RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju kod Kupjanska, žestoke borbe kod Avdejevke; Bajden - Možemo da finasiramo dva rata (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

15. 10. 2023. u 07:38 >> 01:10

RAT u Ukrajini - 597. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руси напредују код Купјанска, жестоке борбе код Авдејевке; Бајден - Можемо да финасирамо два рата (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage napreduju kod Kupjanska, žestoke borbe kod Avdejevke (MAPA)

Nema značajnih promena u pravcu Starobeljskog. Ruske trupe nastavljaju da potiskuju VSU u sektoru Kupjanska. Sam Kupjansk je izložen redovnim vazdušnim i artiljerijskim udarima. Oružane snage Rusije su takođe aktivne na liniji Svatovo-Kremennaja u oblasti Makejevke i na ivici Torskog. Nekoliko napada ukrajinskih oružanih snaga odbijeno je u oblasti šumarije Serebrjanski.

Ilustracija telegram rybar

Na Donjeckom pravcu nastavlja se juriš na Avdejevski utvrđeni pojas. U protekla 24 sata artiljerijski i vazdušni udari na položaje Oružanih snaga Ukrajine značajno su intenzivirani. Ruske Vazdušno-kosmičke snage deluju protiv VSU sa FAB-ovima i raketama vazduh-zemlja. Na severnom krilu, VSU je nekoliko puta pokušao da izvrši kontranapad, ali je vraćen na prvobitne položaje.

Nastavljaju se pozicioni sukobi u sektoru Vremevski u oblasti Prijutnoje i Gruševa jarka. VSU nije u mogućnosti da napreduje zbog stalne artiljerijske vatre i napada FPV dronova na rovove.

U sektoru Orehovski u oblasti Verbovog, jedinica Oružanih snaga Rusije uspela je da napadne uporište VSU, zarobivši nekoliko ljudi. Na ostalim sektorima fronta nastavljaju se međusobno artiljerijsko granatiranje i upotreba jurišnih dronova.

 

Vazdušna opasnost u 4 oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u četiri ukrajinske oblasti. Sirene se čuju u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u delovima DNR i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

SAD raspodeljuju dve milijarde dolara na Izrael i Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države nameravaju da se dogovore o dodeli više od dve milijarde dolara pomoći Ukrajini i Izraelu, saopštio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u intervjuu za „Si-Bi-Es njuz“.

FOTO: EPA

-Kao što sam rekao, (paket pomoći) će svakako uključivati vojnu tehniku neophodnu za zaštitu slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i da se pomogne Izraelu da se odbrani u borbi protiv svojih neprijatelja-terorista, rekao je Salivan.

 

Bajden: Možemo da "ratujemo" na dva fronta

Američki predsednik Džozef Bajden smatra da SAD mogu istovremeno da podržavaju i Ukrajinu i Izrael, a takođe da osiguravaju međunarodnu bezbednost.

Tanjug

-Mi, Sjedinjene Američke Države, smo najmoćnija zemlja... u istoriji sveta. Možemo da se pozabavimo i o jednom i o drugom i da i dalje održavamo našu ukupnu međunarodnu bezbednost, rekao je Bajden u intervjuu za televiziju „Si-Bi-Es“, odgovarajući na pitanje da li je tačno da SAD neće moći „istovremeno da se izbore“ sa sukobom u Ukrajini i zaoštravanjem palestinsko-izraelskog sukoba.

-Imamo mogućnost da to uradimo. I imamo obavezu da to uradimo, naglasio je Bajden.

Granatirana dva sela u Belgorodskoj oblasti

U ukrajinskom granatiranju dva sela Krasnojaruškog okruga oštećen je dalekovod, usled čega su četiri naselja ostala bez struje, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je dodao da u napadu nije bilo žrtava.

 

Naši donatori su umorni, hteli bi da zaborave rat

Ukrajini je sve teže da obezbedi finansijsku podršku jer se pažnja zvaničnika u ključnim zemljama donatorima pomera na predstojeće izbore i geopolitičke tenzije koje rastu, ocena je ministra finansija te zemlje Sergeja Marčenka.

Ilustracija telegram rybar

 

Ruska vojska uništila ukrajinski komunikacioni čvor na aeorodromu Dnjepar

Ruska vojska uništila je na aerodromu Dnjepar u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine komunikacioni čvor radio-tehničkog odreda ukrajinskih snaga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Ruski sistemi PVO su u protekla 24 sata oborili 67 ukrajinskih bespilotnih letelica i tri projektila „hajmars“.

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu izgubile oko 230 vojnika. Ruska vojska odbila je devet napada na tom području, dok je na donjeckom pravcu odbijeno pet ukrajinskih napada, a Kijev je izgubio do 410 vojnika i devet jedinica tehnike.

Na hersonskom pravcu sprečena je delatnost dve ukrajinske diverzantsko-obaveštajne grupe na području ostrva Aleškinski, ubijeno je do 20 vojnika.

Na južondonjeckom pravcu odbijen je napad u kojem je eliminisano do 155 ukrjainskih vojnika i uništeno pet jedinica tehnike.

Na zaporoškom pravcu odbijen je ukrajinski napad kod Verbovog, poražene su snage kod Rabotina, a Kijev je izgubio do 55 vojnika. Na području Malinovke uništeno je skladište municije, prenosi Sputnjik. 

Napadnuta pogranična područja

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana napala pogranična područja Belgorodske oblasti sa šest dronova-kamikaza, a 13 eksplozivnih naprava bilo je izbačeno iz bespilotnih letelica, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Glatkov.

Vazdušna opasnost u dve oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Ruska vojska izvela na elitni ukrajinski odred u Nikolajevskoj oblasti

Ruska vojska je izvela napad na elitni odred Oružanih snaga Ukrajine u vojnoj bazi u gradu Očakov, u Nikolajevskoj oblasti, saopštio je gubernaror Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Ukrajinske snage su, kako je naveo, izgubile oko 20 vojnika.

Mediji: Zelenski zabrinut zbog sve manje podrške u svetu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zabrinut je zbog toga što je svet stigao do gornje granice u podršci Oružanim snagama Ukrajine, piše Njujork tajms.

„Zvaničnici SAD i NATO-a pokušali su da umire Zelenskog, obećavši mu još dve milijarde dolara u vidu hitne vojne pomoći. Ali još pre toga, pošto je prošle sedmice počeo rat na Bliskom istoku, u Evropi je postojao snažan osećaj da je svet dostigao 'vrhunac pomoći Ukrajini' – da podrška Kijevu u borbi protiv Moskve nikada više neće biti tako aktivna kao do sada“, navodi se u tekstu.

Foto AP

Prema mišljenju autora teksta, mnoge države su počele da koriste ukrajinski faktor kao instrument unutrašnje političke borbe, što takođe utiče na obim pomoći. Autor kao primer navodi izjave evropskih političara o isporukama naoružanja Ukrajini.

„Evropska obećanja da će Ukrajini isporučiti milion artiljerijskih projektila do marta nisu ispunjena: predato je samo 250.000 projektila, što je dovoljno za nešto više od mesec dana, ako se ima u vidu sadašnji obim njihovog korišćenja“, navodi list.

Zelenski: Proteklih sedam dana „nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine“

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je međunarodnim partnerima na novim odlukama za podršku Ukrajini i ocenio da je protekla nedelja bila nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine.

- Vreme je da zahvalimo partnerima za nova rešenja za podršku. Razgovori sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Odesi, odluka o dodatnim projektilima za „Patriote“. Podrška našim kopnenim operacijama i pomorskim izvoznim koridorima. Postoji i odbrambeni paket koji je najavljen u Ramštajnu. Hvala vam puno - rekao je Zelenski u sinoćnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Odred "Vikinga" dronom uništio uporište ukrajinske vojske

Vojnici odreda specijalnih snaga Viking identifikovali su kamufliranu zemunicu sa pešadijom Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Artemovska, a zatim su je uništili dronom kamikaza.

Na relevantnim snimcima u koje su RIA Novosti imale uvid se vidi kako je posada izviđačke bespilotne letelice prvo identifikovala utvrđene ukrajinske položaje, zatim su operateri dronova čekali da ukrajinska vojna lica uđu u zemunicu, nakon čega ga je dron kamikaza uništio.

 

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)