UKRAJINSKI ANALITIČARI TVRDE: Su-57 dejstvuje po položajima VSU (VIDEO)

P. Z. S. /militarywatchmagazine.com

14. 11. 2023. u 19:00

RUSKE vazduhoplovne snage su rasporedile lovce nove generacije Su-57 za ponovljene udare na položaje ukrajinske vojske u spornoj oblasti Luganska, navodi ERADAR Telegram kanal koji održava bliske veze sa ukrajinskom vojskom.

УКРАЈИНСКИ АНАЛИТИЧАРИ ТВРДЕ: Су-57 дејствује по положајима ВСУ (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update


Verodostojnost izveštaja ostaje neizvesna, a kanal naglašava poteškoće u borbi protiv ruske avijacije kako bi ponovio pozive na ubrzanu isporuku lovaca F-16 iz zapadnih zemalja – i na taj način imao podsticaj da se prenaglasi opasnost koju predstavlja ruska vazdušna snaga.

Bez obzira na to, o raspoređivanju Su-57 za takve operacije se veoma često izveštava od ranih nedelja rata, pri čemu su sposobnosti flote, domet raspoređenog naoružanja i veličina jedine eskadrile Vazduhoplovnih snaga značajno porasli od februara 2022.

Prijavljene uloge aviona su uključivale udare, potiskivanje protivvazdušne odbrane, podršku naporima elektronskog ratovanja, pa čak i van vizuelnog dometa borbe vazduh-vazduh.

Izveštaj britanskog ministarstva odbrane u januaru 2023. potvrdio je da su Su-57 „lansirali rakete velikog dometa vazduh-zemlja ili vazduh-vazduh u Ukrajinu” i da su to činili „najmanje od juna 2022”. Britanski konzervativni list The Conversation je kasnije sredinom februara izvestio da su „ruski MiG-31 i Su-57 koji koriste hipersoničnu raketu velikog dometa R-37M gađali ukrajinske avione na udaljenosti od preko 200 kilometara od bezbednosti ruskog vazdušnog prostora“.

Uloga ruskih vazdušnih snaga značajno je porasla pošto se ukrajinska protivvazdušna odbrana suočava sa sve kritičnijim iscrpljivanjem, sa ogromnim sovjetskim arsenalom raketa zemlja-vazduh koji je ozbiljno narušen tokom više od 18 meseci neprijateljstava. Operacije u Ukrajini učinile su rusko vazduhoplovstvo jedinom službom na svetu sa iskustvom u radu lovaca pete generacije u borbama visokog intenziteta, pri čemu su američki F-22 i F-35 bili raspoređeni samo za udare na nebranjene ciljeve i to u tri slučaja. U izraelskoj službi služe za borbe vazduh-vazduh kratkog dometa protiv dronova ili krstarećih projektila. Kineski J-20 nikada nije bio raspoređen za borbu zbog neuključenosti zemlje u borbene operacije u inostranstvu.

Su-57 je imao značajne koristi od raspoređivanja protiv velike državne vojske sa naprednom protivvazdušnom odbranom i relativno sposobnom borbenom avijacijom, što je omogućilo dalje usavršavanje dizajna i taktike za njegovo korišćenje. Avioni nisu raspoređeni za operacije visokog rizika, kao što je pružanje bliske vazdušne podrške, pri čemu se procenjuje da će borbeni lovci Su-34 koštati samo jednu četvrtinu manje za proizvodnju na koje se oslanjaju za takve operacije. Sa samo deset Su-57 u upotrebi na početku godine, proizvodnja se navodno udvostručila 2023. godine, što znači da se očekuje da će ove godine biti isporučeno 12 lovaca, čime će veličina flote biti 22 aviona.

Očekuje se da će lovci početi da čine okosnicu Flote taktičke borbene avijacije ruskog ratnog vazduhoplovstva 2030-ih godina, i dok zamenjuju lovce MiG-29 i razne derivate lovca Su-27, takođe se spekuliše da će avioni biti namenjeni za zamenu presretača MiG-31 i bombardera Tu-22M zbog nedostatak održivih naslednika iz istih klasa.

Integracija novih raketa veoma dugog dometa vazduh-vazduh i krstarećih projektila, koje obično nose samo presretači ili bombarderi, bila je ključna za omogućavanje Su-57 da preuzme uloge koje su znatno veće od onih standardnih lovaca. Nove klase raketa omogućavaju lovcu da gađa avione i kopnene ciljeve na dometima koji su daleko veći od onih u inostranstvu.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)