FICO OKREĆE BRATISLAVU KA MOSKVI?: Na parlamentarnim izborima u Slovačkoj pobedu odnela stranka bivšeg premijera Smer SSD

A.Vojinović

02. 10. 2023. u 07:00

BIVŠI premijer Slovačke Robert Fico i njegova stranka Smer SSD odneli su pobedu na parlamentarnim izborima koji su minulog vikenda održani u ovoj zemlji. Na osnovu 99,2 odsto prebrojanih glasova koje je juče objavio slovački Zavod za statistiku, Ficova partija pridobila je najveće poverenje građana osvojivši 23,31 odsto glasova, dok je drugoplasiranoj stranci Progresivna Slovačka pripalo 16,68 odsto. Njegova pobeda značiće i veliki zaokret u spoljnoj politici ove države s obzirom na to da je Fico tokom kampanje obećavao da će obustaviti vojnu podršku Ukrajini.

ФИЦО ОКРЕЋЕ БРАТИСЛАВУ КА МОСКВИ?:  На парламентарним изборима у Словачкој победу однела странка бившег премијера Смер ССД

Tanjug

Izlaznost na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u Slovačkoj bila je 68,06 odsto. Prema objavljenim podacima, po broju osvojenih glasova treće mesto zauzela je stranka Hlas (14,98 odsto), zatim slede koalicija OLANO - Za narodno-hrišćansku uniju (9,02 odsto), KDH (6,91 odsto), SaS (6,18 odsto) i Slovačka nacionalna partija (SNS) sa 5,67 odsto.

No, kako stvari zasad stoje Ficova partija neće moći sama da formira vladu, već će morati da uđe u koaliciju. Trećeplasirana proevropska stranka Hlas mogla bi ovde da odigra veliku ulogu i značajno utiče na slaganje kockica u novom rasporedu vladajuće strukture. I lider ove stranke i bivši Ficov kolega i levičar Peter Pelegrini najavio je da su sve mogućnosti otvorene za stvaranje buduće koalicije.

- Raspodela mandata potvrđuje Hlas kao stranku bez koje se ne može sastaviti nijedna koalicija vlade koja normalno funkcioniše - rekao je Pelegrini.

Fico je poručio juče da će sačekati da od predsednice dobije mandat za formiranje vlade, dodavši da bi koalicioni pregovori mogli da potraju najmanje dve nedelje. On je na konferenciji za novinare poručio da Slovačka ima veće probleme od rata u Ukrajini, te da će učiniti sve što je moguće da se započnu mirovni pregovori, dodajući da je njegov stav nepromenjen.

Lider Progresivne Slovačke Mihal Simecka poručio je da će njegova stranka učiniti sve što može da spreči pobednika izbora, stranku Smer SSD da formira vladu.

A dok će se u narednim danima na lokalu raspravljati o fomiranju novog saziva parlamenta za koji se spekuliše da bi moglo da ga čini i 10 partija, sve oči sa Starog kontinenta biće uperene u Fica, koji je tokom kampanje otvoreno iskazivao otpornost prema Kijevu za razliku od kolega i rivala na parlamentarnim izborima, koji svi slede politiku EU kada je reč o sukobu na istoku. Zalagao se i za ukidanje EU sankcija Rusiji, koje, kako smatra, štete slovačkoj ekonomiji.

- Ako Smer uđe u vladu nećemo poslati nijedan metak u Ukrajinu - poručio je nedavno Fico na skupu svojim pristalicama.

Takođe, govorio je i da je rat zapravo počeo 2014. godine kada su, prema njegovim rečima, ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu. Ficova izlaganja uoči izbora zabrinula su zvaničnike u NATO-u i Uniji naročito jer je slovačka vlada do sada Ukrajini bila verni saveznik, dajući joj rakete i helikoptere, kao i celu svoju flotu penzionisanih borbenih aviona Mig-29. Slovačka je, inače, bila prva zemlja članica NATO koja je Kijevu poslala borbene avione, podseća britanski "Gardijan".

Za razliku od njega, prozapadno orijentisana partija Progresivna Slovačka, za koju se očekivalo da će odneti pobedu na izborima, obećavala je da će nastaviti da vojno podržava Ukrajinu. Takođe, dve partije koje su pridobile najveće poverenje građana na izborima, nisu saglasne ni po drugim važnim pitanjima. Tako se Progresivna Slovačka zalaže za "liberalnu liniju unutar EU po pitanjima zelene politike i prava LGBT populacije". Ficova stranka Smer SD odbacuje tu viziju kao "liberalni fašizam" i umesto toga zalaže se za "stabilnost, red i socijalnu sigurnost", preneo je Bi-Bi-Si.

Ostavka posle ubistva novinara

ROBERT Fico je diplomirani pravnik. Na poziciji premijera Slovačke bio je do sada u dva mandata, od 2006. do 2010. i od 2012. do 2018. godine. Pre pet godina bio je primoran da napusti premijersku fotelju nakon ubistva novinara Jana Kucijaka, koji se između ostalog bavio i istraživanjem mafije i korupcije u Slovačkoj. Dana 21. februara 2018. Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova ubile su plaćene ubice u njihovom stanu izvan prestonice, piše "Gardijan". Tragedija je izazvala veliki revolt kod građana. Na desetine hiljada Slovaka je protestovalo na ulicama, posle čega je Fico i ceo njegov kabinet podneo ostavku.

Čestitka predsednika Vučića

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić čestitao je juče Robertu Ficu pobedu njegove stranke na parlamentarnim izborima u Slovačkoj.

- Srdačne čestitke Robertu Ficu na pobedi na parlamentarnim izborima u prijateljskoj Slovačkoj. Uveren sam da ćemo u narednom periodu produbiti saradnju između naše dve zemlje, kao i da ćemo zajedno raditi na snaženju partnerstva u ovim izazovnim vremenima - napisao je predsednik Vučić na "Iksu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)