TEŠKE OPTUŽBE ŠOJGUA: Zapad želi da širi rat iz Ukrajine na Azijsko-pacifički region

Tanjug

30. 10. 2023. u 16:49

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Zapad želi da proširi sukob u Ukrajini na Azijsko-pacifički region, prenela je ruska agencija TASS, koja se pozvala na njegove komentare na forumu u Pekingu.

ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ ШОЈГУА: Запад жели да шири рат из Украјине на Азијско-пацифички регион

FOTO: AP/Tanjug

Govoreći na najvećem događaju u organizaciji kineske vojne diplomatije, Šojgu je naveo da NATO prikriva gomilanje snaga u azijsko-pacifičkom regionu "razmetljivom željom za uspostvaljanjem dijaloga", preneo je Rojters.

Šojgu je naglasio da NATO članice zapravo promovišu trku u naoružavanju u regionu, tako što tamo povećavaju svoje vojno prisustvo, kao i učestalost i obim vojnih vežbi.

- Američke snage koristiće razmenu informacija sa Japanom i Južnom Korejom o lansiranju raketa, kako bi odvratile Rusiju i Kinu - rekao je Šojgu.

On je takođe optužio Vašington da pokušava da iskoristi klimatske promene i prirodne katastrofe kao izgovor za "humanitarne intervencije". Prema njegovim rečima formiranje novih blokova, kao što su KVAD i AUKUS, potkopava ulogu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i nastojanja za nuklearno neširenje u regionu.

Istovremeno, rekao je on, potez Rusije da opozove ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, ne znači kraj sporazuma i dodaje da Moskva nije ni spuštala svoj prag za upotrebu nuklearnog oružja.

- Mi samo tražimo da vratimo paritet sa Sjedinjenim Američkom Državama, koje nisu ni ratifikovale ovaj sporazum - navodi ruska RIA, citirajući Šojgua.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini