NE SME STATI PODRŠKA SAD UKRAJINI: Posle usvajanja Nacrta zakona o američkom budžetu reagovao šef Bele kuće

A. V. V.

02. 10. 2023. u 07:00

USVAJANjE Nacrta zakona o budžetu u kojem nije uključena nova pomoć SAD Ukrajini naljutilo je američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je pozvao Kongres da usvoji zasebni predlog za podršku Kijevu u borbi protiv Rusije.

НЕ СМЕ СТАТИ ПОДРШКА САД УКРАЈИНИ:  После усвајања Нацрта закона о америчком буџету реаговао шеф Беле куће

Tanjug

- Ni pod kakvim uslovima i okolnostima ne možemo dozvoliti da se prekine američka podrška Ukrajini. U potpunosti očekujem od predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija da očuva svoju posvećenost narodu Ukrajine i da obezbedi usvajanje mera za podršku i pomoć koje su joj potrebne u ovom kritičnom trenutku - rekao je Bajden.

Predlogom zakona o kratkoročnom finansiranju koji je usvojen u subotu kako bi federalne ustanove ostale otvorene do 17. novembra, savezna pomoć u slučaju katastrofa povećava se za 16 milijardi dolara, čime se u potpunosti ispunjava Bajdenov zahtev. No, nedostatak finansiranja za Ukrajinu mogao bi u narednim nedeljama da se pretvori u poprište nove političke borbe u SAD, ocenjuju analitičari. Lideri u Senatu iz obe stranke objavili su zajedničko saopštenje u kojem su se obavezali da će narednih nedelja glasati o dodatnoj pomoći Ukrajini, preneo je Glas Amerike.

Šef Bele kuće je povodom usvajanja Nacrta zakona o produženju finansiranja državne administracije istakao da je to "dobra vest", ali je optužio republikance u Predstavničkom domu za "veštački izazvanu krizu".

- Nikada nije trebalo da se nađemo u ovoj poziciji. Pre samo nekoliko meseci, Mekarti i ja smo postigli sporazum o budžetu upravo da bismo izbegli ovu vrstu krize. Nedeljama su ekstremni republikanci u Predstavničkom domu pokušavali da izbegnu taj dogovor zahtevajući drastične rezove koji bi bili razorni za milione Amerikanaca. Ali nisu uspeli - poručio je Bajden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)