KOČE ŠIRENJE I NATO I UNIJE: Ankara i Budimpešta ne odoboravaju odluke Evropske komisije

I.S.

11. 11. 2023. u 07:00

DVE članice NATO, Turska i Mađarska, koje još nisu dale zeleno svetlo za širenje Alijanse na Finsku i Švedsku, sada izražavaju ozbiljne kritike i zbog najava iz Evropske unije da otvori pregovore sa, ratom zahvaćenom, Ukrajinom.

KOЧЕ ШИРЕЊЕ И НАТО И УНИЈЕ: Анкара и Будимпешта не одоборавају одлуке Европске комисије

Foto: Profimedia

Turska je kritikovala godišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o proširenju kao "nepravedan i pristrasan", pošto je u njemu Ankara, koja je decenijama čekala članstvo, optužena da nazaduje na polju demokratskih standarda. Mađarski premijer Viktor Orban signalizira da bi Budimpešta, koja je članica i Alijanse i Unije, mogla da predstavljati prepreku za ambicije Kijeva u EU.

Turski MIP smatra da je izveštaj EU "zabrinjavajući za budućnost celog kontinenta". Orban, čija je vlada odbila da pošalje Kijevu oružje za rat, kaže da "Ukrajina ni u kom smislu nije spremna za pregovore o pristupanju Uniji".

- Stav Mađarske je jasan, pregovori ne treba da počnu - kategoričan je on.

EU je kritikovala i stav Turske o sukobu između Izraela i Gaze, optužujući je za "retoriku podrške terorističkoj grupi Hamas" i što nisu osudili smrtonosni napad militanata na Izrael. Turski MIP je optužio Komisiju EU za licemerje.

- EU je na pogrešnoj strani istorije, suočena sa masakrom koji podseća na tamu srednjeg veka - saopštilo je ministarstvo u Ankari. - EU mora da zapamti da politike zasnovane na univerzalnim vrednostima, međunarodnom pravu i humanitarnim principima ne mogu biti ograničene na Ukrajinu, već se moraju sprovoditi univerzalno, uključujući i Bliski istok.

Evropski parlament je 2019. godine glasao za prekid pregovora o pristupanju s Turskom, dok je predsednica EK Ursula fon der Lajen sada izjavila je da Kijev "duboko reformiše zemlju, čak i usred sukoba sa Moskvom", te da je preduzeo "više od 90 odsto neophodnih koraka" za članstvo.

Prepreka

Lideri EU trebalo bi u decembru da odluče o formalnom pozivu Kijevu. Za takvu odluku potrebna je jednoglasna podrška članica, ali se Mađarska, kako je nagovestio Orban, sa tim ne slaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)