SVAKI JE RAT PORAZ: Ekskluzivni intervju pape Franje - otkrio i neke detalje iz privatnog života

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

01. 11. 2023. u 23:24

- SVAKI je rat poraz. Ne rešava se ništa ratom, samo se dijalogom i mirom stiže se do rešenja, od ovog na Bliskom Istoku do sukoba u Ukrajini.

СВАКИ ЈЕ РАТ ПОРАЗ: Ексклузивни интервју папе Фрање - открио и неке детаље из приватног живота

FOTO: AP/Tanjug

Ovako je ekskluzivno za italijansku Rai1 u ponedeljak uveče papa Franja govorio, a u intervjuu se posebno osvrnuo na užase ratova apelujući na polaganje oružja.

- Počnimo od 7. oktobra i Hamasa, rat je šamar koji provocira onaj drugi, što jači jedan to jači i onaj koji uzvraća. Rat je poraz dva naroda koji treba da žive zajedno, potrebno je jedno razumno rešenje. Tu je i veliki problem investicija u industriju oružja - poručio je poglavar Rimokatoličke crkve. - Ako dođe do veće eskalacije bio bi to kraj mnogih života, nadam se da će ljudski razum preovladati, na žalost postoji takva mogućnost, a antisemitizam ostaje skriven, vide se mladi koji imaju takve ideje, kao da Holokaust nije bio dovoljan, ja nemam objašnjenje za ovo, ali je činjenica.

Omiljeni fudbaler

Nije izostao ni odgovor koji je njegov omiljeni fudbaler, Mesi ili Maradona, odgovorio je:

- Neko treći - Pele. Maradona je bio veliki ali kao čovek je propao, skliznuo je u ono što su mu davali a ne u ono što mu je pomagalo. Mesi je korektan, jedan gospodin, ali za mene je najveći gospodin bio Pele, jedna ogromna humanost postojala je u njemu, a takav je i Mesi.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini.

- Vatikan je pokušao mnogo, narod Ukrajine su mučenici. Bio je Vladimir Zelenski ovde, ne razumem da se ne želi mir, ja sam tako govorio od prvog dana kada je počeo rat u Ukrajini. Otišao sam u Rusku Ambasadu u Rimu gde sam imao dobre razgovore i oni su uradili mnogo da se oslobode deca odvedena u Rusiju, ali tu se sve završilo - poručio je Franja.

Govorio je i o migracionim tokovima i fundamentalnoj ulozi Evrope u pomoći zemljama prvog ulaska migranata.

Foto: AP

- Moja domovina Argentina je zemlja migranata. Od 46 miliona samo je šest miliona tamošnjih stanovnika. Ja sam navikao na zemlju migranata, to je za mene egzistencijalna stvar. Danas je to dramatično, trpe zemlje Kipar, Grčka, Malta, Italija i Španija zbog migracije. Evropa treba da bude solidarna prema zemljama prvog ulaska, Vlade treba da imaju dijalog i nađu rešenje,  trebalo bi uvesti migrante u rad i integrisati ih - papina je poruka.

Naslov

Papa Franja je govorio i o privatnom životu. Rekao je da je zadovoljan sadašnjim zdravstvenim stanjem posle intervencija poslednjih godina i meseci.

Govorio je i o svom dečačkom životu, o devojci koju je imao pre polaganja zakletve, Isporičao je da je radila u jednom bioskopu.  Pomenuo je nostalgiju za morem, gde je bio poslednji put 1975. godine. Rekao je da mui je sećanje na porodicu je veoma prisutno, da je kultura bila negovana u njegovovj porodici.

- Mama me je učila muzici. Svake subote išlo se u operu, ona nam je objašnjavala šta će se događati u toj operi - dodao je papa Franja.

Na pitanje o homoseksualnosti papa objašnjava da su to osobe, ljudi, ne može se komandovati u tome, crkva je za sve, ona prima sve koji mogu da budu kršteni. U intervjuu je pojasnio i kako je nastavio sa čišćenjem slučajeva pedofilije u Crkvi, gde je bilo seksualnog zlostavljanja i da se na tome radi. Da nema tolerancije u pedofiliji, "ko nema savesti mora da shvati da je Jevanđelje služba a ne seksualno zlostavljanje". Dodao je da "ima još mnogo da se radi, toliko je mnogo nepravde."

- Posle vas kakva će biti Crkva? - usledilo je pitanje.

Jer, u vreme njegovog pontifikatata desile su se mnoge novine i reforme. Papa je odgovorio da ima mnogo učmalosti iz prošlosti, pre svega kod onih koji bi hteli da se vrate natrag. Međutim,  naglasio je, Crkva treba da ide napred, da raste, od korena pa na dalje, kao drvo.

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)