PRETNJA TERORA U OSOVINI EVROPE: Evropski zvaničnici pooštravaju zakone o migrantima, teroristi se umnožavaju

NOVI migracioni paket EU trebalo bi da bude usaglašen do kraja godine, ali napetost na Bliskom istoku podigla je zabrinutost građana u zemljama Evropske unijem pre svega u njenim zapadnim članicama, strepnjama od terorizma.

ПРЕТЊА ТЕРОРА У ОСОВИНИ ЕВРОПЕ: Европски званичници пооштравају законе о мигрантима, терористи се умножавају

Foto Ilustracija jihadology.net

Situacija je naročito napeta u Švedskoj, zemlji čiji su građani prvi na udaru zbog spaljivanja Kurana, Belgiji, gde je veoma koncentrisana migrantska populacija, ali je posebno opasna u "osovini" Evropske unije – Nemačkoj i Francuskoj. Svetla opreza uperena su u Berlin zbog istorijske uloge Nemačke u Holokaustu i moralne obaveze da zaštiti Jevreje, dok s druge strane ogroman deo muslimanskog življa, gnevnog zbog stradanja Palestinaca, preti incidentima. Već su iscrtane Davidove zvezde na nekim vratima u Berlinu, što je dramatično uzburkalo mračne duhove prošlosti.

Posebno je napeto i u Francuskoj, gde živi najveći broj Jevreja i muslimana u Evropi. U Kanu je privedena opasna osoba u pokušaju da izvrši napad nožem, posle čega je uhapšena pod optužbom za veličanje terorizma. Svakodnevno se umnožavaju anonimni pozivi o postavljanju bombi. Versaj je ispražnjen od posetilaca četvrti put u nedelju dana.

Juče je bilo petnaestak lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama na aerodromima širom Francuske. Tako je bilo i dan ranije kada je otkazano čak 130 letova. Vlasti upozoravaju da oni koji to čine rizikuju dve godine zatvora i 30.000 evra globe, a ukoliko je u pitanju avion u letu, čak 5 godina i 75.000 evra kazne.

Dojave stižu i po školama. Samo u Tuluzu juče je evakuisano 7 liceja, a pražnjene su i škole u Orelanu, Renu, Strazburu. Neke u pariskom regionu su odlučile da drže onlajn nastavu do kraja sedmice. Na zidovima u hodniku i tolaetu u srednjoj školi u Kanu pronađeni su antisemitski grafiti i pretnje smrću dvojici profesora, posle čega su đaci morali da napuste ustanovu. Izazvali su priličnu paniku kod roditelja kada su im preko telefona saopštili da je evakuacija u toku.

Najnovije istraživanje u Francuskoj pokazalo je da čak 84 odsto građana zabrinuto zbog mogućnosti da dođe do novih napada, a čak 61 odsto roditelja strahuje da će škole biti cilj. Čak 43 odsto građana promenilo je navike na javnim mestima, a 60 odsto smatra da vlasti ne upotrebljavaju sve mogućnosti da bi smanjile opasnost od islamističkog terorizma.

Resorni ministri EU sastali su se juče u Briselu, s namerom da pooštre kontrolu ulaska migranata i politiku azila. Cilj im je da brže i efikasnije proteruju one za koje se smatra da predstavljaju bezbednosni rizik.

Rupa u sistemu je napretek. Zemlje članice EU zajedno su prošle godine izdale 420.000 odluka o vraćanju migranata, ali je sprovedeno samo 77.000. Upliću se humanitarne organizacije, levičarske stranke, različita udruženja za odbranu ljudskih prava. Kada dođe do tragedije, posle je kasno.

- Važno je da pojedinci koji mogu da izazovu bezbednosnu pretnju za naše građane budu odmah vraćeni uz upotrebu sile – poručila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, koja se takođe založila za to da EU bude efikasnija i brža u donošenju odluka o vraćanju migranata u zemlje porekla.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini