PROPALI PREGOVORI: Haotično u Americi, desetine hiljada medicinskih radnika na ulicama (FOTO)

Novosti online

04. 10. 2023. u 20:45

DESETINE hiljada medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika počelo je planirani trodnevni štrajk u objektima "Kajzer permanenta" širom SAD, nakon što su propali pregovori o ugovorima.

ПРОПАЛИ ПРЕГОВОРИ: Хаотично у Америци, десетине хиљада медицинских радника на улицама (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Štrajk protiv "Kajzera", jedne od vodećih neprofitnih zdravstvenih mreža u zemlji, najveći je ikada u američkom zdravstvu. "Kajzer permanent" je saopštio da će njihove bolnice i odeljenja za hitne slučajeve ostati otvoreni tokom štrajka i da će u njima biti lekari, menadžeri i "radnici za vanredne situacije".

Zategnuto tržište rada u SAD i inflacija doveli su do spornih pregovora o ugovorima i štrajkova oko plata i beneficija za radnike u brojnim oblastima ove godine, uključujući automobilsku, železničku, avio-industriju i industriju zabave.

FOTO: Tanjug/AP

Sindikat zaposlenih u "Kajzeru" odredio je do srede ujutru rok za postizanje dogovora o novom paktu koji pokriva medicinske sestre, medicinske tehničare i pomoćno osoblje u stotinama bolnica širom Kalifornije, Oregona, države Vašington, Kolorada, Virdžinije i Vašingtona, navodi Rojters.

- I rukovodstvo 'Kajzer permanenta' i predstavnici koalicije sindikata su i dalje za pregovaračkim stolom, nakon što su tokom cele noći nastojali da postignu sporazum - saopšteno je iz "Kajzera".

Koalicija, koju čini osam sindikata koji predstavljaju medicinske sestre, tehničare i pomoćno osoblje, saopštila je da kompanija nije bila raspoložena za pregovore.

FOTO: Tanjug/AP

"Kajzer" zapošljava 68.000 medicinskih sestara i 213.000 tehničara, službenika i administrativnog osoblja, pored svojih 24.000 lekara.

Sindikati se zalažu za bolje plate i da zapošljavanje 10.000 novih zdravstvenih radnika kako bi popunili trenutna upražnjena radna mesta.

Skoro 309.700 radnika bilo je uključeno u obustave rada do avgusta ove godine, prema podacima američkog Biroa za statistiku rada, čime je 2023. godina postala najprometnija godina za štrajkove od 2019.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?