DEKLASIFIKOVANI SUSRETI NA NEBU: Pentagon objavio snimke bliskih susreta kineskih i američkih borbenih aviona (VIDEO)

Novosti online

19. 10. 2023. u 20:11

MINISTARSTVO odbrane Sjedinjenih Država objavilo je kolekciju fotografija i video snimaka sa kojih je skinuta oznaka tajnosti koji prikazuju 15 nedavnih slučajeva, navodno, rizičnog ponašanja kineske Narodne oslobodilačke armije (PLA) protiv američkih aviona koji, kako je navedeno, zakonito deluju u međunarodnom vazdušnom prostoru u regionima Istočnog i Južnog kineskog mora.

ДЕКЛАСИФИКОВАНИ СУСРЕТИ НА НЕБУ: Пентагон објавио снимке блиских сусрета кинеских и америчких борбених авиона (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Uoči očekivanog objavljivanja izveštaja o vojnom i bezbednosnom razvoju za 2023. godinu koji je predočio Kongres - takozvani - “Izveštaj o vojnoj moći Kine (CMPR)", slike i snimci koje je Ministarstvo objavilo pokazuju na porast trenda rizičnog operativnog ponašanja PLA od jeseni 2021. godine, navode iz Pentagona.

Ministar odbrane Lojd Ostin i drugi vojni zvaničnici ranije su izrazili svoju zabrinutost zbog ovakvog ponašanja kineskih snaga i preneli to kineskim zvaničnicima, dodaju iz Pentagona.

-Fotografije i video snimci sa kojih je skinuta oznaka tajnosti snimljeni su tokom zakonitih američkih vazdušnih operacija, kada su operateri PLA učestvovali u prinudnim i rizičnim aktivnostima, uključujući nepromišljene manevre, bliske približavanje velikim brzinama u vazduhu, ispuštanje objekata i projektila poput raketnih raketa i druga opasna ponašanja, navode iz Pentagona.

-Decenijama su Sjedinjene Države letele, plovile i operisale u regionu – bezbedno, odgovorno i u skladu sa međunarodnim pravom, tvrde Amerikanci. Saveznici i partneri pozdravljaju prisustvo SAD u Indo-Pacifiku jer ono unapređuje zajedničku regionalnu viziju mira i bezbednosti, dodaju iz Vašingtona.

-Ova zajednička vizija predstavlja poštovanje suvereniteta; poštovanje međunarodnog prava; veru u transparentnost i otvorenost; slobodu trgovine i plovidbe; jednaka prava za sve države; i rešavanje sporova mirnim dijalogom – a ne prinudom ili osvajanjem. Nasuprot tome, prinudno i rizično ponašanje PLA ima za cilj da zastraši i primora članove međunarodne zajednice da se odreknu svojih prava prema međunarodnom pravu, zaključuje Pentagon.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave