STIŽE NOVI SVET: Putin otkrio šta je njegov zadatak

Novosti Onlajn

05. 10. 2023. u 16:00

SVEDOCI smo velike globalne multipolarne promene u svetu, naš zadatak je izgradnja novog sveta, izjavio je ruski predsednik na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj".

СТИЖЕ НОВИ СВЕТ: Путин открио шта је његов задатак

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik je naveo da forum "Valdaj", koji tradicionalno okuplja političare, naučnike, stručnjake i javne ličnosti iz mnogih zemalja sveta, još jednom potvrđuje visok status tražene intelektualne platforme.

- 'Valdajske' diskusije su uvek odraz najvažnijih procesa u svetskoj politici 21. veka - istakao je.

Tema ovogodišnje sednice je "Pravedna multipolarnost: kako osigurati bezbednost i razvoj za sve".

Ovogodišnje, 20. zasedanje foruma "Valdaj" održava se u Sočiju od 2. do 5. oktobra. U njegovom radu učestvuje 140 stručnjaka, političara, diplomata i ekonomista iz 42 zemlje Afrike, Evroazije, Severne i Južne Amerike.

Putin se tradicionalno sastaje s učesnicima "Valdaja" od osnivanja kluba 2004. godine.

Prva konferencija održana je u Velikom Novgorodu kod Valdajskog jezera, pa otuda i naziv foruma. Od 2014. godine sastanci kluba održavaju se u Sočiju.

Izuzetak je 2020, kada su se desile promene zbog pandemije virusa korona: događaj je održan u Moskvi, a predsednik je učestvovao putem video-linka. Prošle godine sastanak kluba takođe je organizovan u ruskoj prestonici.

Međunarodni diskusioni klub "Valdaj" je udruženje vodećih stranih i ruskih stručnjaka iz oblasti političkih nauka, ekonomije, istorije i međunarodnih odnosa. Klub je nastao u septembru 2004. na inicijativu agencije "RIA Novosti", Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, lista "Moskva tajms" i časopisa "Rusija u globalnim poslovima".

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)