"JAPAN VODI NEPRIJATELJSKU POLITIKU PREMA RUSIJI" Oglasili se iz Moskve: Ne nameravamo da nastavimo pregovore o mirovnom sporazumu

Novosti online

31. 10. 2023. u 09:22

RUSIJA, s obzirom na otvoreno neprijateljski kurs Japana prema njoj, ne vidi nikakvu mogućnost za nastavak dijaloga o zaključivanju temeljnog dokumenta između dve države, Moskva će oštro reagovati na sve konfrontacione ispade Tokija, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

ЈАПАН ВОДИ НЕПРИЈАТЕЉСКУ ПОЛИТИКУ ПРЕМА РУСИЈИ Огласили се из Москве: Не намеравамо да наставимо преговоре о мировном споразуму

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Konkretno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je na izjavu Japana da će Tokio nastaviti politiku koja ima za cilj sklapanje mirovnog sporazuma sa Moskvom. Rusko ministarstvo je navelo da Japan vodi neprijateljsku politiku prema Moskvi, nakon početka specijalne operacije u Ukrajini.

Pored toga, ministarstvo je navelo da je sve veći broj „paketa“ nelegitimnih sankcija Rusiji, a da se „rusofobna osećanja raspiruju“ u japanskom društvu. Na Dalekom istoku, u blizini granica Ruske Federacije, pojačana je vojna aktivnost Japana, zajedno sa Sjedinjenim Državama i zemljama NATO-a. Tokio takođe podržava kijevski režim, dodaje Ministarstvo spoljnih poslova.

U takvim uslovima Rusija ne vidi nikakvu mogućnost za nastavak dijaloga o zaključivanju mirovnog ugovora između država, naglasili su u ministarstvu.

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na sva ostrva. Kasniji pregovori nisu ničim rezultirali i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije potpisan.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)