U ČEMU JE SU-57 SUPERIORNIJI NAD OSTALIM STELT AVIONIMA: F-22, F-35 i J-20 imaju nekoliko ozbiljnih nedostataka

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

15. 10. 2023. u 21:00

OD svog predstavljanja u ruskom vazduhoplovstvu u decembru 2020. godine, borbeni avion pete generacije Su-57 se istakao kroz jedinstvenu filozofiju dizajna koja mu daje izuzetnu superiornost u vatrenoj moći nad svojim parotivnicima.

У ЧЕМУ ЈЕ СУ-57 СУПЕРИОРНИЈИ НАД ОСТАЛИМ СТЕЛТ АВИОНИМА: Ф-22, Ф-35 и Ј-20 имају неколико озбиљних недостатака

Foto printskrin youtube military update


Uobičajena prepreka koja utiče na borbenu snagu aviona pete generacije leži u njihovom ograničenom kapacitetu nošenja oružja. Da bi zadržali svoj stelt profil, takvi avioni moraju nositi svo naoružanje u unutrašnjim odeljcima za oružje, što smanjuje njihov radarski presek.

F-22 i kineski J-20 su primeri. Svaki od njih može da uskladišti šest raketa vazduh-vazduh dugog dometa – AIM-120C/D i PL-15, respektivno – zajedno sa dve dodatne rakete kratkog dometa. Ova konfiguracija daje ukupno osam projektila.

Manji američki F-35, međutim, ima stroža ograničenja, sa prostorom za samo četiri projektila. U toku su napori da se ovaj nedostatak otkloni. Ipak, priroda F-35 i ograničenja veličine njegovih ležišta za oružje znače da će nastaviti da prati svoje veće rivale sa dva motora u vatrenoj moći.

Za razliku od ovih aviona, Su-57 može da smesti osam raketa, od kojih su šest rakete dugog dometa R-77M. Oni se nalaze u jedinstvenim tandem odeljcima za oružje, dok su dve rakete malog prečnika kratkog dometa smeštene u mini odeljcima ispod korena krila aviona, dizajn koji dele F-22 i J-20.

Ono što izdvaja Su-57, međutim, jeste njegova sposobnost da nosi ne samo rakete vazduh-vazduh većeg dometa već i veće krstareće rakete dugog dometa. Oni su angažovani u stvarnim borbenim misijama, dodatno naglašavajući svestranost Su-57.

Primarno oružje vazduh-vazduh Su-57 uključuje rakete vazduh-vazduh R-77M i R-37M. Potonji je postao poznat po efikasnoj upotrebi protiv ukrajinskih ciljeva 2022. godine, demonstrirajući svoju moć i preciznost.

Jedna od izrazitih prednosti Su-57 u odnosu na lovce slične generacije je njegova kompatibilnost sa R-37M. Ova raketa daje domet dejstva od 400 km, omogućavajući Su-57 da neutrališe neprijateljske avione sa udaljenosti veće od dvostruko većeg dometa F-22, F-35 ili J-20.

Sa značajnom brzinom od 6 Maha i nosivosti od 61 kg – što je količina eksploziva znatno veća od kineskih PL-15 ili američkih AIM-120D, raketa nadmašuje svoje kolege. Međutim, njegova veća veličina i težina znače da svaki lovac može da ponese samo četiri ove rakete.

Pre svega služeći kao glavna municija za presretač MiG-31 – najveći borbeni avion na svetu dizajniran za operacije vazduh-vazduh, R-37 čini ključnu komponentu. Minijaturizovana verzija rakete trenutno u okviru programa Izdeliie 810 se pravi za Su-57.

Neki izveštaji sugerišu da je raketa „Izdeliie 810“ bila operativna i korišćena u Ukrajini. Njegov značajan domet borbe vazduh-vazduh — u kombinaciji sa stelt mogućnostima Su-57 — omogućava mu da sa značajnih udaljenosti ugrozi vitalne entitete za podršku neprijatelju kao što su avioni AEW&C i bombarderi. Ova kombinacija dovodi do pojačanog osećaja neizvesnosti u pogledu zona u kojima ovi avioni mogu bezbedno da rade.

Trenutno su u značajnom razvoju nove rakete specijalizovane za gađanje objekata sa stelt karakteristikama za ovaj lovac.

Foto: Profimedia/jutjub printskin/2022 VERUM VINCET BELLUM

Vredan pažnje zbog niza naoružanja vazduh-zemlja koje koristi zajedno sa svojim dometima, ruski stelt lovac prvenstveno koristi krstareću raketu H-59MK2. Ova raketa je optimizovana da neutrališe male utvrđene ciljeve sa udaljenosti od blizu 300 km.

Raketa je opremljena penetrirajućom bojevom glavom od 320 kg i alternativnom manjom bojevom glavom dizajniranom da utiče na ciljeve u širem području. Druge predložene bojeve glave uključuju snažniji penetrator i nosač kasetne municije.

Podzvučnost omogućava raketi da pokrije veće udaljenosti uprkos svojoj kompaktnoj veličini. Bio je testiran u borbi i u Siriji i u Ukrajini. Ova svestranost pozicionirala je Su-57 kao jedini lovac svoje generacije koji učestvuje u borbama vazduh-vazduh da bi izvršio udarne misije protiv značajnog protivnika i izveo precizne udare.

Obim angažovanja od 300 km ima vrednost s obzirom na manju prikrivenost Su-57 u poređenju sa J-20 ili F-35. Ovo mu omogućava da cilja objekte duboko unutar neprijateljskih linija bez opasnog zadiranja u neprijateljsku vazdušnu odbranu.

Asortiman naoružanja Su-57 takođe uključuje H-58UShKE, raketu protiv radara koja je namenjena da neutrališe neprijateljske radarske lokacije i sisteme protivvazdušne odbrane; lakša krstareća raketa H-38 koja se može nositi u većem broju, ali sa smanjenim dometom, i minijaturizovani derivat balističke rakete H-47M2 koja je visoko testirana u borbi, posebno sa drugim avionima u Ukrajini.

Kada je u pitanju stvarna borbena upotreba – pretežno borba visokog intenziteta protiv velike državne vojske – Su-57 je jedinstven među lovcima svoje generacije. Njegovi izuzetni atributi uključuju domet dejstva i široku paletu raketa dugog dometa koje može da upotrebi.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave