INCIDENT U BERLINU: Bačeni Molotovljevi kokteli na sinagogu

Tanjug

18. 10. 2023. u 14:10

SINAGOGA u Berlinu napadnuta je jutros Molotovljevim koktelima, u trenutku kada se povećavaju antisemitski incidenti u nemačkoj prestonici i nakon eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

ИНЦИДЕНТ У БЕРЛИНУ: Бачени Молотовљеви коктели на синагогу

Foto AP

Jevrejska zajednica je saopštila da je njena sinagoga u gradskom naselju Mite napadnuta sa dve zapaljive naprave, a policija je potvrdila incident, prenose mediji.

- Nepoznate osobe su bacile dva Molotovljeva koktela sa ulice - saopštila je jevrejska zajednica.

Jutros su desetine policajaca vršile uviđaj ispred sinagoge, a cela ulica u kojoj je zgrada bila je ograđena i blokirana za saobraćaj. Jevrejska organizacija u Nemačkoj je saopštila da su dve osobe umešane u ovaj incident, ali nije dala više detalja.

- Svi smo šokirani ovim terorističkim napadom. Pre svih porodice iz susedstva oko sinagoge su šokirane i zabrinute. Reči postaju dela. Hamasova ideologija istrebljenja protiv svega jevrejskog takođe postaje delotvorna u Nemačkoj - navodi se u saopštenju Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj.

U kompleksu zgrada jevrejske zajednice u centru Berlina nalaze se sinagoga, obdanište, škola i društveni centar. Policija je takođe saopštila da je tokom noći došlo do sukoba između muslimanskih imigranata i organa reda u gradskim četvrtima Nojkoeln i Krojcberg i kod berlinske Brandenburške kapije u kojima je povređeno nekoliko policajaca.

Nakon Hamasovog brutalnog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi, policija je povećala bezbednost jevrejskih institucija u Berlinu i širom Nemačke. I pored toga, izraelske zastave koje su se vijorile u znak solidarnosti ispred gradskih većnica širom zemlje su skinute i spaljene, a na nekoliko zgrada u Berlinu u kojima žive Jevreji naslikana je Davidova zvezda na vratima i zidovima, prenose mediji.

BONUS VIDEO:

„NIKO NIJE OSIROMAŠIO DAJUĆI“ Žarko Jovanović, profesor kuvarstva, o radu sa učenicima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!