NOVI LANCET SAM NAPADA UKRAJINSKU VOJSKU: "Izdeljije-53" je nova verzija "lanceta" otporan na ometanja i napada u roju (VIDEO)

Novosti online

12. 11. 2023. u 06:45

KRAJEM oktobra u pojedinim ruskim medijima pojavile su se informacije o prvoj zabeleženoj upotrebi lutajuće municije, odnosno dronova kamikaza "izdeljije-53".

НОВИ ЛАНЦЕТ САМ НАПАДА УКРАЈИНСКУ ВОЈСКУ: Издељије-53 је нова верзија ланцета отпоран на ометања и напада у роју (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/National Geographic Africa/Profimedia/Ilustracija

Reč je o daljinski upravljivom besposadnom vazduhoplovu koji je nastao razvojem dobro poznatih dronova iz porodice "lanset".

Letelica je prvi put prikazana javnosti sredinom jula 2023. godine, tokom intervjua sa glavnim dizajnerom kompanije "ZALA aero grup" pododeljenjem preduzeća "Kalašnjikov", Aleksandrom Zaharovim.

Prilikom predstavljanja, nagovešteni su pojedini noviteti kako u dizajnu, tako i u domenu operativnih sposobnosti drona, među kojima je svakako najznačajniji režim napada u roju (jatu). Iako "izdeljije-53" i dalje nije uveden u operativnu upotrebu u većoj meri, pomenuti izveštaji sa ratišta ukazuju da se nova varijanta lutajuće municije već nalazi u fazi testiranja u realnim borbenim uslovima.

Ovome u prilog svedoči i rastući broj napada "lancetima" po ukrajinskim ciljevima udaljenim preko 50 kilometara od linije fronta, što se poklapa sa ranijim spekulacijama o mogućoj novoj verziji drona iz pomenute porodice, sa povećanim dometom. Pored napada u taktičkoj dubini, deluje da će glavni cilj ispitivanja "izdeljija-53" biti istraživanje i procena efikasnosti napada u jatima, što bi moglo da dovede i do značajne promene u taktici upotrebe ove vrste naoružanja.

NOVI DIZAJN I NAČIN LANSIRANjA

Iako se većina tehničko-taktičkih karateristika, opravdano, drži u tajnosti, na osnovu promotivnog video snimka može se zaključiti da novi "dron kamikaza" ima četiri prednja preklapajuća krila, montirana pod uglom od 45 stepeni, za razliku od "H" konfiguracije prisutne kod ostalih "lanceta".

Primetno je i odsustvo zadnjih vertikalnih i horizontalnih stabilizatora, dok je za potisak nagore i napred zadužen repni propeler. Dodatno, letelice su opremljene kamerom za snimanje, mapiranje terena i okoline, odnosno otkrivanje ciljeva na kopnu, koja je smeštena na donjoj ivici prednjeg dela trupa.

Jedna od ključnih razlika u odnosu na prethodne vazduhoplove iz porodice "lanset" ogleda se u načinu lansiranja drona. Naime, dok se "lancet 1" i "lancet 3" u vazdušni prostor šalju pomoću jednostavnog "katapulta", "izdeljije-53" se lansira upotrebom kompleksnije lansirne cevi, koja u određenoj meri podseća na minobacač većeg kalibra.

Zbog relativno male težine, pojedinačni lanser se može prenositi ručno, ali postoji i opcija integrisanja četiri cevi (2h2) u jedan kontejner koji služi za skladištenje, transport i lansiranje. U tom slučaju se za raspoređivanje i transport lansera, tj. dronova mogu koristiti laka višenamenska terenska vozila, bez potrebe za dodatnim sklapanjem/rasklapanjem lansirnih cevi na bojnom polju.

Prilikom lansiranja, gorepomenuta preklapajuća krila se rasklapaju, a pretpostavlja se da je upravo nova metoda lansiranja između ostalog doprinela većem doletu novim dronovima.

NAPAD U ROJEVIMA I RAZORNA MOĆ

Procenjuje se da je težina bojeve glave nove varijante lutajuće municije između tri i pet kilograma, što znači da je mogućnost potpunog uništenja teže oklopljenih vozila, poput tenkova i ciljeva prekrivenih zaštitnom mrežom i dalje mala. Međutim, ovde na scenu stupa navedeni režim napada u rojevima, tj. u jatima.

Dronovi "izdeljije-53" dizajnirani su za let u grupama i osposobljeni za međusobnu komunikaciju i koordinaciju u procesu otkrivanja i "dodeljivanja" ciljeva na zemlji. To znači da kada jedna letelica u sklopu roja otkrije metu, automatski dolazi do prenosa svih neophodnih podataka (o vrsti, lokaciji i udaljenosti cilja) ostalim dronovima u okviru grupe, nakon čega dolazi do udara po istoj.

Takođe, pojedini izvori navode da su novi dronovi opremljeni novim automatskim sistemom ciljanja, namenjenim za prepoznavanje različitih vrsta meta i povećanje preciznosti prilikom dejstva. Stoga se zadatak operatera na zemlji svodi na unos komandi i parametara vezanih za područje borbene misije i vrste ciljeva po kojim treba dejstvovati (oklopna vozila, artiljerijska oruđa, radarski položaji, sistemi PVO).

Posle unosa podataka i lansiranja, letelice se približavaju označenoj oblasti i autonomno određuju po kojim metama će izvršiti dejstvo, na osnovu rangiranja prema prioritetu ciljeva. Prema rečima samog konstruktora, "izdeljije-53" je otporan na sredstva elektronskog ometanja, zahvaljujući savremenom računaru osposobljenim za funkcionisanje potpuno nezavisno od drugih sistema i platformi na zemlji ili u vazduhu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)