MOSKVA ZA PREKID VATRE U POJASU GAZE: Lavrov sa ambasadorima Lige arapskih država

Novosti online

01. 11. 2023. u 17:13

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa ambasadorima arapskih država i predstavnikom Lige arapskih država i tom prilikom poručio da se Moskva zalaže za prekid vatre u Pojasu Gaze, osiguravanje bezbednosti civila i oslobađanja talasa.

МОСКВА ЗА ПРЕКИД ВАТРЕ У ПОЈАСУ ГАЗЕ: Лавров са амбасадорима Лиге арапских држава

FOTO: Tanjug/AP

- Lavrov je potvrdio principijelni stav Rusije u korist što skorijeg prekida vatre, osiguravanja bezbednosti civila, poštovanja normi međunarodnog prava, otvaranja humanitarnih koridora, organizovanja evakuacije iz Pojasa Gaze i oslobađanja talaca. Ministar je informisao ambasadore o koracima koje preduzima naša zemlja u Savetu bezbednosti UN u cilju obustavljanja krvoprolića i prebacivanja pitanja na polje diplomatskih napora - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Na sastanku je konstatovano da je rešavanje ovog pitanja moguće samo uz poštovanje principa „dve države“, odnosno formiranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. Godine sa prestonicom u istočnom Jerusalimu koja bi funkcionisala u miru i bezbednosti sa Izraelom.

Šefovi diplomatskih misija arapskih država i predstavnici Lige arapskih država su istakli značaj napora Rusije u cilju deeskalacije situacije i pružanja humanitarne pomoći stanovništvu Gaze.

- Visoko su ocenjeni i napori predsednika Egipta Abdela Fatiha el Sisija kako bi se stanovništvu Gaze pružila humanitarna pomoć, kao i zbog organizacija samita u Kairu 21. oktobra - navodi se u saopštenju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)