BIĆE GORE OD FALUDŽE: Američki novinar i vojni analitičar o predstojećoj izraelskoj operaciji u pojasu Gaze (VIDEO)

Novosti online

22. 10. 2023. u 20:15

KOPNENA operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze dovešće do velikih žrtava i među izraelskim vojnicima i među civilima.

БИЋЕ ГОРЕ ОД ФАЛУЏЕ: Амерички новинар и војни аналитичар о предстојећој израелској операцији у појасу Газе (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Do ovog zaključka došao je američki novinar Robert Kaplan u podkastu Hub Dialogues.

Vojni ekspert Kaplan, poznat po svojim tačnim predviđanjima, rekao je da će kopnena faza operacije Gvozdeni mačevi dovesti do veoma velikih gubitaka na obe strane. Kao primer, novinar je naveo operaciju američke vojske Vigilant Resolve u Faludži, u Iraku, kada su marinci pokušali da zauzmu grad koji su držali irački pobunjenici. Tada je u bici za grad poginulo 27 Amerikanaca, oko 200 iračkih pobunjenika i više od 600 civila. Prema Kaplanu, Pojas Gaze ima mnogo veći broj stanovnika, pa će gubici biti višestruko veći.

Foto Tanjug/AP

-Na osnovu onoga što sam doživeo u Faludži, razumem da, pošto imamo posla sa iskusnim – i, kao što znamo, dobro obučenim i disciplinovanim protivnicima – ovo ne može biti ništa drugo do haos. Uzmite u obzir činjenicu da je Faludža u to vreme bila mnogo manje gusto naseljena nego što je sada pojas Gaze. Nije bilo podzemnih tunela ili bilo čega sličnog, navodi novinar.

Foto Tanjug/AP

I drugi vojni stručnjaci širom sveta kažu da će biti velikih gubitaka tokom kopnene operacije. Iako je Izrael dobio „zeleno svetlo” da to sprovede, odlagaće se do poslednjeg trenutka, pokušavajući da Hamasu nanese što je moguće više štete iz vazduha. Treba napomenuti da Izraelci nisu očekivali takav otpor Palestinaca, a izraelska vojska nije bila baš onakva kakva je pokušavala da izgleda. A ispred izraelske vojske je širok sistem podzemnih tunela i militanata Hamasa spremnih za odbranu, kao i sukobe u gradu, licem u lice, a ne izdaleka, uz pomoć projektila i aviona.

Ranije je objavljeno da je komanda izraelskih odbrambenih snaga napravila izmene u kopnenoj operaciji pod pritiskom SAD, “prilagođavajući civilne gubitke“.

(TV Front)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)