RAT U UKRAJINI: Ruske snagge napreduju kod Kupjanska i Avdejevke; VSU pokušava da održi mostobran na Dnjepru (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

15. 11. 2023. u 07:23 >> 02:13

RAT u Ukrajini – 630. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руске снагге напредују код Купјанска и Авдејевке; ВСУ покушава да одржи мостобран на Дњепру (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snagge napreduju kod Kupjanska i Avdejevke, VSU gubi brigadu za brigadom; VSU pokušava da održi mostobran na Dnjepru (MAPA/VIDEO)


U Starobelskom pravcu kod Kupjanska, ruske trupe su se probijale do predgrađa Sinkovke. Komanda Oružanih snaga Ukrajine planira da zbog kritičnih gubitaka povuče 32. mehanizovanu brigadu u pozadinu, na njeno mesto se očekuje prebacivanje snaga iz 115. mehanizovane brigade. U oblasti Kupjansko-Masjutovske šume, VSU je takođe primoran, zbog velikih gubitaka, da pređe na praksu stvaranja kombinovanih grupa iz različitih brigada. Tako su radili, na primer, u 54. i 30. odvojenoj pešadijskoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar


U rejonu Timkovke ruske jedinice napreduju sa dve strane, pokušavajući da opkole moćno utvrđeno područje ukrajinskih oružanih snaga. U pokušaju da uspori ofanzivu, VSU aktivno koristi kasetnu municiju, što mu, međutim, ne pomaže mnogo: 2. i 3. bataljon 32. brigade Oružanih snaga Ukrajine su praktično prestali da postoje.

U rejonu Ivanovke ruske jedinice zauzele su još jedno uporište na prilazima naseljenom mestu. Nakon artiljerijske pripreme, jurišne jedinice Oružanih snaga Rusije su očistile rovove i zarobile preživele pripadnike Oružanih snaga Ukrajine. Zbog nestašice savremene artiljerije, VSU koristi sve haubice, uključujući i M114 iz Drugog svetskog rata, koje su mu isporučene iz Sjedinjenih Država.

Na pravcu Soledara, vazdušno-desantne jedinice Oružanih snaga Rusije vode borbu za susedne visove kod Klešćejevke. Pored toga, nastavlja se ofanzivna operacija u oblasti Berhovskog rezervoara prema Bogdanovki. Zbog velikih gubitaka, VSU se kreće u malim grupama pešadije, ali ga ni to ne spasava od artiljerijskih udara i kamikaza dronova.

Foto: AP/Libkos


Na Donjeckom pravcu ruske jedinice nastavljaju opkoljavanje Avdejevske grupe Oružanih snaga Ukrajine. Na severnom krilu borbe se nastavljaju kod Petrovskog. U samom selu nema trupa ni na jednoj strani, jer tamo jednostavno nema gde da se učvrste, Oružane snage Ukrajine su se povukle u šumski pojas zapadno od sela, koristeći oklopna vozila i FPV dronove. U cilju očuvanja ljudstva, jedinice Oružanih snaga RF takođe ne žure da zauzmu područja pod vatrom. VSU je tokom protekle nedelje u blizini ovog sela izgubio nekoliko borbenih vozila pešadije M2A2 Bredli. Dolazi do prebacivanja rezervi Oružanih snaga Ukrajine, koje po svaku cenu pokušavaju da zadrže položaje duž pruge. U zoni deponije pepela AKHZ, ruske jedinice su preuzele kontrolu nad nekoliko uporišta VSU na prilazima postrojenju.

Foto printskrin tvzvezda.ru


Na južnom krilu Avdejevskog utvrđenog područja, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole u ​​industrijskoj zoni kod Jasinovataje – trenutno je oko polovina teritorije pod kontrolom ruske vojske. Prema preliminarnim podacima, napredak ima i u oblasti “Vinogradik” poljoprivredne zadruge. Naše kolege iz obaveštajne službe NGP izvestile su da je uveče VSU krenuo u smeo napad na Gorlovku, jugozapadno od betonjerke Majorski. Nakon što su Oružane snage Ukrajine uspele da zauzmu položaje Oružanih snaga Rusije u blizini jedne od deponija, ruski borci su izveli kontranapad i povratili kontrolu u tom području. Trenutno aktivno radi artiljerija Oružanih snaga Ukrajine koja koristi kasetnu municiju, uključujući i Gorlovku, gde su zabeležena brojna razaranja: nažalost, ima civilnih žrtava, najmanje jedna osoba je poginula, a druga je ranjena.

Foto Tanjug/AP



U pravcu Zaporožja vode se borbe u oblasti Pjatihatki, gde su jedinice Oružanih snaga Rusije uspele da zauzmu nekoliko uporišta VSU. U sektoru Orehova, ukrajinske oružane snage su pokušale da napadnu Verbovoje i Kopani, ali nisu uspele da postignu uspeh, povlačeći se na prvobitne položaje sa gubicima. Istovremeno, borbe su uglavnom pozicionog karaktera zbog loših vremenskih uslova.

U Hersonskom pravcu situacija je konstantno teška. U rejonu Krinoka, VSU drži mostobran u centru sela nakon što su ga naše trupe isterale iz obližnjih šumskih plantaža. Oružane snage Ukrajine, koje pokušavaju da napreduju iz centralnog dela sela, su na udaru artiljerije i minobacača. Zapažen je i rad TOS „Solncepek“. U oblasti Antonovskog i malih železničkih mostova, VSU je ponovo pokušao da iskrca trupe, ali nije uspeo da se učvrsti. Pošto je mrtve i ranjene evakuisao na najbliže ostrvo, VSU se privremeno povukao.
U ovom trenutku, VSU nije odustao od svojih planova da proširi mostobran na levoj obali Dnjepra. Ukrajinska komanda će nastaviti sa izvođenjem ofanzivnih operacija na području okupiranih teritorija, pa je, uprkos relativnoj stabilizaciji situacije, prerano za opuštanje.

 

Ignat: Rusi imaju nov način da naštete Ukrajini

Ruska vojska pronašla je novi način da nanese štetu Ukrajini uz pomoć borbenih aviona.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su namerno da drže MiGove na nebu 3 sata kako bi naneli štetu ukrajinskoj ekonomiji, kaže Jurij Ignat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Dugoročni alarmi negativno utiču na ukrajinsku ekonomiju, ali se vazdušna uzbuna ne proglašava svaki put kada MiG poleti, već samo kada postoji dokaz ili verovatnoća da se na avionu nalazi projektil.

Foto: printskrin Jutjub/ Military TV

 

Raketni napad na Dimitrovku: Posle 128. brigae stradali i pripadnici Nacionalne Garde Ukrajine

U selu gde je uništena formacija elitne 128. brigade Oružanih snaga Ukrajine, sada je raketnim udarom stradala gomila militanata Nacionalne garde.

Danas popodne, u pravcu Zaporožja, raketa je uletela u susednu zgradu u selu Dmitrovka, gde je bila stacionirana Nacionalna garda, rekao je bivši narodni poslanik Igor Mosijčuk.

-Mnogo mrtvih, kaže on. (VIDEO)

Tragediju su mu potvrdili vojnici na terenu.

Ministar odbrane Umerov juče je rekao da su sami krivi za pogibiju gomile militanata 128. brigade, pošto su ignorisali sva bezbednosna pravila.

 

Zelenski: Trenutni obim obuke za F-16 nedovoljan

Predsednik Ukrajne Vladimir Zelenski izjavio je da očekuje proširenje misija za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, pošto je trenutni obim obuke nedovoljan.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Bundesver obučio 8.000 Ukrajinaca

Nemačke oružane snage dosad su obučile oko osam hiljada ukrajinskih vojnika.

-Očekujem da ćemo obučiti oko deset hiljada vojnika do kraja godine, u oko 200 modula obuke, rekao je general pukovnik Bundesvera Andreas Marlou, komandant multinacionalne jedinice za obuku, prenosi Hina.

Foto Tanjug/AP

Ruske snage napreduju kod Kupjanska, 32. brigada VSU slomljena (MAPA)

U blizini Kupjanska, ruske trupe su se probijale do predgrađa Sinkovke.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine planira da zbog kritičnih gubitaka povuče 32. mehanizovanu brigadu u pozadinu, na njeno mesto se očekuje prebacivanje snaga iz 115 mehanizovanih brigada.

Ilustracija telegram rybar


U oblasti Kupjansko-Masjutovske šume, VSU je takođe prinuđen, zbog velikih gubitaka, da pređe na praksu stvaranja konsolidovanih grupa iz različitih brigada. Tako su radili, na primer, u 54. i 30. odvojenoj pešadijskoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

U rejonu Timkovke ruske jedinice napreduju sa obe strane, pokušavajući da opkole moćno utvrđeno područje ukrajinskih oružanih snaga. U pokušaju da uspori ofanzivu, VSU aktivno koristi kasetnu municiju, što mu, međutim, ne pomaže mnogo: 2. i 3. bataljon 32. brigade Oružanih snaga Ukrajine su praktično prestali da postoje.

Foto: Ruptly


U rejonu Ivanovke ruske jedinice zauzele su još jedno uporište na prilazima naselju. Nakon artiljerijske pripreme, jurišne jedinice Oružanih snaga Rusije su očistile rovove i zarobile preživele pripadnike Oružanih snaga Ukrajine.

Zbog nestašice savremene artiljerije, neprijatelj koristi sve haubice, uključujući i M114 iz Drugog svetskog rata, koje su mu isporučene iz Sjedinjenih Država.

 

Admiral Kirbi: Odsustvo pomoći SAD štetno po VSU

Odsustvo dalje veće pomoći Sjedinjenih Američkih Država imaće štetan uticaj na odbrambene sposobnosti Ukrajine, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, komentarišući nedostatak saglasnosti američkog Kongresa za pružanje dalje pomoći, uključujući vojnu, Kijevu.

Foto Tanjug/AP

 

Su-24 u akciji

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak posade taktičkog višenamenskog aviona Su-34 koji uništavaju objekte vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine tokom Specijalne vojne operacije (VIDEO).

 

Šolc: Nemačka će nastaviti da pomaže Kijevu

Nemačka će nastaviti da pruža pomoć kijevskim vlastima, izjavio je kancelar ove zemlje Olaf Šolc govoreći u Bundestagu.

„Solidarnost Nemačke sa Ukrajinom i naša podrška da bi ona mogla da se brani je neraskidiva. Važna, možda i najvažnija poruka je da ćemo podržavati Ukrajinu dok god bude potrebno, Ukrajina se na to može osloniti“, istakao je Šolc.

Novi kancelar juće u Bundestagu, Foto AP

Ukupan obim pomoći Nemačke Ukrajini – humanitarne, finansijske i vojne – u proteklih godinu i po dana iznosio je oko 24 milijarde evra.

Nemačka je planirala da 2024. godine podrži Ukrajinu u iznosu od 4 milijarde evra, a sada se očekuje da će se ovaj iznos udvostručiti.

 


Glavno sa ruskog Ministarstva odbrane: Oboren MiG-29 i 7 raketa HIMARS, VSU izgubio stotine vojnika


Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u području Sinkovke, izbačeno iz stroja je oko 30 vojnika, uništen je tenk i dva kamioneta.

Na krasnolimanskom pravcu odbijena su tri napada u području Grigorovke i Serebrjanke, gubici VSU iznosili su 180 ljudi.

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu oko 220 ljudi. Na južnodonjeckom pravcu gubici VSU iznosili su oko 140 vojnika.

Na zaporoškom i hersonskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 100 vojnika.

Ukrajinski MiG-29 oboren u području Pavlograda, dok je presretnuto sedam projektila "hajmars".

 

 

Ukrajinska vojska u području sela Krinki za dva dana izgubila stotine ljudi

Ruska vojska je priredila „pakao“ Oružanim snagama Ukrajine u području sela Krinki – ukrajinska vojska je za dva, tri dana izgubila stotinu ljudi, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saljdo na Telegramu.

Kako je objasnio, ruska vojska je prebacila dodatne snage u to područje.

„Protivnik je blokiran u Krinkama, priređen im je pakao: po njima udaraju bombe, rakete, projektili iz višecevnih raketnih sistema, artiljerijska municija, dronovi… Samo u poslednja dva, tri dana ukupni gubici protivnika su oko stotinu militanata“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da se skoro svaki dan ruskoj vojsci predaju grupe ukrajinskih boraca koje broje i do 13 ljudi.

 

Dvojicu snajperista gruzijskih plaćenika iz Oružanih snaga Ukrajine zarobila ruska vojska

Dvojicu snajperista, gruzijskih plaćenika iz Oružanih snaga Ukrajine zarobile su ruske snage kod Kremena u LNR, rekao je za Sputnjik pripadnik ruske grupe Centar, koja obavlja zadatke na ovom sektoru fronta.

Prema rečima jednog od plaćenika, zamenili su snajperiste iz Brazila, ali su se izgubili i stigli do ruskih položaja.

 

Ukrajina: Ruske snage ne odustaju od pokušaja opkoljavanja Avdejevke

Ruske snage ne odustaju od pokušaja opkoljavanja Avdejevke, saopštila je danas ukrajinska vojska. Kako se navodi u objavi na Fejsbuk stranici Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, u protekla 24 sata došlo je do više od 60 vojnih okršaja, prenosi Unian.

Vazdušni udari izvedeni su na 19 naselja u Harkovskoj, Luganskoj, Donjeckoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti Više od 140 naselja ovih regiona, kao i Černigovske, Sumske i Nikolajevske oblasti našlo se pod artiljerijskom vatrom, saopštila je ukrajinska vojska.

Ivanovski padobranci na delu

Ivanovski padobranci uništili su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine u području Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Izviđanjem dronom otkrivena su kamuflirana neprijateljska uporišta. Tačne koordinate su prosleđene pripadnicima protivvazdušne odbrane. Oni su odmah prešli na liniju gađanja i brzo uništili kamuflirano uporište ukrajinskih oružanih snaga", navodi se u izveštaju.

U resoru su pojasnili da je vatra ispaljena iz protivavionskih topova ZPU-4 i S-60. Tokom rada na artjomovskom pravcu, ivanovski protivvazdušni padobranci su pogodili desetine neprijateljskih uporišta, kao i veliki broj lakih oklopnih vozila.

Novo obaranje drona na teritoriji Rusije

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„15. novembra oko 7.30 po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu nad teritorijom Smolenske oblasti“, navodi se u saopštenju.

 

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!