UKRAJINA MEKARTIJA KOŠTALA FOTELJE: Desno krilo "crvenih" optužilo lidera za tajne dogovore sa Belom kućom o pomoći Kijevu

A.Vojinović

05. 10. 2023. u 07:00

IAKO se šuškalo po američkim kuloarima da bi predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Mekarti mogao da izgubi vlasništvo nad drvenim čekićem, spekulacije su ubrzo postale realnost. Prvi put u političkoj istoriji SAD kongresmeni su smenili svog lidera, a pobunu je predvodio ni manje ni više nego Mekartijev kolega iz republikanske stranke Met Gec zajedno sa desnim krilom "crvenih". On je optužio Mekartija da je iza kulisa sklopio dogovor sa Belom kućom o nastavku finansiranja Ukrajine, što je on negirao. U fotelju predsedavajućeg Donjeg doma Kongresa privremeno je seo Patrik Mekhenri iz Severne Karoline.

УКРАЈИНА МЕКАРТИЈА КОШТАЛА ФОТЕЉЕ: Десно крило црвених оптужило лидера за тајне договоре са Белом кућом о помоћи Кијеву

Foto Tanjut/AP

Zahtev za smenu Mekartija u ponedeljak je podneo Gec, republikanac sa Floride, poručivši je Makartiju da je "obeležje močvare". Na sednici Predstavničkog doma, u kojem, inače, ima više "crvenih" stolica, već sutradan je održano glasanje. Za smenu je glasalo 216 kongresmena, dok je protiv bilo 210.

Ovo je bio samo vrhunac kampanje koja se vodila protiv njega s obzirom na to da se minulih meseci suočavao sa oštrim kritikama, koje je predvodio upravo - Gec. Desno krilo njegove stranke smatra da je nepoverljiv, a zamerili su mu i kada je u junu postigao dogovor sa demokratama o podizanju gornje granice duga, koje su oni zahtevali.

Uprkos naporima Makartija da pomogne vladi da izbegne blokadu, demokrate smatraju da mu se ne može verovati, prenosi Bi-Bi-Si. "Plavi" su se, takođe, "osećali" izdanim, jer je Mekarti obrnuo ćurak posle napada na Kapitol, kada je prvo osudio bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog njegove navodne umešanosti u nerede, a zatim ga podržao.

Demokrate su se na Mekartija naljutile i nedavno kada je usvojen nacrt zakona o budžetu SAD koji nije uključivao novu pomoć Kijevu, kojoj se upravo najviše i protivi najekstremnije republikansko krilo.

- Verujem da mogu da nastavim da se borim, možda na drugačiji način. Neću se ponovo kandidovati za ovu funkciju - izjavio je Mekarti posle smene.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je da se predsednik Bajden nada da će Donji dom brzo izabrati novog predsednika. Očekuje se da će glasanje za novog predsedavajućeg biti održano u sredu, 11. oktobra. Kao potencijalni kandidati za ovo mesto pominju se republikanci Stiv Skaliz iz Luizijane i Tom Emer iz Minesote.

Drugi najkraći mandat

KEVIN Mekarti je na mesto predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa došao u januaru, posle čak 15 krugova glasanja! Njegovom postavljenju za šefa Donjeg doma i tada se protivila tvrda linija republikanaca, na čelu sa Gecom. Osim što će ostati upamćen kao prvi smenjeni predsedavajući u istoriji, biće zabeleženo i da je zauzeo drugo mesto po najkraćem mandatu sa 269 dana provedenih u fotelji. Prvo mesto "drži" Majkla Ker, koji je na poziciji predsedavajućeg proveo 257 dana i umro na funkciji 1876. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)