se u saopštenju Vlade.

ФИНСКА ЗАТВАРА ПОЛОВИНУ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА СА РУСИЈОМ: Обуставља се теретни саобраћај

Foto: Piksabej

- Vlada je donela odluku da zatvori deo istočne granice Finske. Granični prelazi Valima, Nujama, Imatra i Nirala biće zatvoreni od 18. novembra 2023. godine - precizirano je u saopštenju.

Odluka će biti na snazi do 18. februara 2024. godine.

- Delovali smo odlučno i brzo kako se ne bi pogoršala situacija na istočnoj granici. Izmene Zakona o graničnoj straži, donete za vreme prošlih izbora, upravo su namenjene za ovakve situacije. Sada su ti instrumenti upotrebljeni - rekao je premijer Finske Peteri Orpo.

Finska Vlada tvrdi da „postoje znaci da su vlasti strane države ili drugi subjekti odigrali ulogu i olakšali ulazak u Finsku lica koja su ilegalno prešla granicu“.

„Ukoliko bude potrebno, Vlada je spremna da preduzme još drastičnije mere“, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Finske Mari Rantanen.

Kako je rekao šef Odeljenja za statistiku finske carine Oli-Peka Pentila, teretni saobraćaj između Finske i Rusije od 18. novembra praktično će biti obustavljen zbog odluke finske Vlade.

- U oktobru su na istočnoj granici teretni kamioni išli preko Valima, Nujama, Imatra i Nirala. Na istočnoj granici nije bilo teretnog saobraćaja iz drugih mesta. Prema tome, 18. 11. 2023. teretni saobraćaj na istočnoj kopnenoj granici će biti praktično obustavljen - napisao je Pentila na društvenoj mreži „Iks“.

On je pojasnio da će teretni vozovi nastaviti da prolaze preko železničkog prelaza na ruskoj granici Vajnikala.

Ranije je Rantanen izjavila da će Finska ograničiti rad graničnih prelaza sa Rusijom zbog nekontrolisanog priliva izbeglica iz Somalije, Jemena, Sirije i drugih zemalja.

Prema njenim rečima, Helsinki i Moskva su razgovarali o ovom pitanju, ali to nije donelo „željeni rezultat“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave