KORUPCIJA U UKRAJINI PREKIDA POMOĆ SAD? Poverljivi dokumenti Stejt departmenta otkrivaju planove Vašigtona za mešanje u poslove Kijeva

A. V. V.

04. 10. 2023. u 07:00

PODRŠKA SAD Ukrajini u sukobu na istoku mogla bi da izostane zbog - korupcije. Američki zvaničnici žele da iskorene afere u Ukrajini kako ne bi došlo do problema na unutrašnjem planu kada je reč o pomoći ovoj zemlji, pokazuju podaci iz poverljivog dokumenta Stejt departmenta koje je objavio "Politiko". Izvori ovog američkog portala navode da SAD planiraju ozbiljno da umešaju prste u različite sektore Kijeva i da ih uprave onako kako njima odgovara, od privatizacije ukrajinskih banaka, pritiska na vojsku da usvoji protokole Severnoatlantske alijanse do pojačanog učenja engleskog jezika u školama.

КОРУПЦИЈА У УКРАЈИНИ ПРЕКИДА ПОМОЋ САД? Поверљиви документи Стејт департмента откривају планове Вашигтона за мешање у послове Кијева

Foto EPA

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, navodno, pitanjem korupcije u Ukrajini želi da se pozabavi iza kulisa, kako se ne bi probudio još veći revolt kod zvaničnika koji se protive pružanju dalje pomoći Ukrajini među kojima su republikanci, ali i pojedine zemlje sa Starog kontinenta koje bi mogle da obrunu ćurak.

Iako američka borba sa korupcijom u Ukrajini nije od juče, ona se nedavno intenzivirala. Tako se, na primer, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, početkom septembra, sastao sa delegacijom ukrajinskih institucija za borbu protiv korupcije, piše "Politiko". Takođe, ako je suditi prema izvorima američkog portala, Bajdenova administracija razgovara sa ukrajinskim liderima o potencijalnom uslovljavanju buduće ekonomske pomoći "reformama za borbu protiv korupcije kako bi Ukrajinu učinila privlačnijom za investicije".

Bivši američki ambasador u Ukrajini Vilijam Tejlor rekao je da će mnogi obični Ukrajinci verovatno pozdraviti strategiju, jer su i oni umorni od endemske korupcije u svojoj zemlji.

- Sve je u redu sve dok to ne stane na put pomoći koju im pružamo da pobede u ratu - rekao je Tejlor.

Prema poverljivom dokumentu Stejt departmenta, SAD se nadaju da bi ukrajinsko ministarstvo odbrane moglo da uspostavi "profesionalizovani korpus mlađih oficira i podoficira sa NATO principima". Američki planovi se ovde ne zaustavljaju, već zalaze i u druge sektore:

- Suprotstavljanje "oligarhizaciji", posebno energetskog i rudarskog sektora, suštinsko je načelo za izgradnju bolje Ukrajine - navodi se.

U delu dokumenta govori se i da ukrajinski finansijski sistemi treba da povećaju kreditiranje kako bi podstakli širenje poslovanja i smanjenje uloge države u bankarskom sektoru. Takođe, Bajdenova administracija namerava da povrati vlasništvo nad Alfa bankom, koja je nacionalizovana u Ukrajini.

- Očigledno je reč o situaciji nalik onoj u Sens banci, koja je ranije bila u vlasništvu ruske strane, ali ju je Kijev oduzeo - piše "Politiko".

SAD imaju nameru i da sprovedu reizbor više od 2.000 novih sudija u Ukrajini sa namerom da umanje sadašnju statistiku od oko 9.000 prijava za nedolično ponašanje sudija.

Učenje engleskog, diplomate i van Kijeva

STRATEGIJA SAD podrazumeva i tehničku i drugu pomoć ministarstvu obrazovanja Ukrajine sa ciljem poboljšavanja nastave engleskog kako bi ovi časovi pomogli u "reintegraciji Ukrajinaca oslobođenih od ruske okupacije". Takođe, plan je i da se obnovi diplomatsko prisustvo SAD u Ukrajini, šireći se izvan Kijeva, na gradove kao što su Lavov, Odesa, Harkov i Dnjepar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja