KINA ISPALILA RAKETU PREKO TAJVANA: Ekspert objašnjava zašto rakete Patriot ne mogu da ih obore

P. Z. S. /eurasiantimes.com

12. 11. 2023. u 17:00

MINISTARSTVO odbrane Tajvana objavilo je da se kineska raketa sa satelitom vinula iznad Tajvana 9. novembra, prateći putanju koja se protezala iznad Zemljine atmosfere.

КИНА ИСПАЛИЛА РАКЕТУ ПРЕКО ТАЈВАНА: Експерт објашњава зашто ракете Патриот не могу да их оборе

Kineska vojska / Foto AP


Ministarstvo nacionalne odbrane (MND) objavilo je na Iks (ranije poznato kao Tviter) da je uveče 9. novembra raketa Narodnooslobodilačke armije (PLA) Long March, koja je prevozila komunikacioni satelit, otkrivena iznad zone za identifikaciju protivvazdušne odbrane Tajvana ( ADIZ) u 19.23 časova.

MND je u saopštenju naveo da je raketa lansirana iz centra za lansiranje satelita Sičeng (Xichang Satellite Launch Center) u Sečuanu. Ministarstvo je dodalo da su kao odgovor na razvoj događaja, tajvanske oružane snage stavljene u stanje visoke pripravnosti, sprovodeći neophodne mere za očuvanje vazdušne bezbednosti.

Kineski državni medij Sinhua izvestio je da je raketa Long March 3 B uspešno prevezla komunikacioni satelit Chinasat-6E (Zhongxing-6E) u orbitu.

Posebno dizajniran za radio i televizijsko emitovanje, ovaj satelit zamenjuje stari Chinasat-6E satelit, prvobitno lansiran u julu 2007.

China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC) je takođe potvrdila u 20:22. da je satelit, projektovan za radio i televizijsko emitovanje, uspešno raspoređen u svojoj orbiti.

Ovaj satelit, poznat kao Chinasat-6E (Zhongxing-6E), trebalo bi da pokrije regione uključujući Kinu, Jugoistočnu Aziju, Australiju, Centralnu Aziju i Južnu Aziju.

Njegova misija je u skladu sa širim ciljevima Pekinga, podržavajući Inicijativu Pojas i put i doprinoseći realizaciji projekta „digitalne Kine“ kroz inicijative zasnovane na svemiru.
Uspešno lansiranje Chinasat-6E označava 52. orbitalno lansiranje Kine u 2023. Ranije u godini, China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC) postavila je ambiciozan cilj da izvrši preko 70 lansiranja.

U međuvremenu, uprkos svom dosadašnjem uspehu u uspešnom lansiranju brojnih satelita u geosinhroni transfer orbitu, 56 metara visoka raketa Long March 3 B, kako je izvestio Space News, koristi „visoko toksičnu kombinaciju pogonskog goriva hidrazina i azot tetroksida“.

Stoga je ovaj izbor goriva doveo do incidenata padajućih krhotina na kineska sela, što predstavlja zabrinutost za životnu sredinu i bezbednost.


DA LI JE TAJVANSKA RAKETA PATRIOT SPOSOBNA DA PRESREĆE SVEMIRSKE PROJEKTILE?

Najnovija pojava nije izolovan događaj. Donekle uporediv incident odigrao se pre nešto više od mesec dana, 5. oktobra, kada je Ministarstvo nacionalne odbrane (MND) identifikovalo još jednu raketu Long March koja je nosila satelit u orbitu, koja je letela iznad Zemljine atmosfere i prošla kroz tajvansku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ).

ADIZ je oblast koju je država jednostrano proglasila, omogućavajući joj da potvrdi ovlašćenje da identifikuje, locira i upravlja stranim avionima koji se približavaju njenom vazdušnom prostoru. Međutim, razlikuje se od teritorijalnog vazdušnog prostora zvanično definisanog međunarodnim pravom.

Brajan Hio (Brian Hioe), nerezidentni saradnik u Tajvanskom istraživačkom centru, istakao je važnost razlikovanja između raketa koje se lansiraju u svemir i koje prolaze preko regiona. Bez obzira na konkretne detalje, on je istakao da Kina dosledno prikazuje takve događaje na način koji izgleda dizajniran da zastraši Tajvan.

U suštini, Hio je pozvao na oprez protiv mešanja različitih scenarija koji uključuju raketne aktivnosti, istovremeno naglašavajući tendenciju Kine da koristi takvu taktiku u svrhu zastrašivanja protiv Tajvana.

U avgustu 2022, nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvskoj državi, Kina je pokrenula seriju vojnih vežbi u različitim zonama oko Tajvana. Ove vežbe su uključivale ispaljivanje projektila koji su leteli iznad Tajvana.

U to vreme, akcije Kine izazvale su zabrinutost, posebno pitanje zašto tajvanski sistemi protivvazdušne odbrane, uključujući sistem američkog porekla Patriot, nisu presreli projektil ako je zaista prošao iznad Tajvana.

Ekspert je ranije objasnio da uprkos projektilima koji lete iznad Tajvana, oni se ne smatraju unutar nacionalnog vazdušnog prostora jer su bili u svemiru, u skladu sa globalnim shvatanjem da vazdušni prostor isključuje svemir.

Ekspert je čak duhovito doveo u pitanje da li će suverenitet Tajvana biti svakodnevno narušen, a kineski sateliti rutinski prolaze iznad njih.

Sugerisano je da tajvanski sistem odbrane od balističkih raketa Patriot 3 nije skrojen za presretanje svemirskih raketa, naglašavajući disparitet troškova između raketa Patriot i projektila poput kineskih raketa Dong Feng.

Međutim, ekspert je priznao mogućnost prikupljanja podataka tokom lansiranja projektila i raketa, ali je istakao različite faze Dong Feng testova koji se dešavaju izvan odbrane Tajvana.

Uprkos tome što sistemi Patriot mogu da gađaju balističke rakete u završnoj fazi, postoje različita mišljenja o njihovoj efikasnosti u zaustavljanje takvih pretnji.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!