RAT U IZRAELU: Ubijena 22 Amerikanca, 17 oteto; IDF koristi zapaljivu municiju; Incident u nuklearnom postrojenju (FOTO/VIDEO)

Novosti online

11. 10. 2023. u 07:16 >> 00:56

PETI dan sukoba Izraela i palestinskog Hamasa. Broj poginulih prema dosadašnjim procenama je 2.100, ali ta brojka iz dana u dan raste. Takođe i povređenih je svakog dana više, dok raseljenih lica ima na stotine hiljada.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Убијена 22 Американца, 17 отето; ИДФ користи запаљиву муницију; Инцидент у нуклеарном постројењу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Turska vodi pregovore o oslobađanju talaca koje drži Hamas


 Turska, koja je tokom istorija imala kontakte sa Hamasom, vodi pregovore s ciljem da se oslobode civili koje drži ta palestinska militantna organizacija, izjavio je danas visoki turski zvaničnik.

Turski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio da se pokrenu razgovori, nakon što je ove nedelje kontaktirao sa vlastima država u regionu i ponudio da Turska posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu, prenosi Rojters. 

- Turska vodi pregovore u vezi sa civilima koje drži Hamas. Po naređenju predsednika Tajipa Erdogana, relevantne institucije su angažovane u tom procesu - rekao je neimenovani turski zvaničnik, ne navodeći više detalja.

Posle napada Hamasa na Izrael tokom vikenda, zvanična Ankara je pokrenula diplomatsku inicijativu u želji da posreduje u sukobu.

Turski političari, uključujući Erdogana, ranije su se sastajali sa pripadnicima Hamasa, ali od izbijanja najnovijeg sukoba nije bilo saopštenja o kontaktima Ankare sa tom palestinskom organizacijom.

 

 

Savet bezbednosti UN u petak o konfliktu između Izraela i Palestinaca


Savet bezbednosti UN sastaće se u petak da bi razmotrio konflikt između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, naveli su diplomati.

Kako se navodi, Savet bezbednosti još nije odlučio da li će sastanak biti otvoren za javnost, prenosi Rojters.

Ovo telo UN od 15 članova u nedelju je održalo sastanak iza zatvorenih vrata, dan nakon što je Hamas izveo napad na više izraelskih gradova.

 


Zapadni plaćenici napuštaju Ukrajinu i idu u Izrael?

Ukrajinski mediji prenose da strani plaćenici, koje zapadni saveznici aktivno šalju u sastav Oružanih snaga Ukrajine, sada napuštaju Ukrajinu i idu u Izrael radi učešća u operaciji izraelske armije u Pojasu Gaze.

 

Foto Tanjug/AP

 

Zabranio lečenje terorista Hamasa

Ministar zdravlja Izraela Moše Arbel izdao je danas direktivu javnom zdravstvenom sistemu "da odbije da leči zarobljene teroriste".

Foto Tanjug/AP

Vlada nacionalnog jedinstva posle glasanja u Knesetu

Kneset će sazvati glasanje u 19 časova u četvrtak da odobri dodavanje pet poslanika nacionalnog jedinstva novonajavljenoj vanrednoj vladi.

Poslanici Beni Ganc, Gadi Ajzenkot, Gideon Saar, Čili Troper i Jifat Šaša-Biton pridružiće se vladi i bezbednosnom kabinetu.

Gantz će takođe sedeti u malom ratnom kabinetu sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom. Njih petoro će položiti zakletvu kao ministri odmah nakon glasanja.

Kirbi: Nemamo dovoljno informaci za odluku o oslobađanju talaca

Na pitanje da li američki predsednik Džo Bajden razmatra slanje američkih trupa u Gazu da povrate taoce koje drže terorističke grupe u enklavi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi kaže: „Mi jednostavno nemamo dovoljno informacija da bismo donosili takve odluke.”

Komentar ukazuje da SAD ne znaju gde se nalaze zarobljenici.

Potpredsednica SAD Kamala Haris rekla je da je „potpuno ogorčena“ onim što se dogodilo u Izraelu.

Foto Tanjug/AP

-Mi gledamo na ekstremne terorističke akte koji moraju biti osuđeni bez sumnje, rekla je Haris u izjavi novinarima nakon sletanja u Čarlston.

-Predsednik i ja shvatamo veoma ozbiljno našu posvećenost Izraelu i narodu Izraela, dodaje ona.


SAD popunile izraelsku municiju za "gvozdenu kupolu"

Sjedinjene Države su popunile izraelske zalihe municije za protivraketni sistem "gvozdena kupola", rekao je Džon Kirbi.

Foto: EPA

-Zadržali smo ih u Izraelu i jednostavno ih preneli u vlasništvo Izraelskih odbrambenih snaga, rekao je on na brifingu u Beloj kući.

Kirbi je dodao da se u narednim danima očekuju dodatne isporuke Izraelu.

 

Amerika radi na humanitarnom koridoru iz Gaze

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD „aktivno razgovaraju“ sa Izraelom i Egiptom o naporima da se civilima obezbedi bezbedan prolaz iz Gaze.

-Podržavamo siguran prolaz za civile. Civili nisu krivi za ono što je Hamas uradio. Nisu uradili ništa loše, a mi nastavljamo da podržavamo bezbedan prolaz, rekao je Kirbi tokom brifinga za novinare.

Foto Tanjug/AP

On priznaje da zemlje još nisu obezbedile pomenuti bezbedan prolaz, ali i dalje rade na obezbeđivanju takvog humanitarnog koridora.

-Civili su zaštićeni zakonima o oružanom sukobu i treba im dati svaku priliku da izbegnu borbe, kaže Kirbi. Izrael je otvoren za mogući koridor za Egipat, prenosi vesti Kanala 12.

SAD POTVRDILE: 17 Amerikanaca nestalo ili su taoci Hamasa

Hamas je rekao da obećava da neće povrediti građane sa dvojnim državljanstvom rekla je Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Foto Tanjug/AP

Ona kaže da se 17 američkih državljana i dalje vodi kao nestali, verovatno zato što se drže kao taoci u Gazi. Ovo je prvi put da je Bela kuća dala broj u vezi sa brojem nestalih Amerikanaca. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi potvrđuje da Hamas drži Amerikance. Izraelski Kanal 12 citira Al-Arabiju koja izveštava da je Egipat dobio uveravanje od Hamasa da neće nauditi taocima sa stranim državljanstvom ili dvojnim državljanstvom.

 

ZLOČIN KOME NEMA OPROSTA

U Kibucu Be'eri postoje dokazi da su deca ubijena pred njihovim roditeljima, kaže major Doron Spielman. Kod neke dece pronađeni su ostavljeni noževi.

Foto Tanjug/AP

Tela se i dalje iznose iz kibuca, za koji Špilman kaže da će ostati upamćen kao simbol Hamasovog masakra, kao što je Aušvic simbol Holokausta.

Teroristička grupa je ubila oko 1.200 Izraelaca, uključujući više od 100 samo u Beeriju. Špilman kaže da su pronađeni delovi tela dece, a oni još uvek ne znaju kome su pripadali dok se ne uporede sa DNK živih rođaka. Ekipe za traganje i spasavanje ZAKA nastavljaju rad na pronalaženju i raščišćavanju tela.


Pojačanja IDF na granici sa Libanom (VIDEO)

Na snimku se vidi deo pojačanja koje su Izraelske odbrambene snage ranije danas dovele na granicu sa Libanom.

 

Tenk IDF uništio hamasovo vozilo

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su vojnici ubili tri palestinska terorista u blizini grada Nir Am na jugu zemlje, blizu granice sa pojasom Gaze.

Vojnici 101. padobranskog bataljona identifikovali su teroriste u vozilu, a na njega je pucao tenk 401. oklopne brigade, navodi IDF. „Vojnici IDF-a nastavljaju da vrše pretrese u tom području“, dodaje vojska.

Foto Tanjug/AP

 

IDF koristi zapaljivu municiju (VIDEO)

Izraelski artiljerci nastavljaju da ispaljuju zapaljivu municiju na pojas Gaze. Video prikazuje trenutak udara na pristanište u morskoj luci Gaze.


Koordinate: 31.5255132, 34.4309659

Postavljaju se pitanja o vojnoj svrsishodnosti konkretno ovakvih napada jer nije jasno ni zašto IDF želi da zapali ovaj objekat. Ovde takođe nema govora o nekoj visokoj preciznosti. Meta ovog napada mogu biti i čamci na kojima meštani idu na pecanje u moru.

 

Amerika nema podatke

Američka vojska tek treba da uoči bilo kakav znak da se drugi izraelski protivnici spremaju da krenu protiv te zemlje nakon iznenadnog napada palestinske militantne grupe Hamas, rekao je danas načelnik Združenog generalštaba SAD, general Čarls K. Braun mlađi.

Skepsa generala i oficira iz Pentagona, Foto AP

Sukob se ne smiruje: Izrael udara po Gazi svim sredstvima; Hamas raketira gradove, Hezbolah još nije "u igri" (MAPA)
 

Severni pravac:

U 15:00 palestinske grupe najavile su novo lansiranje raketa prema Aškelonu i Tel Avivu. Predvidljivo, projektili su pogodili nešto, ali ne i vojne ciljeve. U Ašdodu je bespilotna letelica kamikaza eksplodirala usred stambenog naselja. Stradao je i aerodrom Ben Gurion. Formalni razlog koji su militanti naveli je „redovno granatiranje stambenih zgrada u Pojasu Gaze“.

Na vojnu bazu u Zikimu, militanti su prvo ispalili salvu raketa, a onda su, najverovatnije, ispalili još jednu i započeli juriš na utvrđeno područje Izraelskih odbrambenih snaga.

Ilustracija telegram rybar



Istočni i južni pravac:
Pogođeni su i položaji IDF-a u blizini Pojasa Gaze, a na Ofakima je ispaljeno nekoliko projektila.

Zapadna obala:
Mladi Palestinac otvorio je vatru u blizini kontrolnog punkta izraelske policije u blizini tunela na ulazu u Jerusalim iz Vitlejema.

Palestinska omladina napala je izraelske snage bezbednosti na severnom ulazu u grad Al-Bira.

Arapski izgrednici naoružani pištoljima i mitraljezima otvorili su vatru na periferiji sela Kasra.

Foto: Tanjug/AP



Granica sa Libanom:
U 18:00 počelo je granatiranje položaja IDF duž granice iz Libana. Proiranske formacije su prebačene u Liban iz Sirije i Iraka da učestvuju u zajedničkoj operaciji sa Hezbolahom. Na licu mesta su navodno vojni savetnici iranskog IRGC-a.

Pojas Gaze:
Izraelsko vazduhoplovstvo napalo je lučku infrastrukturu u Gazi. Najverovatnije, to je učinjeno kako bi se militantima oduzela mogućnost da iskrcaju trupe u Zikimu i Aškelonu.

U 14 časova prestao je rad elektrane zbog nedostatka goriva.

Izraelci su izvršili nekoliko udara na Rafah i uništili filijalu Proizvodne banke u Kan Junisu. Na Gazu se izvode vazdušni i artiljerijski udari.


Britanski ministar spoljnih poslova beži na sigurno dok se sirene čuju u Izraelu (VIDEO)

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci šefa britanske diplomatije Džejmsa Kleverlija kako trči u potrazi za skloništem u Ofakimu na jugu Izraela, dok se čuju sirene.


"Džeruzalem post" potvrdio: Incident u nuklearnom istraživačkom centru u Dimoni

Došlo je do incidenta u nuklearnom istraživačkom centru u Dimoni, piše "Džeruzalim post", dodavši da detalji incidenta još nisu jasni.

Prema nekim navodima medija, lokalno stanovništvo tvrdi da se u istraživačkom centru se dogodila eksplozija.

Foto: Tanjug/AP

 

Netanijahu u bunkeru IDF

Premijer Benjamin Netanjahu trenutno je na bezbednosnoj proceni u štabu Generalštaba ID u Tel Avivu.

 

Stejt department potvrdio: Ubijena 22 Amerikanca

Broj ubijenih američkih državljana u napadu na Hamas dostigao 22 Broj američkih državljana za koje je potvrđeno da su ubijeni u ratu između Izraela i Hamasa porastao je na 22, sa 14, saopštio je Stejt department.

FOTO: Tanjug/AP Photo/Yousef Masoud

 

IDF: Nema udara i povređenih posle ulaska dronova iz Libana

Izraelske odbrambene snage kažu da nisu identifikovale nikakve udare i da nema izveštaja o povređenima nakon upozorenja o infiltraciji dronova koji su se oglasili širom severnog Izraela.

-Snage IDF-a skeniraju područje sa zemlje i iz vazduha, kaže vojska i dodaje da će uskoro dati više detalja.

Foto Tanjug/AP

Na sirene koje su se oglasile u regionu Karmela, južno od Haife, IDF kaže da je raketa dugog dometa lansirana iz Pojasa Gaze, koja je sletela na otvoreno područje, ne uzrokujući nikakvu štetu.

 

Poginulo 9 službenika UN

Devet službenika Ujedinjenih nacija, koji rade u okviru Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama, poginilo je u vazdušnim napadima Izraela na pojas Gaze od subote.

-Devet službenika UN-a koji rade u UNRWA poginuli su u vazdušnim napadima na pojas Gaze od subote. Humanitarci i civili nisu mete, objavila je UNRWA na platformi X (Tviter).

 

Iran nije znao za napad Hamasa

SAD su prikupile obaveštajne podatke koji pokazuju da su ključni iranski lideri bili iznenađeni napadima bez presedana palestinske militantne grupe Hamas na Izrael, objavio je danas Njujork Tajms, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Foto: EPA

Letelice su viđen na TV-u, sirene za vazdušnu opasnost oglasile se  južno od Haife

Čini se da snimci na vestima Kanala 12 pokazuju kako se dron kreće nebom. IDF kaže da stanovnici gradova na severu Izraela u kojima su se oglasila upozorenja o infiltraciji aviona moraju ostati u skloništima do daljnjeg.

Sirene se čuju u gradovima Ofer i Kerem Maharal, južno od Haife, a Hamas tvrdi da je ispalio rakete u tom području.

Foto: Depositphotos

 

Hezbolah poslao dronove na Izrael

Izraelska vojska saopštila da su letelice iz pravca Libana ušle u njen vazdušni prostor.

Mediji pišu o desetinama dronova Hezbolaha lansiranih u pravcu Izraela. Sirene se oglašavaju u Gornjoj Galileji, Donjoj Galileji, Zapadnoj Galileji i Golanskoj visoravni.

Hezbolah je počeo masovno da koristi dronove. Hezbolah ulazi u rat?

Izraelska vojska prikazala mapu dejstava

Odbrambene snage Izraela prikazale su mapu područja koja su zahvaćena ratom.

Foto telegram rvvoenkor/IDF

 

Infiltracija u Galileji?

Sumnja na infiltraciju aviona u Galileju Postoji bojazan od infiltracije aviona u Gornjoj Galileji u oblasti Avivim, saopštila je izraelska komanda.

Foto Tanjug/AP

Ovo nisu koristili od 2006.

Izrael je ispalio svoju najveću artiljerijsku granatu na ciljeve Hamasa, koja je u stanju da pređe sa jedne strane pojasa Gaze na drugu.

Granata ima domet do 40 kilometara i nije korišćena od Drugog libanskog rata 2006. godine, navodi izraelski list.

Palestinski mediji su preneli da su u izraelskim udarima preko noći ubijeni brat Muhameda Deifa, šefa Hamasovog vojnog krila, i članovi njegove porodice, uključujući njegovog sina i unuku.

Izrael odbacuje ukrajinske tvrdnje o umešanosti Rusije

Izrael ne veruje da je Rusija na bilo koji način povezana sa napadom Hamasa, rekao je ambasador te zemlje u Moskvi Aleksandar Ben Cvi.

Optužbe koje su plasirane u pojedinim medijima i društvenim mrežama da je Rusija možda umešana u napad i da je situacija u Gazi korisna za Moskvu, jer navodno skreće pažnju Vašingtona sa Ukrajine, izraelski ambasador je nazvao "potpunom besmislicom".

Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

-Prvo, ne verujemo da je Rusija na bilo koji način umešana u ovo, rekao je Ben Cvi i dodao da "oni koji veruju da će Sjedinjene Države morati da preusmere neke ozbiljne resurse na Izrael u velikoj meri greše", napominjući da su SAD strateški partner i da će nastaviti da ih snabdevaju oružjem.

-Rusija to razume. Dakle, sve gore navedene tvrdnje su čista zavera, rekao je izraelski ambasador u intervjuu za "Komersant".


Netanijahu i Ganc postigli dogovor o formiranju vlade jedinstva

PremijerIzraela Benjamin Netanijahu i lider opozicione Stranke nacionalnog jedinstva Beni Ganc postigli su dogovor o formiranju vlade jedinstva, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dogovorom je predviđeno i formiranje užeg ratnog kabineta čiji će članovi biti samo Netanjahu, Ganc i ministar odbrane Joav Galan, prenosi Tajms of Izrael.

 

Foto: EPA

 

Dogovoreno je i da izraelski parlament Kneset za vreme ratnog stanja ne donosi nikakve zakone osim onih koji se tiču upravljanju ratom.

Uzbuna na aerodromu Ben Gurion (VIDEO)

Na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu putnici su zauzeli skloništa nakon što je najavljen raketni napad iz pravca Gaze.

 

Sukobi IDF i Palestinaca blizu granice sa Gazom

Prijavljeni su sukobi između izraelskih snaga i palestinskih terorista u blizini južnog kibuca Zikim, blizu granice sa pojasom Gaze.

Kanal 12 izveštava da su tri terorista ubijena u toj oblasti.

Foto Tanjug/AP

Regionalno veće Hof Aškelona naređuje stanovnicima Zikima i Karmije koji se još nisu evakuisali da ostanu u skloništima za bombe.

 

Izraelski doseljenici ubili 3 palestinaca kod Nablusa

Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave izveštava o trojici Palestinaca koje su ubili izraelski naseljenici u selu Kusra na Zapadnoj obali, blizu Nablusa.

Na video snimku koji su podelili palestinski mediji vidi se izvestan broj očigledno maskiranih doseljenika, od kojih su neki naoružani, dok pucnjava odmiče u tom području.

 

IDF: Očišćeni kibuci Beeri i Reim

Od subote, pešadija, borbena inžinjerija i trupe oklopnog korpusa su radile na čišćenju graničnih zajednica u Gazi Kibuc Beeri i Reim od palestinskih terorista.

U saopštenju, Izraelske odbrambene snage kažu da je 99. divizija očistila svaku kuću u dve zajednice, sporadično se sukobljavajući sa naoružanim napadačima Hamasa.

Vojska kaže da su u jednom incidentu tokom poslednjih nekoliko dana palestinski teroristi u uniformama izraelske vojske otvorili vatru na vojnike u Beeriju. Tenk ID ispalio je granatu na teroriste i ubio ih.

Ostatak kuća u Beeriju je kasnije očišćen od svih mogućih terorista, dodaje ID.

U Reimu poslednjih dana IDF kaže da su vojnici Kfira naišli na palestinskog teroristu skrivenog u skloništu za bombe.

Foto: Tanjug/AP

U razmeni vatre sa teroristom, trupe su uspele da spasu mladog civila, navodi IDF, dodajući da je napadač na kraju ubijen.

U razgovoru sa novinarima, komandant 99. divizije brig. General Barak Hiram kaže da su bitke u ova dva grada bile „veoma teške“.

-Bilo je veoma teških borbi, većina njih dok su se teroristi učvrstili protiv snaga koje su pokušale da prodru. Zadobili smo nekoliko ranjenih i mrtvih, kaže Hiram.

On kaže da su u Beeriju snage ubile 108 palestinskih terorista. Tamo su takođe pronađena tela preko 100 Izraelaca.

Hiram kaže da su trupe „pronašle ljude sa lisicama na rukama i upucane, bebe upucane“.

 

Isključena struja Palestincima u zatvorima

Šef izraelske zatvorske službe Keti Peri naredila je da se isključi struja u zatvorskim krilima gde se nalaze palestinski zatvorenici, preneo je izraelski informativni sajt "Ynet".

Zasad nije dat razlog za tako nešto, navodi "Tajms of Izrael".

Ovaj potez dolazi mesecima nakon što je ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir tražio da se uskrate povlastice koje su imali palestinski zatvorenici, tražeći oštrije mere.

Foto: Arhiva Novosti/N. Fifić

"Al Džazira" je u nedelju objavila da je broj Palestinaca iza izraelskih rešetaka 5.200, uključujući 33 žene i 170 dece.

Ako im se sudi, palestinski zatvorenici se procesuiraju pred vojnim sudovima.

Postoji 19 zatvora unutar Izraela i jedan unutar okupirane Zapadne obale u kojima se drže palestinski zatvorenici.


IDF: Civilne zgrade u Gazi legitimni vojni ciljevi, tamo su štabovi Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da gađaju civilne zgrade u Gazi, jer su u njima skriveni štabovi Hamasa i njihova imovina.

Foto: EPA

-To su legitimne vojne mete. Zašto? Hamas koristi sve, locira sve njihove kancelarije, štabove, njihovo istraživanje i razvoj i svu njihovu drugu vojnu imovinu, ako je iznad zemlje, oni se lociraju u civilnim zgradama. Hamas želi da se maskira u civilnim zgradama, jer su kukavice, rekao je portparol IDF-a potpukovnik Džonatan Konrikus.

 

 

Ubijena 4 bolničara u Gazi

Četiri bolničara ubijeno je danas u Gazi, prenela je danas palestinska novinska agencija VAFA.

-Izrael je direktno gađao kola hitne pomoći Palestinskog Crvenog polumeseca u severnoj Gazi, ubivši bolničare Halila Al-Šarifa, Jasera Al-Masrija i Ahmeda Damana, navodi se u saopštenju Palestinskog Crvenog polumeseca (PRCS).

U odvojenom saopštenju PRCS navodi se da je bolničar Hatem Avad takođe ubijen danas, „dok je obavljao humanitarni rad na prelazu Karmi u istočnoj Gazi, usled granatiranja okupacionih snaga“.

Foto: Printskrin/Tviter/@SA91AF

Si-En-En prenosi da je do sva četiri smrtna slučaja došlo u roku od 30 minuta, i da je od subote, kada su počeli sukobi palestinske militantne grupe Hamas i Izraelskih odmbrambenih snaga, ubijeno još šest bolničara.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca nevladina je odragnizacija koja se pridržava principa Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, i zaduženo je za zdravlje Palestinaca na Zapadnoj obali, u Gazi i izbegličkim kampovima u okolnim zemljama.

 

Libanska armija otkrila centar ispaljivanja raketa

Libanska armija saopštila je da je otkrila centar koji je korišćen za ispaljivanje raketa na sever Izraela. Centar je otkriven kod sela Al Kalila i na toj lokaciji je otkrivena raketa koju vojnici deaktiviraju.

Foto Tanjug/AP


Hamas preti gađanjem aerodroma

Vojno krilo Hamasa, brigada Al Kasam, najavila je da će gađati izraelski aerodrom „Ben Gurion“ u Tel Avivu.

Kako su dodali, aerodrom će biti gađan u znak odmazde zbog izraelskog napada na civile u Pojasu Gaze

Putin: Zalažemo se za poštovanje odluke SB UN o formiranju palestinske države

O situaciji na Bliskom istoku i tome ko je odgovoran za eskalaciju nasilja, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao:

Podsetio je da je prvobitno doneta odluka o formiranju dve samostalne države - Izraela i Palestine, ali samo je osnovana izraelska država.

Foto: Tanjug/AP

„SAD su rešile poslednjih godina da sve rešavaju same i da odbace sve postojeće mehanizme. Oni su se umesto rešavanja ključnih, suštinskih političkih pitanja koji se tiču formiranja palestinske države bavili nekim materijalnim stvarima, a bez rešavanja tog pitanja nema rešavanja problema“, istakao je Putin.

Ne dozvoliti da palestinsko-izraelski konflikt bude uvezen u Francusku

Olivije Veran, predstavnik za štampu francuske vlade, pozvao je da se „palestinsko-izraelski konflikt ne uvozi u zemlju“, povodom antisemitskih ispada u toj državi.

Veran je podvukao neophodnost političkog rešenja tog sukoba i dodao da je svaku put tokom eskalacije palestinsko-izraelskog konflikta dolazilo do antisemitskih ispada u Francuskoj.

Izraelska vojska gađa sve poznate lokacije Hamasa i njegovih lidera

Načelnik izraelskog Generalštaba Hercl Halevi rekao je da izraelska vojska gađa „sve poznate lokacije Hamasovih militanata i lidera, čak i ako postoje ograničenja“

„Vojska deluje kako treba, precizno, ali snažno“, kazao je on.

Broj povređenih povećan, nestalo struje u Pojasu Gaze

Tokom poslednjeg raketnog napada na izraelski grad Aškelon, lekarsku pomoć zatražilo je 12 ljudi. Šestoro je povređeno od šrapnela rakete dok su bežali u sklonište, dok je šestoro tretirano zbog akutne anksioznosti;

Pojas Gaze ostao je bez struje, pošto je elektrana potrošila gorivo;

Foto: Tanjug/AP

Berlin ne raspolaže dokazima da je Iran umešan u dešavanja u Izraelu, saopšteno je iz kabineta nemačkog premijera;

Troje medicinskih radnika palestinskog Crvenog polumeseca poginulo je u izraelskom udaru koji je pogodio njihovo vozilo u Pojasu Gaze.

Fotografije iz kubica Beri posle napada Hamasa

Objavljene prve fotografije iz kibuca Beri posle napada Hamasa.

Hamas tvrdi da nije ubijao civile i decu

Hamas je demantovao navode o tome da su u vreme operacije na teritoriji Izraela u blizini Pojasa Gaze napadali civile i ubijali decu. Iz Hamasa su naveli da su delovali „isključivo protiv vojne mašine Izraela i izraelskog sistema bezbednosti“.

Ranije je izraelska vojska saopštila da su pripadnici Hamasa, koji su napali kibuc Kfar Aza „išli po kućama, ubijali decu, majke i očeve“.

Odjekuju sirene

Sirene za raketnu opasnost oglasile su se i u izraelskom gradu Ašdodu

Izrael ne želi da kontroliše Pojas Gaze

Izrael ne namerava da uspostavi stalno prisustvo u Pojasu Gaze, rekao je poslanik Kneseta Dani Danon.

„U dugoročnoj perspektivi, mi ne nameravamo da držimo Gazu. Cilj Izraela je da se bori sa Hamasom, a ne da upravlja enklavom“, rekao je Danon.

Izraelska vojska proglasila prostor oko Pojasa Gaze zatvorenom vojnom zonom

Izraelska vojska proglasila je prostor oko Pojasa Gaze zatvorenom vojnom zonom u koju je zabranjen ulaz „što predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik i krivično delo“

„Vojnici sprovode borbene aktivnosti u području i ulazak u tu zonu ugrožava život i ometa aktivnosti vojske“, saopštila je izraelska vojska.

Erdogan: Izrael treba da se ponaša kao država, a ne kao organizacija

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je Izrael „da se ponaša ne kao organizacija, već kao država“, povodom izraelsko-palestinskog sukoba.

„Izrael mora da shvati, da ako se ponaša kao organizacija, a ne kao država, i prema njemu će se odnositi kao prema organizaciji“, rekao je turski predsednik na skupu vladajuće partije u Ankari.

Prema njegovim rečima, Turska dosledno istupa protiv ubistava civila na teritoriji Izraela.

Nemački ministar odbrane nudi pomoć Izraelu

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus ponudio je pomoć Nemačke svom izraelskom kolegi Joavu Galantu posle napada Hamasa. Nemačka vlada pomoć je ponudila i preko izraelskog vojnog atašea u Berlinu.

„Obojica su rekla da ima trenutno nije potrebna pomoć vojne ili tehničke pomoći, pa se za sada radi o političkoj podršci“, rekao je Pistoriju.

