TERORISTA IZ BRISELA ISKRCAO SE NA LAMPEDUZI: Detalji života Tunišanina koji je sinoć ubio dva švedska navijača (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

17. 10. 2023. u 22:12

ATENTATOR iz Brisela Tunišanin Abdesalem Lasued stigao je u Italiju januara 2011. godine, iskrcavši se na ostrvo Lampeduza.

ТЕРОРИСТА ИЗ БРИСЕЛА ИСКРЦАО СЕ НА ЛАМПЕДУЗИ: Детаљи живота Тунишанина који је синоћ убио два шведска навијача (ФОТО)

Foto: Printskrin X/@alialjabiri

Do aprila te godine boravio je u centru za smeštaj izbeglica u Torinu, kada je zatražio azil u Italiji. Odbijen je i započinje svoje putovanje širom Apeninskog poluostrva.

Italijanske specijalne službe napravile su mozaik kretanja ubice i u utorak uveče je objavljen njegov put, od iskrcavanja, do terorističkog napada koji je počinio u ponedeljak veče. Iz centra za izbeglice u Torinu izlazi aprila 2011, sa dozvolom boravka u Italiji, a koju je dobio zbog "razloga humanitarne prirode". Najpre boravi u Fijumičinu, potom u Terni - gde je zabeležen februara 2012. Ponovo se pojavljuje u Italiji 2014. kada je izbačen iz Švedske u Italiju, kao zemlju prvog ulaska u EU, stiže u Torino ali se nikada ne prijavljuje u kancelariji za migrante.

Foto: Printskrin X/@alialjabiri

Izbacivanje iz Stokholma predstavlja početak njegove radikalizacije i tako upravo Šveđani postaju njegove žrtve posle devet godina. u Bolonji  2016. godine policija ga identifikuje, gde predaje zatev za azil, ali njegova molba biva odbačena. Ponovo stiže u Đenovu u konzulat Tunisa i kako biva odbačena i i žalba za azil po odluci italijanskog Suda, on odlazi u inostranstvo jula 2018. godine.

Sada se tek saznaje da je u tom trenutku već bio regrutovan u redove Džihada. Aprila 2020. Belgija traži od Italije da ga preuzme, Italija odbija jer proverava i saznaje da je njegova dozvola boravka istekla dve godine ranije, dakle od novembra 2017. Tada mu se naizgled gubi trag u Italiji, ali se otkriva jedan video-zapis u Đenovi iz 2021. koji je objavio na Fejsbuku pod drugim imenom, Slajem Sloume, istim onim sa kojim je objavio odgovrnost za napad u Briselu. Taj video ga prikazuje na trgu Vitorija u centru Đenove i to je poslednji trag njegove italijanske prošlosti.

Ako  se video-snimak poklapa sa datumom postavljanja, to bi značilo da je prošao više puta kroz Italiju kao i mnogi džihadisti u prošlosti. U svim gradovima gde je boravio sada se ispituje koji su bili njegovi kontakti, posebno u Đenovi gde se vraćao više puta.

Lasued je nestao sa radara belgijskih vlasti nakon što mu je odbijen zahtev za azil. Njegovo ime je 12. februara 2021. godine uklonjeno iz opštinskog nacionalnog registra, što ga je praktino učinilo nedostupnim i otežalo njegovu repatrijaciju. Naredba da napusti Belguju od pre dve godine nikada nije postala operativna. On postaje duh koji iznenada počinje da puca i ubija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu