KINŽALI PONOVO POGODILI BATERIJU PATRIOTA: Aerodrom Borispil pogođen ruskim hipersponičnim raketama (VIDEO)

Novosti online

11. 11. 2023. u 18:33 >> 17:03

NA području aerodroma Borispil, gde su raspoređeni protivvazdušni raketni sistemi Patriot PAC-3MSE, izvršeni su udari hiperzvučnim aerobalističkim raketama H-47M2 Kindžal. Prema preliminarnim informacijama, neke od raketa Kinžal uspele su da uspešno savladaju protivraketnu barijeru PAC-3MSE, tvrde ruski izvori.

КИНЖАЛИ ПОНОВО ПОГОДИЛИ БАТЕРИЈУ ПАТРИОТА: Аеродром Бориспил погођен руским хиперспоничним ракетама (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP / printskrin MO Rusije

Efikasnost proboja postignuta je masovnom upotrebom raketa, izvođenjem manevara sa preopterećenjima do 30G i promenom uglova zarona na lansere M903.

Uprkos sposobnosti presretača MIM-104F PAC-3MSE da otkriju i presretnu manevarske bojeve glave Kindžal, zahvaljujući gasnodinamičkim kontrolnim „pojasevima“ i aktivnoj radarskoj glavi za navođenje, kompleksni manevri i korekcija putanje Kindžala omogućili su da se izbegne ponovljeno presretanje, navode isti izvori.

-Udar hipersoničnih aerobalističkih raketa H-47M2 Kindžal se nastavlja na području aerodroma Borispil, gde je raspoređen najmanje jedan protivvazdušni raketni divizion Patriot PAC-3MSE. Prema preliminarnim podacima, neke od raketa H-47M2 su bile sposobne da probiju protivraketnu barijeru PAC-3MSE zahvaljujući masivnosti, izvodeći protivavionske manevre sa preopterećenjima do 30G i različitim uglovima zarona rakete na lansere M903“, prenosi Telegram kanal „Rusko oružje“

Pokazalo se da je sistemu PAC-3MSE posebno teško da otkrije rakete koje se nalaze u zadnjoj hemisferi multifunkcionalnog radara AN/MPK-65, što je posledica nedostatka elektromehaničkog sistema za skeniranje svih uglova.

U ovom trenutku se razjašnjavaju detalji napada, a kao i svaki put do sada, ukrajinska strana tvrdi da je oborla sve rakete.

Dva PVO raketna sistema Patriot pogođena u Kijevu

Rusko Ministarstvo odbrane je u maju mesecu ove godine već dva puta pogodilo raketni sistem Patriot u Kijevu. Pentagon je nakon pogotka prvog sistema već 18. maja izvestio da je sistem navodno popravljen.

Odmah nakon događaja su se pojavili prvi satelitski snimci sa mesta prvog napada na ukrajinske PVO sisteme Patriot.

Rusi su odmah zatim ismejali uništene američke odbrambene sisteme u Ukrajini. Da će se raketni sistem Patriot pokazati kao laka meta ruskih napada, već smo pisali i pre ruskih potvrđenih pogodaka.

PVO raketni sistem Patriot na mukama sa kliznim bombama?

Sistem protivvazdušne odbrane Patriot je najnapredniji raketni sistem zemlja-vazduh koji su Kijevu obezbedile zapadne zemlje, a namenjen je da pomogne Ukrajini u odbrani od nemilosrdnih napada raketama i bespilotnih letelica koji su ciljali energetsku infrastrukturu zemlje.

Odlikuje se radarskim sistemima koji se mogu pohvaliti otprilike tri puta većim dometom drugih sistema protivvazdušne odbrane isporučenih sa Zapada kao što su NASAMS i IRIS-T.

Jedna baterija Patriot može da zaštite područje do 100 kilometara i da gađa avione, krstareće i balističke rakete.

Svaka baterija Patriot uključuje lansirni sistem montiran na kamion opremljen sa osam lansera koji mogu da drže do četiri presretača raketa, zemaljski radar, kontrolnu stanicu i generator.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Međutim, nedavni izveštaj Biznis Insajdera, koji se poziva na Aleksija Melnika iz Kijevskog istraživačkog Razumkov centra, sugeriše da PVO sistem Patriot pokazuje ograničenu efikasnost u suprotstavljanju bombama bačenim iz vazduha.

U izveštaju se navodi da je presretanje visokoeksplozivnih vazdušnih bombi, koje ruske oružane snage od marta koriste u Ukrajini, predstavljalo značajan izazov za Oružane snage Ukrajine (OSU).

Ove projektile, su prvi put koristili pre 30-50 godina u SSSR-u. Rusija ih je modifikovala, sada imaju GPS module i klizne elise, čime se povećava njihova preciznost navođenja.

Za razliku od raketa dugog dometa, ove bombe provode samo kratko vreme u vazduhu, nešto više od jednog minuta, čineći njihovo presretanje dosta složenijim.

Ekspert sa sedištem u Kijevu tvrdi da vodeći zapadni protivraketni sistemi, poput raketnog odbrambenog sistema Patriot, nisu u osnovi dizajnirani da se suprotstave takvim projektilima, što ih čini manje efikasnim protiv visokoeksplozivnih vazdušnih bombi.

Jurij Ignat, predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, takođe je ranije naglasio da „presretanje takvih granata nema smisla“. Oružane snage Ukrajine smatraju da je najracionalniji pristup rešavanju ovih bombi neutralisanje neprijateljskih aviona.

Štaviše, ove bombe takođe nude izuzetno isplativo rešenje za ruske vojne stratege. Prema izveštajima, komplet za navođenje za ove bombe košta manje od dva miliona rubalja, što je otprilike 20.000 evra. Za razliku od toga, jedna ruska krstareća raketa Kalibar ima cenu od skoro 6 miliona evra.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!