Fon der Lajen: Hamasovo ubijanje civila je čin rata i podseća na iskonsko zlo

Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je „Hamas hladnokrvno ubijao izraelske civile, što je čin rata i podseća na iskonsko zlo“.

„Treba da budemo pažljivi u definisanju ovakve vrste horora. I na njega može biti samo jedan odgovor. Evropa je uz Izrael. I u potpunosti podržavamo pravo Izraela da se odbrani“, rekla je ona na početku zasedanja Evropske komisije.

FOTO: Tanjug/AP

Fon der Lajen je kazala da se zalaže za preispitivanje EU pomoći palestinskim projektima.

Izrael ne prestaje sa udarima na Pojas Gaze

Izraelska vojska gađala je 2.687 ciljeva u Pojasu Gaze od početka sukoba u subotu.

Prema tim podacima, pogođeno je 1.329 višespratnih zgrada u Pojasu Gaze.

Očekuje se kopneni ulazak izraelskih snaga u Gazu

Ambasador Hrvatske u Izraelu Vesela Mrđan Korać izjavila je da ta izraelske snage u ovom trenutku raketiraju pozicije Hamasa s kopna i mora te da se očekuje da će kroz nekoliko sati ili dan, dva započeti kopneni ulazak u Gazu.

Foto: Profimedia

Ona je rekla da postoji strah od širenja sukoba, ali i realna mogućnost, stoga što je granica Izraela s Libanom i Sirijom već duže vreme u napetostima.

Mrđan Kordić je kazala da Izrael usmerava veliki deo svojih vojnih snaga prema svojoj severnoj granici da bi ga obezbedila u slučaju da taj front bude otvoren.

Konzul Srbije: Preti opasnost da sukob u Izraelu postane regionalni

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je danas da bombardovanje Izraela iz pravca Sirije i Libana mogu detonirati situaciju na Bliskom istoku, kao i da postoje faktori da sukob postane regionalni .

„Za nama je mirnija noć u distriktima centralnog dela Izraela, posle burnog prethodnog dana kada su sirene u više navrata obaveštavale o masovnom granatiranju centralnog distrikta“, rekao je Nikolić za TV K1.

U južnom distriktu je, kako kaže Nikolić, sasvim druga situacija, misleći na grad Aškelon.

„Posebno indikativno i zabrinjavajuće je to što je juče bilo prvih bombardovanja iz pravca Sirije. Dan pre toga je bilo je bombardovanja iz Libana. Sve ovo pojačava utisak da je moguće detoniranje stanja i da postoje faktori da ovo preraste u regionalni sukob koji bi imao velike međunarodne implikacije“, rekao je konzul.

Kremlj: Samo uz očuvanje dijaloga i sa Izraelom i Palestinom možemo učestvovati u rešavanju situacije

Rusija održava dijalog i sa Izraelom i sa Palestinom, važno je sačuvati uravnotežen pristup kako bi se učestvovalo u procesu rešavanja situacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Nesumnjivo je nemoguće ne osuditi akta, koja se nikako drugačije ne mogu nazvati nego terorizam. Ali, ne treba zaboraviti ni šta je prethodilo toj situaciji“, kazao je Peskov, objavio je novinar Pavle Zarubin na svom Telegramu.

Ponovo sirene; najavljena istraga

Sirene su se oglasile na granici Izraela i Libana

Među povređenima u Pojasu Gaze 60 odsto čine deca i stariji, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravlja

Ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Sderotu, Nir Amu, Ivimu i Erezu na jugu Izraela

Hezbolah je saopštio da je ispaljivanje protivtenkovske rakete na granici Libana i Izraela bio uzvratni udar za pogibiju tri borca juče na tom području

Izraelski brigadni general Omer Tišler kazao je da će iznenađujući napad Hamasa na Izrael biti istražen i da odgovornost za to što napad nije sprečen snosi cela armija te države.

Izraelski general: Ne gađamo civile, ali više ne delujemo hirurški precizno

Izraelski brigadni general Omer Tišler, komandant izraelskog vazduhoplovstva, izjavio je da njegove snage gađaju Pojas Gaze snagom „neviđenih razmera“.

„I ono što se dogodilo u Izraelu nije bilo viđeno do sada. Neprijatelj ispaljuje rakete, progoni civile“, rekao je Tišler.

On je dodao da izraelska vojska ne gađa civile, ali da udari više „nisu hirurški precizni“.

Papa pozvao Hamas da oslobodi taoce i izrazio zabrinutost zbog opsade Gaze

Papa Franja pozvao je danas Hamas da oslobodi sve taoce zarobljene tokom napada na Izrael.

Papa je istovremeno izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog potpune izraelske opsade Gaze.

Raketa ispaljena iz Libana na vojnu postaju, Izrael uzvratio

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je protivtenkovska vođena raketa ispaljena iz Libana na vojnu postaju, u blizini sela Arab al-Aramše, na severu zemlje, a nedugo zatim stiglo je i saopštenje IDF da je Izrael uzvratio i napao ciljeve u Libanu.

Vojska je navela da će uskoro dati nove informacije o razvoju situacije, a za sada nema izveštajima o povređenima i materijalnoj šteti, prenosi Tajms of Izrael.

Poslednjih dana bilo je nekoliko sukoba na severnoj granici Izraela, u kojima je bilo žratva, a za većinu ovih napada odgovornost su preuzele palestinske organizacije koje deluju iz južnog Libana koji kontroliše Hezbolah.

Izrael dobio najsavremenije američko oružje

Na nalogu ministarstva na društvenoj mreži X (bivši Tviter) jutros je objavljen video-snimak na kojem se vidi da je sletanje obavljeno pod okriljem noći.

Oglasilo se palestinsko ministarstvo spoljnih poslova

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je izraelske udare na Gazu „genocidom koji se javlja u najgnusnijoj formi“

Broj stranih žrtava

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je broj stranih žrtava tokom napada Hamasa.


Opasnost od prljave bombe

Međunarodna agencija za atomsku energiju strahuje od rizika palestinsko-izraelske eskalacije, jer bi udar rakete u nuklearni objekat mogao da ima efekat prljave bombe, rekao je zamenik direktora agencije Mihail Čudakov za Sputnjik.

„Ničeg dobrog nema. Zaista kada su nameti projektila nuklearni objekti onda postoji velika opasnost od ‘prljave bombe’. Dovoljno je da projektil padne na skladište istrošenog nuklearnog goriva“, rekao je Čudakov na marginama Ruske energetske nedelje.

Protesti na Zapadnoj obali, sukob sa izraelskim snagama

Veliki broj Palestinaca u gradovima širom Zapadne obale izašao je danas na demonstracije zbog udara Izraela na Pojas Gaze, a u sukobima sa izraelskim snagama bilo je povređenih, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Foto: Tanjug/AP

Agencija javlja da su demonstranti nosili palestinske zastave i slike žrtava ubijenih u Gazi.

Satelistski snimci iz Gaze - sve sravnjeno sa zemljom

Izraelska vojska izvela je niz vazdušnih napada na ciljeve u Pojasu Gaze koji su navodno povezani sa Hamasom u znak odmazde za krvavi napad na Izrael. Prema poslednjim informacijama, u Gazi je do sada ubijeno 900 ljudi.

Celo područje naselja Al Karama u Gazi sravnjeno je sa zemljom, a uništeno je osam dvanaestospratnih zgrada, saopštile su palestinske vlasti

Broj poginulih izraelaca premašio 1.200

Više od 1.200 Izraelaca je poginulo, a skoro 3.000 povređeno u eskalaciji palestinsko-izraelskog sukoba, objavio je danas "Tajms ov Izrael".

Sudbina 150 ljudi koje je palestinski pokret Hamas doveo kao taoce u Pojas Gaze i dalje nije poznata.

Jedina elektrana u Pojasu Gaze ima goriva za još 10-12 sati

Jedina elektrana u Pojasu Gaze, koja je jedini trenutni snabdevač električnom energijom, ostaće bez goriva za 10 do 12 sati, rekao je danas za radio Glas Palestine predsednik palestinske energetske uprave Tafer Melhem.

FOTO: Tanjug/AP

Prethodno je vlada te palestinske enklave saopštila da će snabdevanje Gaze električnom energijom potpuno prestati u narednih nekoliko sati, što će ograničiti mogućnost pružanja osnovnih usluga.

Gaza u narednih nekoliko sati potpuno bez struje

Snabdevanje Gaze električnom energijom potpuno će prestati u narednih nekoliko sati, što će ograničiti mogućnost pružanja osnovnih usluga, saopštila je danas vlada te palestinske enklave koju kontroliše Hamas.

U saopštenju se navodi da sve osnovne usluge u Gazi zavise od električne energije, kao i da neće biti moguć rad generatorima zbog sprečavanja dotoka goriva kroz granični prelaz Rafa sa Egiptom, prenosi CNN.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan u ponedeljak je naredio "potpunu opsadu" Gaze, rekavši da će zaustaviti snabdevanje palestinske enklave strujom, hranom, vodom i gorivom nakon napada Hamasa.

Gaza je jedno od najgušće naseljenih mesta na Zemlji, gde oko 2 miliona ljudi živi na površini od 140 kvadratnih milja.

Skoro 17 godina je bio skoro potpuno odsečen od ostatka sveta, kada je Hamas preuzeo kontrolu, što je navelo Izrael i Egipat da uvedu strogu opsadu teritorije, koja je u toku.

Izrael takođe održava vazdušnu i pomorsku blokadu Gaze.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad (UNRVA) saopštila je u ponedeljak da je bila primorana da zatvori svih 14 svojih centara za distribuciju hrane u Gazi i da je "kao rezultat toga pola miliona ljudi prestalo da prima vitalnu pomoć u hrani".

Više od polovine stanovništva u Gazi živi u siromaštvu, a skoro 80 odsto ih se oslanja na humanitarnu pomoć.

Nastavljena raketna vatra iz Pojasa Gaze

Raketna vatra iz pojasa Gaze na južni deo Izraela nastavljena je jutros nakon nekoliko sati zatišja, javljaju izraelski mediji.

Prijavljen je najmanje jedan direktan pogodak u zgradu u stambenoj četvrti grada Sderot.

Hitne službe su saopštile da je u tim napadima jedna osoba lakše povređena, prenosi "Tajms of Izrael".

Kako je saopštila izraelska vojska, palestinska militantna grupa Hamas je od subote, kada je pokrenla napad na Izrael, ispalila više od 5.000 raketa.

Broj poginulih u Gazi porastao na 950

Broj Palestinaca poginulih u Gazi od početka vazdušnih napada Izraela u znak odgovora na napade Hamasa porastao je na 950, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te enklave.

U napadima na Gazu ranjeno je 5.000 ljudi, prenosi CNN.

Prema podacima izraelske vojske, od subote je poginulo najmanje 1.200 Izraelaca.

Američki vojnici evakuisani iz Izraela

Američka vojska evakuisala je svoje vojnike iz Izraela, koji su došli u tu zemlju na vojnu vežbu. Vojna vežba je ranije zakazana, ali pošto je počeo napad Hamasa, nije održana. Američki vojnici evakuisani su transportnim avionom C-17, piše „Difens uan“

Izrael tvrdi da je uništio Hamasov sistem za otkrivanje aviona

Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) tvrde da su uništile napredni sistem za detekciju koji je razvio palestinski Hamas, a koji je korišćen za otkrivanje aviona iznad pojasa Gaze.

IAF je na platformi X naveo da je Hamas godinama uspostavljao mrežu visokokvalitetnih kamera, skrivenih unutar solarnih grejača širom Pojasa Gaze, sa ciljem da identifikuje i prati avione.

Hamas:Tokom noću u izraelskim napadima na Gazu ubijeno najmanje 30 ljudi

Najmanje 30 ljudi je ubijeno, a stotine su ranjene tokom noći u napadu Izraela na desetine ciljeva u Pojasu Gaze, tvrdi militantna organizacija Hamas koja ima vlast u ovoj palestinskoj enklavi.

Desetine stambenih zgrada, fabrika, džamija i prodavnica su pogođene, saopštio je portparol Hamasa Salama Maruf, prenosi Tajms of Izrael.

Galant: Hamas je hteo promenu u Gazi, promeniće se za 180 stepeni u odnosu na ono što je zamislio

Ministar odbrane Izraela Jov Galant rekao je u utorak da izraelske odbrambene snage prelaze na "potpuni napad" na Pojas Gaze, pošto se sporadični sukobi sa teroristima Hamasa na jugu Izraela nastavljaju četvrti dan.

Foto: Tanjug/AP

"Imaćete mogućnost da promenite stvarnost ovde. Videli ste cenu koja se plaća i videćete promenu. Hamas je želeo promenu u Gazi - promeniće se za 180 stepeni u odnosu na ono što je mislio“, rekao je on.

Izraelski mediji: Pogođena kuća komandanta Hamasa, ubili njegove rođake

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu tokom noći je pogođena kuća rođaka vojnog komandanta palestinske grupe Hamas Muhameda Deifa, a poginula su njegova deca i rođaci.

Pozivajući se na palestinske izveštaje, izraelski mediji navode da je pogođena kuća Deifovog oca, a da su među poginulima njegova deca, brat, otac i drugi rođaci.

Tajms of Izrael: Bajden tražio od Netanjahua da izbegne civilne žrtve u Gazi

Američki predsednik Džozef Bajden je navodno tražio od  izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da minimizira civilne žrtve tokom intervencije u Pojasu Gaze, u trenutku kada Izrael nastavlja masovne vazdušne napade i sprema se za potencijalni upad u tu oblast kao odgovor na teroristički napad Hamasa, prenosi "Tajms of Izrael".

Bajden je ponudio punu podršku Izraelu u javnom obraćanju u utorak, koje je u Tel Avivu u velikoj meri pozdravljeno, ali je očigledno imao relativno uravnoteženiji ton u telefonskom razgovoru sa Netanjahuom istog dana, navodi izraelski portal.

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska gađala 80 ciljeva u Pojasu Gaze tokom noći

Izraelska vojska je tokom noći gađala više od 80 ciljeva u Beit Hanunu u Pojasu Gaze, među kojima su i dve banke, za koje izraelska vojska tvrdi da ih koristi Hamas, podzemni tunel, dva operativna komandna centra, centri za obuku, proizvodnju i skladištenje oružja, kao i štab komande severne brigade Hamasa.

Izraelska vojska gađa vođe Hamasa

Ubijanje rukovodećih pripadnika Hamasa glavni je prioritet izraelske vojske, izjavio je vojni portparol Danijel Hagari.

„Nećemo se zaustaviti u nastojanju da se eliminišu visoki zvaničnici Hamasa, to nam je glavni prioritet“, rekao je Hagari, nakon što su u izraelskim udarima ubijena dva visokorangirana pripadnika Hamasa, i dodao da izraelske trupe još traže pripadnike Hamasa u južnom Izraelu.

On je kazao da su u kibucu Beri, u kom je nađeno više od 100 tela stanovnika, pronađena i 103 tela pripadnika Hamasa.

Stigla borbena grupa nosača aviona

Američka borbena grupa nosača aviona, predvođena nosačem USS Džerald Ford, doplovila je od obala Izraela.

Izrael koristi municiju sa belim fosforom opasnim po život

Kako će geografija uticati na bilo koju borbu?

Geografija Gaze je ograničena za izraelske operacije i zbog toga Izraelske odbrambene snage teže da koriste iste pristupne rute kako bi prišli Pojasu.

Postoje ruralna područja poljoprivrednog zemljišta pored prelaza Erez na krajnjem severu Gaze, oko Bureija južno od grada Gaze gde postoji linija grebena koja gleda na centralnu Gazu, i istočno od Kan Junisa na jugu gde tenkovi i oklopi mogu da se kreću lakše i zauzimaju vatrene položaje. Druga pristupna tačka je oko Filadelfijske rute u blizini Rafe na krajnjem jugu.

Foto: Tvitter/Printscreen/@Spriter99880

Izrael je u prošlosti koristio položaje koji gledaju na centralnu Gazu kako bi pokušao da prekine komunikaciju između grada Gaze i juga i drugih mesta, kako bi podelio to područje i imao lakši pristup.

Hamas i druge frakcije u Gazi su svesni da su to rute koje izraelske snage mogu da koriste i da će često imati prve linije odbrane u ovim oblastima, koje su u prošlosti bile poprište teških borbi.

Kako se peščani krajolik pretvara u urbana područja, teren postaje sve teži za Izrael. Visoki stambeni blokovi na mestima kao što su Džabalija i Bejt Lahija gledaju na severne prilaze gradu Gazi, dok se glavni put sa severa na jug graniči sa industrijskim zonama koje je Hamas koristio za odbranu u prošlosti.

Teren u centru Gaze i istočno od Kan Junisa je otvoreniji, ali sela i više zgrade duž prilaznih puteva obezbeđuju pokrivanje Hamasu.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)